2020. 06. 08.

,,Archívummá válik az életünk” – Tapolyai Emőke a szelfiről

A szelfizés veszélyeire hívja fel a figyelmet vlogjában Tapolyai Emőke pszichológus, a 777 OFFLINE korábbi vendége, aki szerint inkább a pillanatot kellene megélnünk a fényképezgetés helyett!

,,Keressük a történeteinket, a történelmünket és a kapcsolatainkat, és nem vesszük észre, hogy mi magunk engedjük el ezeket sokszor. Egyre népszerűbb a szelfizgetés, amelyet csak úgy hívok, hogy ,,öncizgetés”: önmagamról – önarcképet – önmagamnak. Amikor elővesszük a kameránkat és fényképezgetjük magunkat, észre sem vesszük, hogy több hangsúlyt teszünk magára a képre mint a pillanatra.

A beszélgetések egyre inkább elsorvadnak, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap a pillanat rögzítése. Archiváljuk életünket és ki tudja, hogy valaha végignézzük-e? És amíg az archívumokat gyűjtjük, addig a történelmünket és kapcsolatainkat elfelejtjük megélni. Mennyivel másabb lenne, ha azt mondanánk: ,,Szelfizgetek én, de a lelkemben!”.  Rögzítem a pillanatot, elég lesz, ha a lelkembe beleég, sőt az nem csak elég lesz, hanem több is.

hirdetés

A megélt pillanatok és együttlétek, az összekacsintások, az összenevetések, a kérdések – a válaszok, az egészséges viták mind közösséget formálnak! Ezek bizalmat formálnak, ezek történelmet írnak. A mi történelmünket. Jó dolog az a kamera, az is jó, hogy önmagunkat le tudjuk fényképezni: de csak akkor, ha nem cseréli ki az életünket, ha nem váltja fel a valóságunkat, ha nem válik az életünk és a kapcsolataink archívummá, mielőtt megélnénk őket.

Milyen lenne, ha lázadnánk? Lázadnánk egy tömegnyomás ellen. Milyen lenne, ha megélnénk a pillanatot, ha nem vennénk elő a kamerát, csak beszélgetnénk. Mi lenne, ha nem fényképeznénk le a közös vacsorát, csak kóstolgatnánk az ételt és beszélgetnénk az ízekről, vagy arról. ami az eszünkbe jut? Milyen lenne, ha megélnénk az életünket és a kapcsolatainkat archiválás helyett?

Lehet, hogy ott kezdődne el a történelem, lehet, hogy ott kezdődne el a bizalom. Lehet, hogy ott kezdődne el az a vágyva vágyott közösség, meghittség. 

Jó történelem-megélést  mindenkinek!”

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás