2020. 05. 07.

“Ha erős a hited, akkor azt nem titkolod” – Dánielfy Gergő

A 777 ONLINE legújabb adásában két fiatal művészt szólaltattunk meg. Endrédy Gábor színművész és Dánielfy Gergő énekes őszintén beszélt színházról, a hit felvállalásáról, sztereotípiákról. A beszélgetés legjobb részleteiből szemezgettünk.

A beszélgetés elején a sztereotípiák témakörét vetette fel Martí Zoltán, a 777 főszerkesztője. Az általános vélekedés szerint a színházi világgal kapcsolatban is sok sztereotípia él az emberek fejében, mire Endrédy Gábor viccesen megjegyezte, hogy ezeknek nagyrésze igaz is. Dánielfy Gergő azonban nem érzékeli ezeket az éles különbségeket a színházi világon belül, valamint azt, hogy hite miatt ő kilógna a sorból. “Nem gondolom azt, hogy bárkinek bármi köze lenne ahhoz, hogy én miben hiszek és hogyan teszem azt.“Mint ahogyan nekem sincs jogom elítélni őt, ha máshogy gondolkozik mint én.” – mondta a fiatal énekes.

 

“Az nem ritka, ha valaki házas vagy szülő, de az, ha valaki fiatalon éli ezt meg, az nagyon ritka” – fogalmazott Endrédy Gábor, aki szerint inkább erről esik több szó a társulatában, mint a hitéről. “Az én korosztályom még nem tart ezen a ponton, ezért is vagyok egy csodabogár. De a színházba szinte mindenki az.” 

 

hirdetés

A művészet és Isten találkozásáról eltérően fogalmazott a színművész Gábor és a zenész Dánielfy Gergő, hiszen utóbbinak több szabadsága van munkássága során a hitvallásra. “Megtaláltam magában a dalban is azt, hogy milyen értéket képvisel, ha te úgy tudsz Istenről beszélni,ha a hívő ember és az ateista is beleláthat egy nőt, egy barátot, egy akárkit.” – mondta Gergő.

 

A hitének nyilvános, színházi megvallásával kapcsolatban Endrédy Gábor megjegyezte: “Szerintem a legjobb “térítés” az az,amikor az ember nem is veszi észre, hogy térít.” Majd arról beszélt, hogy a beskatulyázás hogyan is segít számára abban, hogy ne veszítse el a kontrollt. “A színházban, pláne egy társulatban, én vagyok a hívő srác és ez a szerep nekem tök jó, én ezzel nagyon kibékültem. (…) Ez egyébként nagyon jól keretbe szorít, most pozitív értelemben mondom, mert ha én adott esetben elfeledkezem magamról, és elkezdek bután viselkedni, mondok egy obszcén poént vagy ilyesmi, akkor a környezetem elkezd emlékeztetni rá, hogy hohó Gábor, miket mondasz? Nem te vagy a keresztény jófiú?” 

 

Ha erős a hited, akkor azt nem titkolod.” – vélekedett Dánielfy Gergő, aki szerint a hitvallás szinte természetes, és nem érti, miért is kéne titkolni, hiszen milyen vesztenivalója lehetne az embernek?

 

Ezzel kapcsolatban Endrédy Gábor a következőképpen fogalmazott: “Az emberek alapvetően félnek elköteleződni,mert akkor te már tartozol valakihez vagy valamihez és akkor annak a veszteség részét látják,hogy te kimaradsz egy csomó minden másból. És főleg a fiatalabb korosztály, ők nem akarnak kimaradni semmiből. (…) És ettől az elköteleződéstől való félelem az,ami szerintem sok embert eltántorít vagy gátol abban,hogy valljon a hitéről.”

 

A teljes beszélgetés az alábbi videóban visszanézhető: 

777 ONLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás