2020. 01. 28.

2×3 dolog, amit a tanúságtételről tudnod kell

Akár ülsz és hallgatod, akár te mondod (vagy készülsz rá) – a tanúságtétel egy különleges, speciális műfaj. Nagyon nehéz belevágni, mégis nagyon sokat ad – nem csak a hallgatóságnak. Járjuk egy kicsit körül mindkét fél oldaláról.

1. Őszintén és személyesen

TANÚSÁGTEVŐ
Ha te teszel tanúságot, mindenképp figyelj rá, hogy magadról beszélj. Nem jó általánosítani, hogy „mindenkivel előfordul…” vagy „biztos ti is tapasztaltátok…” – ez mind az őszinteség kárára mehet.
A TE történeted Rólad szól! A saját élményeid alapján, a saját magad által levont tanulságokat kell elmesélni. Ehhez az is hozzátartozik, hogy más múltját és cselekedeteit nem teregetheted ki nyilvánosan. Használj inkább álneveket, ne mondj el minden apró részletet, amivel megbántottak, vagy amit más okozott. Törekedj a benned zajló érzések, változások előadására.

HALLGATÓ
Ne felejtsd el, hogy az őszinteséget Te kaptad, ott és akkor. Nem egy sorozat részt néztetek meg, amit aztán jól átbeszélhetsz akárkivel. Nem illik felvenni hangrögzítővel/kamerával a tanúságtételt, vagy elmesélni utána, hogy milyen megható volt, amikor XY sírt amikor ehhez és ehhez a részhez ért… Tartsd tiszteletben, hogy valaki megnyílt neked. (Természetesen ez alól kivétel az olyan rendezvényen mondott tanúságtétel, amit utána akár az interneten is nyilvánosságra hoznak – ezt ne habozz terjeszteni! 😊)

2. Egyszer volt, hol nem volt…

TANÚSÁGTEVŐ
A tanúságtevés nem sztorizgatás! Komolyan imádkozd át és gondold át, hogy miről szeretnél beszélni. Az alábbi kérdések segíthetnek ebben: Mire kértek fel? Mi a lelkigyakorlat/alkalom témája? Kiknek beszélek? Mi a fő üzenetem? Mi NEM fontos abból a gondolat masszából, amit összeszedtem? Tudok a Szentíráshoz vagy más egyházi/vallásos irodalomhoz kapcsolódni, ezekből tartalmat meríteni?
Legyél követhető! Témától is függ, de azért érdemes lehet felvázolni a családi hátteredet, hited fejlődési szakaszait, gyakran hozzátenni, hogy épp hány éves voltál amikor ez vagy az történt. Legyen egy logikai váz a fejedben (vidd a jegyzeteid!), és szépen tanuld meg azt!

hirdetés

HALLGATÓ
Bár hallgatóként érezheted azt, hogy ez most nagyon nem neked szól, te nem is így élsz, nem ilyen múltad van, nem ilyen családból jössz… de mégis: biztos van legalább egy gondolat vagy mondat, amit az Isten Neked üzen! Akár az is lehet, hogy egy barátoddal hozod összefüggésbe a tanúságtevőt, és rájössz, hogy hogy tudsz legjobban a segítségére lenni.

3. Lélekben és imában készülj! / Imádkozzatok a tanúságtevőért!

TANÚSÁGTEVŐ
Saját tapasztalatból mondom: a tanúságtétel előtt a világ összes kísértését kapjuk a nyakunkba… a Gonosz nagyon is érzi, hogy most nem fél lábbal dülöngélve álldogálunk a Jó Oldalon, hanem éppenséggel nagyon is erősen, keményen hirdetjük az Istent, az Ő szeretetét és terveit, az Ő követésére buzdítjuk a hallgatóságot. Ne csodálkozz, ha… nincs kedved hozzá… fáj a fejed… elkezdesz lebetegedni… lemondja a gyerekvigyázó… mondogasd magadban, hogy CSAKAZÉRTIS. Böjtölj, keményen. Mondd el a barátaidnak, hogy most extrán szükséged van az imáikra.

HALLGATÓ
A közösség imája nagyon fontos, az alkalom előtt már több nappal, és közvetlenül a tanúságtétel előtt is. A közbenjárás óriási erőt ad, felbecsülhetetlen érték. Ha résztvevő/néző/hallgató vagy, akkor sem árthat elmondani egy fohászt azért az idegenért, aki Neked fog mesélni – nagy áldozat ez.

Mindent összevetve elmondhatom, hogy

a tanúságtétel az egyik legáldásosabb műfaj, amit ismerek.

Mindkét oldalt kipróbáltam, és ez alapján szerintem:
A hallgató fantasztikus ajándékot kap, amikor betekinthet valakinek az életébe. Intim, mély részletek megosztása hitéletről, nehézségekről. Meglátni, hogy mivel szembesülhetek még az életben… hogy mire milyen megoldások vannak… tanulni más hibájából…
A tanúságtevőt pedig munkájáért és bátorságáért cserébe megáldja az Isten, nem kicsit. A sok pozitív visszajelzés, a megkönnyebbülés, a „hasznosság-érzés”, hogy valamivel hozzájárulhattam más hitéletének a fejlődéséhez, és közben én is átgondoltam az életem (egy részét), közelebb kerültem az Istenhez… Feladatunk, hogy hirdessük Isten jelenlétét az életünkben.

 

Téglásy Nóra 

Kép: pexels.com

Blog Téglásy Nóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás