2019. 10. 09.

“Új dalt énekeljetek az Úrnak!” – Ministráns RAP

Nem mindennapi videó látott napvilágot az Egyházmegyei Ministráns Találkozó alkalmából. Kovács Zoltán atya és ministránsai egy RAP-videóval invitálják a fiatalokat a találkozóra. Megkérdeztük Zoltán atyát, honnan jött a videó ötlete.

Honnan jött az ötlet, hogy videóval reklámozzátok a találkozót? 

A most megrendezésre kerülő szegedi ministráns találkozó témája: Ministránsnak lenni menő! Ebben a mottóban azonban ott van egy feszültség. „Kinek menő? Mi a menő abban, hogy vasárnap szolgálok a misén?” Tulajdonképpen a válasz egy hitigazság. Isten előtt menő, ha ezt teszed. Ő a legnagyobb Influencer, akinek a véleménye leginkább számít. Éppen ezért, ha nála bejön, amit csinálsz, akkor tudhatod, hogy jól éled az életed.

És miért pont RAP?

hirdetés

A RAP, mint Isten sokszínűségének egyik formája, gyakorlatilag a mai fiatalság körében az irodalom és a lelki tartalmak közlésének egy általános csatornája.

Minden pap azt imádkozza a zsolozsmában, hogy „új dalt énekeljetek az Úrnak” és közben javarészt a régieket énekeljük több száz éve.

Az a fiatal, aki az Egyházat a Hozsannás énekgyűjtemény dalaival azonosítja, még nem feltétlen zárja be a szívét Jézus előtt, csak lehet, hogy az üzenet csomagolása számára irreleváns. Amerikában ott van például Lecrae, aki elrappeli megtérését és lelki küzdelmeit. A kansas-i Imádság Házában például olykor a kérőimát rap betétekre mondják el. Ez sokakat megijeszthet, hiszen ezekkel a műfajokkal sok esetben felszínesség társul. Isten előtt azonban nincs „tisztátalan” zene, mint ahogy tisztátalan étel sincs, amit a jó kereszténynek kerülni kell. Azonban igenis van olyan parancsa, hogy „hirdessük az Úr nagy tetteit”. Hogyan hirdethetnénk olyan műfajban, amely nem kerül meghallgatásra? Ez akár egy ministránstalálkozóra is érvényes…

Te írtad a szöveget?

Igen. Mindig vonzott a zenekészítés. Ebben az esetben egy meglévő alapot kerestem YouTube-n, mely alkalmas a szöveg hordozására. Már régóta úgy éreztem, hogy ilyesmi szövegeket könnyen össze tudok hozni. Most tettem egy próbát. Szerettem volna eucharisztikus mélységet adni a dalnak, valamint a szolgálat bibliai alapjait belevenni. Természetesen papként csempésztem bele egy kis egyházkritikát is. A RAP általában a kritikus gondolatok megfogalmazása által még ütősebb lesz.

Hogyan zajlott a forgatás? A hittanosok egyből lelkesedtek az ötletért?

Egyik vasárnap délután elkészítettem a zenét, majd a következő héten megmutattam a hittanosoknak. Nagyon bejött nekik. Mivel lelkesedtek, ezért megkérdeztem, hogy benne lennének-e egy klip elkészítésében, mert lesz egy ilyen találkozó és kapóra jönne lévén, hogy a mottóhoz nagyon illeszkedik. Szinte közfelkiáltással döntöttünk a klip elkészítése mellett. Osztályonként egy hittanóra volt a forgatási idő. Sok esetben hallgattam a gyerekek ösztönös kreativitására, míg voltak saját elképzeléseim is. Egy szép csapatmunka volt a folyamat, amiért hálás vagyok az ópusztaszeri Szent Miklós Általános Iskola 5. és 7. osztályának.

Úgy láttam, a videó alatt, a Facebookon csupa pozitív visszajelzés érkezett, de azért mi sok olyan véleménnyel találkozunk, amely szerint ez szinte szentségtörés lenne. Te mit gondolsz erről?

Nekem sokat adott fiatalként, hogy találtam olyan műfajokat, amelyek közel álltak hozzám. Akiben van egy kis pedagógiai érzék, az felismeri, hogy ez a jelenség minden generációnál jelen van. Ha valaki szentségtörést él meg ebben, az játssza le a dalt a környék ministránsainak, és kérdezze meg a véleményüket: bejön-e nekik a dal?

A miséken természetesen nem venném elő ezt a dalt. A misén legyenek olyan dalok, amelyeket imádságként lehet énekelni. Ez a dal a ministránsokra vonatkozik, főként hitük és ministrálásuk mélyítésében segíti őket. Szerintem ebben a tekintetben hiánypótló ez a dal.

Van helye úgy általában a rendhagyó megjelenéseknek az egyházban?

Ennek kapcsán ezt a kérdést tenném fel: Milyen rendet hagyunk magunk mögött? Ferenc pápa gyakran fogalmaz úgy, hogy az Anyaszentegyház olykor úgy viselkedik, mint egy gyászoló, hideg-rideg özvegyasszony, aki a régi emlékekhez ragaszkodik, de nem látja, hogy Jézus ma is új. Ezt a biztonságosnak tűnő rendet sosem kár otthagyni annak érdekében, hogy felfedezzük, hogy az egyház a Szentlélek lendületétől átitatott, fiatal, harcos menyasszony, aki küzd a szerelméért Jézusért, akár rapharcokat is megvívva. 🙂

Interjú Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás