2019. 07. 25.

Kalandos történetű Bibliát adományoztak a Bibliamúzeumnak

Egy hanaui bibliát, a vizsolyi biblia második, Szenci Molnár Albert által javított kiadását ajánlotta fel egy Dániában élő nő a Ráday Gyűjtemény Bibliamúzeumának. Az ajándékozási szerződést szerdán írta alá Berecz Ágnes gyűjteményigazgató és Nagy Dolriis Zsófia adományozó, írja az MTI.

A hanaui biblia a vizsolyi biblia második, javított kiadása. A szöveget Szenczi Molnár Albert gondozta, javítva a vizsolyi biblia sajtóhibáit is. Emellett elkészítette és függelékként csatolta az új kiadásba saját zsoltárfordítását, amely sokkal gondosabb volt, mint a Károli-bibliáé – ismertette Berecz Ágnes, a Ráday Gyűjtemény igazgatója a hanaui biblia budapesti átadásán.

Nagy Dolriis Zsófia elmondta: a hanaui biblia a létezése óta a családja tulajdonában van, de tartalma miatt többször rejtegetni kellett. Nagyapja Búcson volt kántortanító, aki 1919 környékén egy Dunakanyar-közeli református lelkészre bízta a bibliát, aki azt a templom tornyában rejtette el. Később, 1945 után, amikor kitelepítették nagyszüleit Felvidékről, a biblia ott maradt a földben elásva, és valamikor a hetvenes években hozták át Magyarország területére.

Nagy Dolriis Zsófia adományozó (j) és Berecz Ágnes gyűjteményigazgató a hanaui biblia átadásán a Ráday Gyűjtemény Bibliamúzeumában 2019. július 24-én. Fotó: ///Soós Lajos / MTI

Nagy Dolriis Zsófia adományozó (j) és Berecz Ágnes gyűjteményigazgató a hanaui biblia átadásán a Ráday Gyűjtemény Bibliamúzeumában 2019. július 24-én. Fotó: ///Soós Lajos / MTI

A 27 éve külföldön élő Zsófia Nagy Dolriis a Parókia Portál kérdésére elmondta: nagyon nehéz megválni egy ilyen családi örökségtől, azért döntöttek mégis az adományozás mellett, mert a családjuk által őrzött hanaui biblia hatalmas eszmei értéket képvisel. Az pedig csak úgy él, ha abban a közegben van, ahol ezt az eszmeiségét ki tudja fejteni: a magyar reformátusok között.

A Ráday utcai kollégiumot elpusztító tűzvész a levéltárat és a könyvtárt is érintette, a füst és a korom, valamint az oltóvíz miatti kár mellett költözésre kényszerítve a gyűjtemény nagy részét azért is, mert az épületszárny bontása hamarosan megkezdődik. Az, hogy ilyen események után a gyűjtemény új darabbal gazdagodhatott, nagy jelentőséggel bír. 

A gyűjtemény levéltárát a fővárosi levéltár fogadta be a tűzvész után, ősztől ott üzemel majd, valamint a látogatók előtt is megnyitják a kapukat. A könyvtárnak a Magyar Tudományos Akadémia könyvtára adott helyet a törökbálinti Depóvárosban az MTA könyvtárai számára bérelt területen. A muzeális állomány maradhat  régi helyén, a Ráday utcában, hiszen az annak helyet adó épületszárny a legkevésbé érintett az átépítésben.

 

 

Forrás: MTI/Parókia Portál

 

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás