2019. 06. 12.

Keresztény gólyatábor? Naná!

Hittel az egyetemen – azaz HEGY – így nevezik azt a gólyatábort, amelyet immáron 2008 óta szerveznek, és amelynek célja, hogy a keresztény fiatalok az egyetem megkezdésekor olyan támogató közösséget találjanak, amely végigkíséri őket a tanulmányaik során. A HEGY-ről, és annak idei gólyatáboráról Bodnár Benedek és Mergl Marina egyetemistákkal beszélgettünk.

Bodnár Benedek a BME negyedéves építészmérnök hallgatója. 2015-ben volt gólya, azóta visszajár szervezni. Idéntől az egyik főszervezői posztot tölti be a HEGY-nél.

Mergl Marina, védőnőnek tanul Semmelweis Egyetemen. 2014-ben vett részt gólyaként a táborban, azóta minden évben szervezőként.

hirdetés

Szerintetek miért van szükség egy ilyen gólyatáborra?

Bodnár Benedek: Én úgy tapasztaltam, a két végletben tudunk nagyon könnyen Istenre lelni. Amikor felhőtlenül boldogok vagyunk, és amikor teljesen kétségbe vagyunk esve. Mi az elsőt célozzuk meg. Másik célunk, hogy magas minőségű programokat nyújtsunk a gólyák számára, mert ez sajnos sok helyen háttérbe szorul.

Mergl Marina: Amikor kikerülünk a középiskolából, elszakadunk az addig megszokott közösségünktől. A gimiben mindig ugyanazokkal az emberekkel töltjük a napjaink nagy részét, az egyetemen ez máshogy megy, nem feltétlen vagyunk együtt minden órán. Ha keresztény gimibe jártál – mint ahogy én is -, talán még ijesztőbbnek tűnhet a közegváltás. Ezért is célunk a leendő elsőéveseket, szaktársakat közelebb vinni egymáshoz, mivel mindannyian megtapasztaltuk, hogy nehéz az új helyzettel hirtelen mit kezdeni. A HEGY közösséget ad, ez által segítséget nyújt a kezdeti problémák megoldásához.

Adódik a kérdés: hogyan jött a HEGY ötlete?

MM: Két pannonhalmi bencés diák több, mint tíz évvel ezelőtt elgondolkodott azon, hogy milyen lesz az elkövetkezendő pár év, az órák, a váratlan helyzetek, szóval az egyetemi lét. A kérdés ma is aktuális egy érettségiző számára, és a legjobb megoldás, ha egy gólyatáborban kapnak rá választ. A HEGY-en részletes tájékoztatásban részesülnek a tudnivalókról, nagy valószínűséggel megismerik szaktársaikat és egy közösség tagjainak érezhetik magukat. Összegyetemi gólyatáborról van szó, az ország minden pontjáról érkeznek hozzánk résztvevők – és az ország több pontjáról jönnek a szervezők is.

Talán a legfontosabb kérdés, hogy mitől lesz keresztény egy gólyatábor?

BB: Az Isten természetes része az életünknek. Szerintem ebben az igazán izgalmas kalandokkal, élményekkel és új arcokkal teli élethelyzetben, mint amilyen a gólyalét is, ugyanúgy ott van mellettünk, mint a nehéz időszakokban.

Egyszerűen attól keresztény a gólyatábor, hogy nem zárjuk ki, hanem bevonjuk Őt is az együttlétbe.

A tábornak vannak olyan részei, amikor egymással építjük a kapcsolatot, és olyan is, amikor az Istennel, s a kettőt egy egészséges egyensúlyban valósítjuk meg.

Ti miért csináljátok, mi a személyes ambíciótok?

BB: Szoktam időnként magunkat – akik már több éve visszajárunk szervezni –  HEGY-függőknek nevezni. Dolgozunk majd egy évet azon, hogy profin szervezzük meg ezt az öt napot, időnként lelkesebben, máskor csak felelősségtudatból, de látni a gólyákon a felszabadultságot és az örömöt a táborban, minden nehézséget megér. És ez az, ami továbbvisz a következő évre is.

MM: A HEGY teljesen magába szippant. Szeretném továbbadni azt a felszabadultságot, nyitottságot, önfeledt együttlétet, amit én is megtapasztalhattam a saját gólyatáboromban. Minden évben szuper a szervezői csapat, sok élményben, beszélgetésben, barátságban lehet részünk, tanulunk a csapatmunkáról, problémamegoldásról is, miközben jól érezzük magunkat együtt.

Mi az, amit az eddigi HEGY-táborokból megtapasztaltatok?

BB: Számomra a legfontosabb tapasztalat az volt, hogy a ‘keresztény’ jelzővel ellátott események is lehetnek ugyanolyan friss, dinamikus és felszabadult jellegűek, mint ahogy egy egyetemista programtól elvárnánk.

MM: Van egy titokzatos légkör. Mindenki már az első napon megnyílik a társai felé, pedig a legtöbben akkor találkoznak először. Abszolút helye van egymás mellett az imaestnek és a bulizásnak, a kiscsoportos beszélgetéseknek és vízi csataknak…

Milyen volt a fogadtatása a gólyák részéről?

MM: Évről évre egyre többen jelentkeznek a táborunkba, ami azt jelzi, hogy van rá kereslet, érdemes csinálnunk. A legjobb visszacsatolás a szervezői túljelentkezés; aki egyszer gólya volt, továbbadná azt a hangulatot, amit megtapasztalt.

BB: Tényleg az, hogy minden évben egyre többen jönnek a legjobb sikermutató. Ezen felül a táborba érkező előadóktól és a támogatóinktól is pozitív visszajelzéseket szoktunk kapni a tábor fiatalos lendületével, jó hangulatával kapcsolatban.

Milyen programok lesznek az idei HEGY-en?

MM: Részletes tájékoztatást adunk az egyetemekről, szakokról. Az első estét egy elegáns borkóstolóval nyitjuk, az utolsó estére egy fergeteges, buliba torkolló bált szervezünk. Sportolási lehetőségeket kínálunk, tartalmas és színvonalas előadásokban lehet részük a gólyáknak, melyeket kiscsoportos beszélgetésekben dolgoznak fel.

BB: A változatos program az egyik fő ereje a tábornak, nem akarunk mindent előre lelőni. Aki eljön és nyitott, garantáltan sokat fog nevetni, sok embert megismer, néhányakat közelebbről is, versenybe száll a saját kiscsoportjával a többiek ellen, lesz ideje elcsendesedni is egy lelki esten, továbbá információt kap egyetemi praktikákról és egyetemista közösségekről is. A legfontosabb, hogy mindezt több mint száz egyetemista társaságában élheti át.

Az idei HEGY-gólyatábort augusztus 7. és 11. között tartják Eszteregomban, minden további információ a Facebook-eseményüknél!

Martí Zoltán

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás