2019. 04. 05.

A templomokat sem kímélné a szlovák himnusztörvény

A szlovák parlament által elfogadott himnusztörvény a jövőben a templomokban sem engedné a magyar nemzeti imádság eléneklését.

A több magyar képviselő által is  – tájékoztatásuk szerint tévesen – elfogadott törvénytervezet tiltaná a rendezvényeken a szlovákon kívül bármilyen másik nemzet himnusz eléneklését, kivéve ha hivatalos delegáció is jelen van.

A tervezetet a Dunaszerdahely labdarúgócsapatára “írták”, – ahol fergeteges hangulatban 8-10 ezer ember énekli anyanyelvén a nemzeti imádságot – azonban az új törvény többek között a templomokban sem engedné a himnusz eléneklését. A teljesen hajmeresztő elképzelés szerint tehát az egyházi és nemzeti ünnepekkor esedékes szentmiséken és istentiszteleteken sem lehetne elénekelni Kölcsey Ferenc sorait.

hirdetés

Ezt tökéletesen alátámasztja Mózes Szabolcsnak, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatójának kommentárja, amelyet Facebookon tett közzé.

“Gyermekkorom egyik alapélménye, amikor nagy ünnepi misék végén az énekszámkijelzőn felvillant a „306” s mi büszkén énekelni kezdtünk. Akkoriban csak a templomban lehetett eljátszani, elénekelni nyilvánosan a magyar himnuszt – mint egyházi éneket. 

Az idei május 15. után már a templomban sem, az augusztus 20-ai himnuszéneklésért hétezer eurós bírságot készíthet a plébános. És azok a polgári társulások és önkormányzatok is, amelyek ünnepséget szerveznek és a végén eléneklik a himnuszt. 

A szlovák kormánykoalíció megtiltotta, amit még a kommunisták sem mertek.”

 

 

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás