2019. 02. 18.

A világ legszebb templomai

Tegyünk egy kirándulást a világ körül, hogy megtekinthessük ezt a 23 szemet gyönyörködtető templomot és kápolnát.

 

1. Las Lajas bazilika, Kolumbia


A Guáitara folyó mély völgyében épült 100 m magas templom azt követően vált zarándokhellyé, hogy a 18. században a Szűzanya megjelent itt egy asszonynak és a süketnéma lányának, akik egy vihar következtében rekedtek ott. A jelenlegi gótikus stílusú templom 1916 és 1946 között épült, és egy híd köti össze a kanyon túloldalával.

 

hirdetés
2. Borgundi fatemplom, Norvégia


1180-ban a dél-norvégiai Borgund lakói templomot építettek. De a többi templommal ellentétben, amelyek a hideg, havas talajjal való érintkezés következtében elkorhadtak, ezt a templomot kő alapzatra építették. A munkások kétezer szálfát használtak fel az építkezésnél. A belső falakra kereszteket faragtak, és szentelt vízzel meghintették. A fatemplom, ez a középkori keresztény fa építmény, még ma is megtalálható Borgundban, bár már nem tartanak benne szentmisét, hanem múzeumként üzemel. Ez Norvégia 28 még megmaradt fatemploma közül a legjobb állapotban lévő.

 

3. Bethlehem templom, Irán


A Bedkhem templomként is ismert 17.századi örmény templom Isfahanban található, ami Irán lélegzetelállító városa, ahol az utcákat ragyogó emlékművek és épületek szegélyezik. A templomot 72 rendkívüli festmény díszíti, melyek közt az Utolsó vacsora és a Paradicsomból való kiűzetés is fellelhető. De a legszebb az aranyozott, kecses ablakokkal és finom részletekkel díszített kupola. Isfahan körülbelül 7000 örménynek ad otthont, akik a Jolfa negyedben élnek. Bár a törvény szerint az iszlám szabályainak kell megfelelniük, megőrizték saját kultúrájukat, identitásukat, nyelvüket és 16 templomukat.

 

4. Magasságos Miasszonyunk kápolna, Franciaország


A kelet-franciaországi Ronchamp közelében található Notre-Dame du Haut épület Magasságos Miasszonyunkként ismert a 18. század óda, amikor is zarándokhellyé vált. A huszadik század elején a kápolnában komoly károk keletkeztek, először egy tűzvész következtében, majd az 1944-es bombázás alkalmával. Az építészt, Le Corbusier-t meggyőzték, hogy tervezzen egy új kápolnát, amit 1955-ben adtak át. A beton tetőszerkezetet egy rákpáncél inspirálta, de a modern elgondolás mellet az ezeréves elemek is megmaradtak: az eredeti falak még fellelhetőek, betonnal vonták be őket, valamint a 17. századi Szűz Mária szobrot is sikerült megmenteni.

 

5. Szászfehéregyházi erődtemplom, Románia


A nevével ellentétben nem egy vár, hajdan kápolna volt, ma templom.
Ez a reformáció óta evangélikus istentiszteleti hely eredetileg kápolna volt, de a 16. században egyhajós templommá alakították. Egy hét méter magas erődítmény veszi körül a 12. század óta. A belső kialakítása viszonylag egyszerű, sötét fa falburkolatok, csupasz padok és egy keskeny folyosó. Szászfehéregyház (Viscri), ahol a templom található, az UNESCO Világörökség részét képezi. A mindig kicsinek számító Szászfehéregyháznak ma is kevesebb mint 500 lakosa van.

 

6. Gergeti Szentháromság templom, Grúzia


Valószínűleg az elhelyezkedése teszi a Gergeti Szentháromság templomot ilyen káprázatossá. A zöld-fehér kaukázusi hegységben, a Kazbek tűzhányó csúcsa alatt található. A 14. századból származó templomnak két külön harangtornya van, ami a túrázók számára jó navigációs pont, akik egy háromórás hegymászással juthatnak el a templomhoz. Habár a szovjet időszakban a vallásos szertartásokat betiltották, napjainkban már ismét istentiszteletre használják.

 

7. King’s College kápolna, Cambridge, Egyesült Királyság


Igen, ez a helyszíne azoknak az édeskés sziruppal leöntött karácsonyi szertartásoknak. Annak az esélye is megvan, hogy itt összefuss Cambridge-i egyetemistákkal. Az 1446-ban VI. Henrik által megépíttetett King’s College kápolnában található a világ legnagyobb boltíve, valamint középkori ólomüveg ablakokkal is rendelkezik. Az utóbbi túlélte a polgárháborút is, bár a korabeli feljegyzések szerint Cromwell csapatai alakulótérként használták a kápolnát.

 

8. Szent György templom, Etiópia


Ez a templom a közép-etiópiai Lalibela 11 monolitikus (egy szikladarabból faragott) templomainak egyike. A 12.században Lalibela király egy „Új Jeruzsálemet” szeretett volna létrehozni, amikor a közel-keleti zarándoklatokat megnehezítették a muszlim hódítások. Ez a templom azóta is egy fontos istentiszteleti helyszín a kopt keresztények számára. A Szent György templom (Bet Giyorgis) külön áll a másik 10 épülettől, de egy átjáró köti össze őket. Rendkívüli szerkezetük, mely egy sziklából lett kivésve, magában foglalja az ajtókat, folyosókat, oszlopokat, katakombákat és remetelakokat.

 

9. Szent Bertalan templom, Königssee, Németország


A bajor Szent Bertalan templom egy olyan zarándokhely, ami csak hajóval közelíthető meg, vagy pedig egy nagyon hosszú túraútvonalon keresztül.  Az épület 1134 óta áll, de a hagymakupolák és a piros tető csak az 1600-as években került rá, amikor barokk stílusban felújították. Minden évben, az augusztus 24-ét követő vasárnapon zarándoklat indul a templomhoz.

 

10. Hallgrímskirkja – evangélikus templom, Izland


Hallgrímur temploma 73 méter magasan tornyosul Reykjavik fölé. Az expresszionista tervet az izlandi bazaltláva áramlása ihlette. 38 évbe telt az építmény befejezése, ami 1945-ben kezdődött. Jelenleg két funkciót tölt be – templom és kilátótorony.

11. Mária Magdolna orosz ortodox templom, Jeruzsálem


A merész moszkvai építészet eme alkotása az Olajfák hegyének lejtőin található. 1888-ban szentelték fel, és kapcsolat fűzi a brit királyi családhoz is. Ez a végső nyughelye Aliz battenbergi hercegnőnek, aki András görög királyi herceg felesége és Fülöp edinburgh-i herceg édesanyja. Utolsó kívánságának eleget téve a templom kriptájában helyezték el földi maradványait 1988-ban. A Getszemáni kertben található templomot ma a Mária Magdolna nővérek használják napi istentiszteletre.

 

12. Szent Család templom, Spanyolország


Teljes nevén A Szent Család engesztelő temploma vagy A Jövő Temploma egy római katolikus templom, melyet Antoni Gaudi tervezett. Habár az építkezés már 1882-ben elkezdődött, a mai napig látszólag befejezetlen állapotban van, állványzatokkal és darukkal körülvéve. Ennek ellenére az épület az UNESCO Világörökség része, és évente több mint hárommillió látogatót fogad, akik képesek elvonatkoztatni az építkezési eszközöktől, és inkább a templombelsőt csodálják, különös tekintettel a geometrikus oszlopokra, amelyek egy fa törzsére és ágaira emlékeztetik a látogatót. Egy 2013-as jelentés szerint a templom 3 év múlva készül el teljesen.

 

13. A Megdicsőülés temploma, Kizsi sziget, Oroszország


Bizarr, de egyben csodálatos ez a fatemplom, amely a nyugat-oroszoroszági Kizsi szigeten található fatemplomok egyik legnagyobbika, 22 kupolájával eléri a 37 méteres magasságot. A 18. század elején épült, szegek használata nélkül, egy korábbi templom helyén, ami egy villámcsapás következtében leégett. Belsejében egy 102 ikont tartalmazó ikonosztáz található. A rothadástól egy kő alapzat védi. A Kizsi sziget az egyik közkedvelt megállóhelye a Volga folyón szervezett hajóutaknak.

 

14. Palatina kápolna, Szicília


Ez a pazar kápolna a palermói királyi palota területén található, bonyolult arany mozaikok borítják, melyek annyira részletesek, hogy még a képeken szereplő alakok körmei is tisztán kivehetők. A jelenetek közt szerepel Szent János a sivatagban, öt szent csoportja, valamint állatok és növények világi ábrázolásai. II. Roger szicíliai király megbízására 1132-ben készítették.

 

15. Sainte-Chapelle (Szent Kápolna), Párizs

cometoparis.com

Párizs látogatói leginkább az Eiffel-tornyot ismerik, de a Szent Kápolna felülmúlja Gustav Eiffel építményét. A középkori gótikus kápolna a Cité-szigeten található, a Szajnán, tetején egy 33 méter magas cédrus toronnyal, míg belül 13. századi ólomüvegek, éjkék mennyezet, szentek és mártírok képei díszítik. Úgy vélik, hogy a kápolnát IX. Lajos építtette, mert szüksége volt egy épületre, ahol tárolhatta szent ereklyéit, melyeket 135000 livre költségen vásárolt. Az épület, amelyben tárolta ezeket, és amit ma is láthatunk, ennek a négyszeresébe került.

 

16. St Bartholomew the Great, London

London üzleti negyedében található templom ismerősnek tűnhet számunkra, mert több filmet is forgattak itt, többek közt a Négy esküvő, egy temetést, a Szerelmes Shakespeare-t, a Robin Hood, tolvajok fejedelmét, valamint A másik Boleyn lányt is. Az 1123-ban, az anglo-normann Rahere szerzetes által alapított templom több nevezetes történelmi személy kedvelt helye volt: Sir John Betjeman úgy vélte, hogy ennek a templomnak van a legszebb normann stílusú belső kialakítása, valamint a 11. Devoni Herceg és Deborah Vivien Cavendish itt léptek házasságra 1941-ben. Prózaibb szinten, de mégis egy híres történelmi személyt érintve, Benjamin Franklin nyomdászként dolgozott abban az épületben, ami ma a hölgy kápolna, amikor a 18. század elején kereskedelmi célokra használták az épületet.

 

17. Felsenkirche, Németország


Ez a templom egy természetes sziklamélyedésben épült fel a nyugat-németországi Oberstein közelében 1482-84 környékén. Az épületbe egy sziklába vájt alagúton keresztül lehet bejutni. Számtalan liturgikus tárgynak ad otthont, többek közt egy Brazíliából származó achát keresztnek, egy hegyikristály keresztnek, és késő gótikus üvegablakoknak, habár ezek már a 18. században megsérültek egy sziklaomlás következtében. A templomhoz tartozó kilátót 2003-ban nyitották meg.

 

18. Dimitri herceg temploma, Uglich, Oroszország


Amikor IV. Iván (Rettegett Iván) orosz cár 1584-ben meghalt, két gyermeket hagyott maga után, a fogyatékos Fyodort és Dimitrit. Amikor Boris Godunov lett a kormányzó, mivel Fyodor képtelen volt ellátni a kötelezettségeit, Dimitrit száműzték Uglichba, majd 1591-ben holtan találták egy késsel a torkában. Amikor Dimitri édesanyja a kormányzó embereinek kivégzését követelte, Godunov csapatokat küldött Uglichba, és minden Dimitrivel szimpatizálót lemészároltak, vagy Szibériába száműztek, az édesanyját pedig egy kolostorba zárták. Uglich a 17. században vált zarándokhellyé, és akkor kezdték Dimitrit szentként tisztelni. Az Uglichba látogatóknak már messziről szembetűnnek a templom piros és kék színei, ahogy a Volga-folyón közelítenek a város felé.

 

19. Szent István kolostor, Irán

Irán észak-nyugati részén, egy zöldellő völgyben található ez az elszigetelt örmény kolostor, ami ellentmond annak a hiedelemnek, hogy Irán csak sivatagból és mecsetekből áll. A boltíveket és a kupolákat falfestmények és domborművek díszítik, míg a szentélyben szafavid korszakot tükröző székek, három darab Jézus és Mária kép, valamint négy Biblia található. Úgy vélik, hogy az aranyozott ereklyetartóban található csontok Szent György csontjai.

 

20. Betlehem Bazilika, Ciszjordánia


Nagy Konstantin császár 372-ben építtette ezt a templomot a betlehemi barlang fölé, amit a helyi hagyomány Jézus Krisztus születéséi helyének mond. A római császár ezt a keresztény épületet később Adónisz, a szépség és vágy istenének templomává tette. 200 évvel később Konstantin 4.századi bazilikája leégett a zsidók és a szamaritánusok közötti konfliktus következtében. Ma ez egy nagyon fontos istentiszteleti és zarándokhely sokak számára, akik a Szentföldre érkeznek. Az évszázadok alatt nagy rendszerességgel kibővítették és újjáépítették. Ez volt az első helyszín Palesztinában, ami felkerült az UNESCO Világörökség listájára, de a vízszivárgások miatt egyből a veszélyeztetett épületek közé sorolták.

 

21. Mátyás-templom, Magyarország

flickr.com

A Budai vár területén található római katolikus templom Budapest egyik meghatározó épülete a késő gótikus tornyával. A II. Világháború során jelentős sérüléseket szenvedett, a németek és az oroszok is lefoglalták 1944-45-ben. Az épület széleskörű felújítása 2013-ban fejeződött be, és a benne található galéria őrzi a magyar királyi korona másolatát.

 

22. Töviskorona kápolna, USA


425 ablakával és több mint 550 négyzetméter üvegével az arkansasi Töviskorona kápolna az egyik legegyedibb erdei építmény, amivel találkozhatunk. Számos építészeti díjat nyert, és az 1980-as megnyitása óta több mint 6 millió látogatót vonzott. A legfigyelemreméltóbb a tervezésben, hogy maximálisan kihasználja a fák lombjai közt átszűrődő fény szerepét.

 

23. A Megváltó Kiömlött Vérének temploma, Szentpétervár


A Krisztus Feltámadásának katedrálisaként is ismert templom jelöli azt a helyet, ahol 1881 márciusában II. Sándor orosz cár életét vesztette. Az orosz forradalom alatt az épületet kifosztották és jelentős sérüléseket is szenvedett, és a szovjet rezsim uralma alatt minden vallási tevékenységet betiltottak. Ma a turisták egyik kedvelt célpontja Szentpéterváron, de az épület soha nem lett újraszentelve.

 

Fordította: Ward Henrietta

Forrás: www.telegraph.co.uk

 

 

Nagyvilág Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás