2019. 01. 27.

Történelmi OFFLINE lesz hétfő este!

Régen – talán pontosan kerek egy éve – okozott akkora vitát egy 777 OFFLINE esemény, mint a január 28-i, hétfő esti.  Akkor Lukácsi Katalin és Hodász András atya beszélgetésének híre „borzolta a kedélyeket”, most ezúttal az egyházi zene témaválasztása miatt bolydult fel a 777 közösségi oldala.

Ami egészen biztosan kiderült az elmúlt napokban, hogy egy kibeszélésre váró, nagyon fontos témát sikerült választanunk. Az indulatos kommentek, az összeesküvés elméleteket tartalmazó bejegyzések és a gyakran félreinformált emberek üzenetei hamar rámutattak, hogy hihetetlen feszültség húzódik meg a háttérben. A kibeszéletlenség feszültsége.

Hamar be kellett látnunk, hogy két hibát is elkövettünk ezúttal, amiért szeretnénk mindenkitől bocsánatot kérni. Egyrészt hiba volt úgy bejelentenünk az eseményt, hogy nem kommunikáltuk előre: képzett egyházzenész is lesz a vendégek között, így a gitáros misét ellenzők azt hitték, hogy egy orgonaellenes zendülést sikerült tető alá hoznia a 777 csapatának, holott erről természetesen szó sincsen.

Másrészt azt is be kell látnunk, hogy szerencsétlenre sikeredett az esemény elnevezése is. A részletes leírást nem olvasók azt hihették, hogy az orgona és a gitár közül választani kell,  így itt és most kiderül, hogy melyik az igazi és melyiket kell örökre elfelejteni. A valódi célunk azonban nem ez volt, hanem hogy értékes embereket ültessünk le egy értékes közönség elé, hogy egy nagyon fontos témáról kezdődjön párbeszéd. Öt olyan vendéget köszönthetünk hétfő este a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében, akik egyenként is megérdemelnék, hogy a 777 OFFLINE vendégei legyenek.

Hegedűs Endre személyében a rendezvénysorozat történetének első Kossuth-díjas művészét köszönthetjük, generációjának kimagasló tehetségű zongoraművészét. Csányi Tamás a Szent Imre Plébánia orgonistája, kántora és karnagya: évtizedek óta őrzi és védi az egyházzene hagyományait. Vizy Márton személyében egy olyan sokoldalú előadóművész, zeneszerző lesz a vendégünk, aki az elmúlt időszak egyik legsikeresebb musicaljét,  az „Én, József Attila” című szerzeményt szerezte, amely évek óta töretlen sikerrel megy a Madách Színházban. Gável András a „Gável Testvérek”, majd az Eucharist együttesének frontembere, a magyar keresztény könnyűzene megkerülhetetlen, egyik legigényesebb és legsikeresebb szereplője. Együttesüknek köszönhetjük a „Mise gitáron” című kompozíciót, amely üde színfoltja lett a gitárral kísért szertartásoknak. Csiszér László évtizedek óta az egyik legnépszerűbb dicsőítő, dalain generációk nőttek fel, évente fellép az Ez az a nap! rendezvényen a Papp László Sprotarénában tízezer ember előtt. Mély lelkülete és odaadása mellett kivételes tehetsége is műfajának egyik, ha nem a legelismertebb énekesévé emelte itthon.

A hazai keresztény könnyű – és komolyzene történetében nem emlékszünk olyan beszélgetésre, amelyben a saját szakmájában ennyire ismert és elismert szereplők ülnek le egy asztalhoz. Szeretettel gondoltuk ki és szerveztük, és büszkék vagyunk arra, hogy már több mint kétszázan jeleztétek, hogy ott lesztek!

Az eseményre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet itt tudtok megtenni. (1 perc max.) Egyéb érdekességeket a Facebook-eseménynél találtok. 

Szeretettel várunk Titeket!

777 OFFLINE
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2019. 01. 27. 23:16

    Ugye milyen könnyű hibázni?Az ember azt hiszi,hogy végig gondolta a buktatókat,de ezek a buktatók mind az ő buktatói,másnak mások vannak,amit sosem tudhatunk előre.Amit még nem tudunk,az az,hogy igazunk van e?Persze annak véljük,de ha csak magunkat látjuk a tükörben,csak magunkat fogjuk felismerni.Ezért jó,ha valaki teljesen más véleményen van.Lényegtelen,hogy igaza van e vagy sem,lényeg,hogy más nézőpontból látja az eseményeket.Önmagunk dogmáit nem tudjuk megtámadni,csak ha kívülről ostromolják azt. Mások dogmáit pedig ha magunkévá tettük,szinte alig van esély a változtatásra.Azonban az egyensúlyt -ha létezik egyáltalán- meg kell találni egy olyan korban mikor a tolerancia diktatúráját éljük.Dicséretes ha rájövünk a hibánkra,de még jobb ha bocsánatot is tudunk kérni.A legjobb pedig az lenne,ha tanulnánk is belőle.