2018. 06. 21.

9 stratégia a lustaság és a halogatás ellen

Az alábbi tippek olyan emberektől jönnek, akiknek sikerült felülkerekedniük saját rossz szokásaikon, így minket is inspirálhatnak, hogy elérjük a céljainkat, és a lehető legjobban végezzük a feladatainkat.

Nagyon könnyű dolog a lustaság, semmittevés, halogatás és a hanyagság hibájába esni. Rengeteg felesleges figyelemelterelés vesz minket körül, minden csak egy kattintásra van. Okostelefonunk mindig kéznél van és a hírek, üzenetek, e-mailek, különböző játékok és sok minden más könnyen elterelik a figyelmünket. Amint csipog, vibrál az éppen érkező figyelmeztetés, szinte észrevétlenül reagálunk is. Még ha ki is bírjuk, hogy ne nézzünk a képernyőre, a figyelmünk már másfelé jár, és el is veszítettünk egy értékes pillanatot az életünkből.

Bosco Szent János ismételte sokat az egyházatyák régi mondását:

„A lustaság minden rossz anyja.”

És a mondás igaz. Amikor éppen nem egy cél elérésén fáradozunk, már hagyjuk is, hogy akaraterőnk pihenőt tartson. Hamar a semmittevés élvezetének adjuk át magunkat, amikor cselekednünk kéne, így adva teret minden egyéb rossznak, ami a figyelmünkre tör.

hirdetés

A szorgalom, az állandóság, az állhatatosság és felelősség mind szemben áll a lustasággal. Habár mindenki különböző, és néhányan hajlamosabbak bizonyos bűnök elkövetésére mint mások; a lustaság legyőzése mindannyiunk számára sokkal nehezebb feladat, mint amilyennek tűnik. Az első és legfontosabb lépés maga a komoly elhatározás, hogy szembeszállunk a lustasággal. Utána tudjuk gyakorlatban is megvalósítani a következő 9 lépést, melyeket a szentektől leshetünk el.

1. Tűzz ki célokat, és állíts fel prioritásokat!

“Ügyelj a rendre, amikor cselekszel, és a rend majd ügyel rád!” (Hippói Szent Ágoston)

Tűzz ki napi, heti, éves és életre szóló célokat! Haladj rajtuk végig szépen sorban, és ha látod, hogy nem sikerül elérni a kitűzött célokat, vizsgáld felül őket! Vagy változtass a módszereiden, vagy keress új, esetleg reálisabb célokat!

2. Oszd meg és uralkodj!

“Kezdd azzal, ami szükséges, folytasd azzal, ami lehetséges, és a végén megteszed a lehetetlent!” (Assisi Szent Ferenc)

A nagyobb feladatokat oszd kisebb részekre, így lépésenként tudod megoldani őket! Kövesd Szent Ferenc utasítását, és apránként haladj!

3. Légy fegyelmezett!

“Ahhoz, hogy égjen a lámpa, folyamatosan csepegtetnünk kell belé az olajat.” (Kalkuttai Szent Teréz)

Ha sikerül felállítanod egy ütemtervet, és következetesen tartod magad hozzá, akkor könnyebb fegyelmezettnek maradnod, és nem esel a tétlenség hibájába.

4. Légy kitartó!

“Légy türelmes mindenkihez, de leginkább magadhoz!” (Szalézi Szent Ferenc)

Ne szegje kedved semmi! Csinálj úgy, mint a sportolók: ha elesel, próbálkozz, és ne add fel addig, amíg el nem éred a célod!

5. Szabadulj meg mindentől, ami elvonja a figyelmedet!

“Az életben vannak belső és külső zavaró tényezők is. Ha belülről érkezik a kísértés, sokkal gyengébbek leszünk a külsők tényezőkkel szemben.” (II. Szent János Pál)

A zavaró tényezők ellen egyértelműen és határozottan kell harcolni. Néha el kell vonulnunk a környezetünkből, és nem hagyni, hogy kíváncsiságunk, emlékeink és képzeletünk rossz irányba vezessenek minket.

6. Ne áraszd el magad túl sok felelősséggel!

“Kutasd az elegendőt, keresd, ami elég, és ne kívánj többet! Minden, ami ezen túlmegy már csak aggodalmat hoz, nem megnyugvást, inkább lehangol és nem felemel.” (Szent Ágoston)

Ha túl sok munkát vállalunk magunkra, nem hoz gyümölcsöt fáradozásunk. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a multi-tasking nem működik. Inkább csinálj egy dolgot jól, mint tíz másikat rosszul.

7. Légy nagyvonalú másokkal!

“A tökéletes szeretet ereje ez: megfeledkezünk saját boldogságunkról, hogy azokat tegyük boldoggá, akiket szeretünk.” (Avilai Szent Teréz)

Amikor kevesebbet törődünk magunkkal, és inkább a körülöttünk élőkkel foglalkozunk, sokkal könnyebb cselekedni és felülkerekedni a lustaságon.

8. Mindent a maga idejében

“Mindent szeretettel és szeretetből tegyetek, használjátok jól a jelen perceket, és ne aggodalmaskodjatok a jövő felől!” (Szalézi Szent Ferenc)

A szeretet a legerősebb fegyver a félelem ellen. A bukástól, erőfeszítéstől, elköteleződéstől való félelem a halogatás melegágya. Tűzd ki a napot, amikor cselekszel, és motiváljon a szeretet!

9. A pihenés nem egyenlő a lustasággal

“…a pihenés nem jelenti azt, hogy semmit sem csinálunk: sokkal inkább azt, hogy olyan tevékenységgel foglaljuk el magunkat, amihez kevesebb erőkifejtés szükséges.” (Szent Josemaría Escrivá de Balaguer)

A jól megérdemelt pihenést sose keverjük össze a lustasággal! Időt kell szánni arra, hogy élvezni tudjuk a vágyott cél elérését, és fel kell töltődnünk energiával a további tevékenységekhez.

 

Forrás: aleteia.org

Ezt a cikket Judákné Orsolya önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás