2018. 04. 12.

Ezt gondolja Puzsér a kereszténységről

Megváltás, halál, keresztyénség, miszticizmus – többek között ezekről a kérdésekről vitázott Puzsér Róbert kritikus és Farkas Attila Márton valláskutató Nagy Gergely és Márkus Tamás András református teológusokkal április 6-án a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában. Az eseményről a reformatus.hu írt beszámolót, ezt szemlézzük!

Hatalmas érdeklődés övezte a Kálvinista Apologetikai Társaság által szervezett beszélgetést, több tucat érdeklődő be se fért az esemény helyszínére.  Érdekes témafelvetések és fontos gondolatok hangoztak el az este folyamán, de maguk a vitatkozók is elismerték, hogy elég sokszor elbeszéltek egymás mellett. Így számolt be az eseményről a reformatus.hu oldala:

Jézus Krisztus Isten Fia, Megváltó – ebben megegyeztek a beszélgetés résztvevői, azonban az ehhez az összegzéshez vezető út mindegyikük életében különböző. Néhány kérdésben alapjaiban tér el a véleményük, bizonyos esetekben viszont hasonlóan gondolkoznak – erről szólt a Kálvinista Apologetikai Társaság által szervezett teltházas vitaest. Az már a beszélgetés elején kiderült, hogy Farkas Attila Márton kulturális értelemben tartja magát katolikusnak, de vonzzák bizonyos buddhista irányzatok is. „Szerintem Jézus sok minden volt egyszerre, általa morális és kognitív forradalom is végbement. Ő hozta el azt a változást, amely során a külső felől a belső felé fordultunk és megjelent a lelkiismeret szerepe” – foglalta össze Krisztussal kapcsolatos nézeteit.

Hasonló módon közelít a kérdéshez Puzsér Róbert is, azt azonban hangsúlyozta: nem úgy gondolkodik, mint azok, akik kereszténynek vallják magukat. A filmkritikus úgy véli, a kereszténység sokaknak kapaszkodó: az, hogy Krisztusban bíznak, menekülés a halál elől – „ahogy egy zuhanó repülőn sincsenek ateisták”. Számára Jézus nem azt jelenti, akiben megtalálja az örök életet. „Nekem ő egy nagy lelki-szellemi forradalom az emberiség történelmében. Ő az, aki befejezte az ember végleges teremtését” – fogalmazott a kritikus. Mint mondta, Krisztus hozta el azt az erkölcsiséget, amit ma ismerünk, így ő végezte el az ember teremtésének utolsó ecsetvonását. „Nem gondolom, hogy a személyiségemből, testemből, szellememből bármi megmarad a halál után, nem várom el tőle, hogy átmentse azt a túlvilágra. Ő ennél több: Krisztus az erkölcs mértéke” – tette hozzá.

Nagy Gergely annyival egészítette ki az elhangzottakat, hogy Jézus Krisztus Isten Fia, aki maga is Isten, jelen volt a világ teremtésénél, aztán az Ószövetség eseményei idején, majd emberré lett és halálával megváltott minket. Ennek megértéséhez fontos azonban megismerni, mit tanított Jézus és mit mondott önmagáról: „Nem csak annyit tett, hogy betöltötte a törvényt, hanem elmondta, hogy egyenlő az Atyával és azért jött, hogy életét adja értünk. Ez ugyanaz a Jézus Krisztus, akiről Robi is beszélt” – hangsúlyozta a teológus.

Puzsér Róbert arról beszélt, hogy a hit az egyetlen teremtő erő: egyfelől az ember hitével teremti Istent, másfelől Isten hitével teremti az embert és a világot – ami azért létezhet, mert Isten a hitével támasztja. Mi a felelősség: megvalósítani önmagunkban Krisztust vagy elvégezni a szertartásokat? – kérdezte a filmkritikus, amit Márkus Tamás válaszolt meg: „Nem kell megvalósítani semmit, csupán hálatelt szívvel elfogadni, amit Krisztus tett érted. Az ember vagy szembenéz Istennel vagy hátat fordít neki, de nincs semleges mező, ahol eldöntheti, hogy feltalálja-e Istent – mert neki mindenki felelősséggel tartozik.”

Azt gondolom, Jézus Krisztus Isten Fia, Megváltó, de nem úgy, ahogy ti. Az ember emberi minőségében gyarló és Jézus Krisztus az a referencia, amihez fel kell nőnie” – fogalmazott Puzsér Róbert. Mint mondta, a megváltás az önfeláldozáson keresztül különböző mértékben valósul meg az ember életében.

Nagy Gergely arról beszélt, hogy nem az ember viszi fel keresztjét a saját Golgotájára: „Nem annyi az én megváltásom, amennyit magamból feláldozok, hanem annyi, amennyit Jézus feláldozott önmagából – minden.” A lelkipásztor elmondta, számára Jézus nem csupán erkölcsi mérce, és csak azok képesek saját keresztjüket hordozni, akik felismerik a kegyelmet. „Isten nem magamért választott ki, hanem mert szeret” – tette hozzá Márkus Tamás, aki bibliai képpel zárta az estét:

„Isten mindvégig meg fog minket őrizni az úton, mert örök üdvösségünk van és vele fogunk örülni a mennyegzőn.”

Fotó: Youtube

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás