2018. 02. 26.

Ezt gondolja az utca embere a gyónásról

A Keresztény Élet honlapjának munkatársai két évvel ezelőtt egy izgalmas kérdést tettek fel a budapesti utcán közlekedőknek: mit gondolnak, szükség van-e gyónásra?

A videóban megszólalók többsége szerint nincsen szükség a gyónásra, azonban az egyik megkérdezett bővebben is kifejti, hogy számára miért fontos a feloldozás kérése:

“Szerintem a gyónás egy nagyon fontos és hasznos dolog. Az embernek szüksége van összeszedni azokat a bűnöket, amelyeket le kell hogy tegyen. Sokan magával a bűn szóval is rosszban vannak, számukra felhangja van és ezért nem foglalkoznak vele. De azt gondolom, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket nem helyes hogy elkövettünk és meg kell bánnunk. Ezeket pedig ki kell mondanunk, és amikor ez megtörténik az nagyon felszabadító érzés. Sokszor tapasztaltam meg ezt a megkönnyebbülést. Komoly akaraterő kell ahhoz, hogy elmondjuk valakinek a bűneinket: egy őszintébb és mélyebb megbánás ez.” 

De vajon mik voltak az ellenérvek a gyónással szemben az utca emberének?

hirdetés
  • “Személy szerint magamban intézem el.”
  • “Egy ember nem oldozhat fel a vétkeink alól.”
  • “Nem gyónok, mert máshogy oldom meg.”
  • “Miért mondjam el egy másik tökéletlen embernek  a bűneimet, akinek lehet több bűne van?”
  • “Istennek kell elmondani a bűneinket, nem egy papnak.”

Korábban egy baptista lánnyal, Szabó Eszterrel készítettünk interjút – akit épp egy ilyen videóban fedeztünk fel. Ő a beszélgetés során teljesen magától hozta fel a gyónást:

“Lehet baptistaként azt kéne gondolnom a gyónásról, hogy tök gáz, és szegény papnak pszichiáterhez kellene mennie annyi bűnt hall egy nap. De épp ellenkezőleg: azt gondolom, hogy nagyszerű dolog, hogy leteheted a bűneidet, elmondhatod őket nem csak Istennek, hanem egy embernek is. Fontos lenne, hogy meglássuk a többi felekezetben a jót és pozitívan gondolkodjunk egymásról.”

De vajon hogyan éli meg egy pap a gyónást? Hodász András atya írt erről korábban cikket a 777-en:

3+1 ok, hogy miért ne parázz a gyónástól!

András atya írásában így fogalmaz:

“Az erényeket csak gyakorlással lehet elsajátítani. A gyakorlás pedig azt jelenti, hogy ha hibázok, kijavítom. Tudnod kell, hogy nem vagy egyenlő a bűneiddel, mi több nyilván azért vagy itt, mert te sem tartod jó dolognak amiket tettél, és nem akarod többet elkövetni őket. Amikor eljössz gyónni, én nem egy bűnözőt látok, hanem egy bátor embert, aki nem adja fel”

Borítókép: Motion blurred pedestrians on zebra crossing
Videók
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Névtelen 2018. 02. 26. 17:09

    Egyedül Istennek tartozunk bűneink elszámolásával! Jézus Krisztus az egyedüli közbenjáró és nincs más! Nem egy intézményesített egyház papjának kell “gyónunk”, aki ugyan olyan bűnös, mint felebarátja és még csak véletlenül sem adatott nekik semmivel sem több hatalom, mint egy egyszerű, hívő embernek, ahogy azt tanítják.
    Istent vakká, süketté, némává és korlátozott hatalommal rendelkezővé tették! “Gyere gyónj meg és rettegj, mert ha “papként” nem oldozlak fel, akkor elkárhozol, majd én eldöntöm, hogy a bűneid mikor lesznek megbocsátva és milyen bűneid! “Otthon zárt ajtó mögött hiába kérsz bocsánatot, mert Isten nem tud neked megbocsátani, csak egy papon keresztül”!A jó hír és az igazság viszont az, hogy az Egyház Én vagyok, meg TE! Nem a Vatikán és a templomok, mivel Isten kézzel készített templomokban NEM lakik! Isten ott van veled, ahol te vagy éppen, ott cselekszik és akkor, amikor szerinted már nem tud! Isten hatalma, mindenhatósága, szeretete legyőz minden ember által állított akadályt és korlátot! Nem egy kulcsra zárt templomban sínylődik, elhagyatva, tehetetlenül, minden hatalmától megfosztva, hanem pont ellenkezőleg, Krisztustól, akkor kérsz bocsánatot, négyszemközt, amikor csak akarsz és nem egy ember szabja meg, hogy Isten mit tehet, mikor bocsát meg! Nincs könnyebb dolog ezen a világon, mint bocsánatot kérni Istentől és Ő ezt nem köti semmilyen feltételhez, mint ahogy a Sátán által kreált hamis egyházak és vallások teszik! A további 38 000 “keresztény felekezet” is ide tartozik, SEMMI közük Istenhez, és az ő fiához Jézus Krisztushoz. A világ összes többi vallása ugyan úgy Sátán találmánya.
    A kereszténység pedig nem egy “Vallás”, hanem Jézus Krisztussal és az Atyával való mindennapos SZERETET kapcsolat.
    Mindezt teljesen elferdítették, kiforgatták a saját szájuk íze szerint alakították, ahogy nekik éppen jól esett.
    “Jöjjetek ki belőle én népem” ezért mondja Isten, minden vallásból és hamis “keresztény “egyházból” ki kell jönni, mielőtt még nem késő.