2017. 07. 18.

“A lányok nagy része nem látja, hogy milyen értékes” – Ilyés Erika segítő nővér

A Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség tagjaként részt vettem májusban a Családok Világtalálkozóján. Ott találkoztam a gyulafehérvári  családpasztoráció egyik vezetőjével, Ilyés Erika segítő nővérrel, aki az erdélyi kezdeményezéseikről mesélt.

Erika nővér, mesélj a gyulafehérvári családpasztorációs tapasztalataidról!

A Segítő Nővérek Kongregáció tagja vagyok. Amikor jó pár évvel ezelőtt Gyulafehérvárra érkeztem, kevés közösség működött, viszont püspök úrral úgy éreztük, hogy igény lenne egy virágzóbb, élő közösségre. Legelőször egy jegyesoktatást indítottunk el, amiből mára igazi, élő közösség vált. Nyári táborokon kívül feleségek és édesanyák, majd férjek és édesapák hétvégéje, illetve özvegyek, elváltak és újraházasodottak programja is indult. A fiatalokra visszatérve azt még elmondanám, hogy meglepő volt, mennyire kevés ismeretük van a családot érintő olyan komoly kérdésekről, mint amilyen az abortusz is. Holott az életünket valóságosan érintő problémáról van szó.

Te személyesen hogyan tudsz segíteni egy abortuszon átesett nőnek?

hirdetés

Elfogadom őt emberi méltóságában. Jelen vagyok számára, megajándékozzuk egymást a bizalmunkkal. Mivel szerzetes vagyok, tudok egy szikra reményt nyújtani az Egyház oldaláról is. Éreztetem vele, hogy nincsen kitaszítva, és mi elfogadjuk

Sok-sok beszélgetésre van szükség ahhoz, hogy ki tudjon lépni ebből a lelki bilincsből. Hiszen testileg már elengedte a babát, de lelkileg még nem.

Aki a gyermekét veszítette el, valamennyire a jövője egy részét hagyta maga mögött. Ezt az úgynevezett fordított gyászt még nehezebb feldolgozni. Legtöbbször bemegyünk a kápolnába és gyújtunk egy mécsest. Ő is érzi, hogy itt van vele a Fény. Az élete Jézus kezében van. Aztán csak sírunk és sírunk. A jelenlétemet tudom odaajándékozni neki.

Rajtatok kívül vannak Erdélyben további kezdeményezések a bajban lévő nők és családok és a megfogant magzatok védelmében?

Szerencsére igen, és azt hiszem, ha rajtunk múlik, egyre több lesz. Az egyik, számomra legemlékezetesebb esemény 2009-ben volt. A Csíksomlyói kegytemplomban 33 csecsemőt kereszteltek meg a ferences atyák egyszerre. A főegyházmegye pasztorációs bizottságának tagjaként rengeteg családdal felvettük a kapcsolatot, és mindenkit buzdítottunk. Csodálatos ünnep volt! A Csíki Anyák Egyesületéről (CsAkEgy) tudom még, hogy bejárnak a Hargita megyei kórházak szülészeteire beszélgetni az oda érkező leginkább fiatal kismamákkal. Fantasztikus, hogy ennek mostanra szemmel látható eredménye lett, jelentősen csökken az abortuszok száma a megyében!

A klinikák reakcióját mennyire ismerjük? Támogatják a kezdeményezést?

Amennyire tudom, nem zavarja őket. De vannak magánklinikák is, ott nyilván más a helyzet… Erről jut szembe, nemrég hallottam egy statisztikát, miszerint Romániában Kolozsváronvégzik a legtöbb abortuszt… És tudod, hogy miért? Mert ott van a legtöbb egyetemista. Óriási szükség van kortárs mozgalmakra, akik elérnek ehhez a korosztályhoz. Ezért is olyan különleges, amit ti is csináltok, a FÉSZ-szel. Hasonló képzést kellene nálunk is indítani. (A Fiatalok az Életért Szolgálatában képzésről részletesen írni fogunk egy következő Életbevágó-ban.) A lányok nagy része nem látja, hogy milyen értékes, és milyen csoda rejlik benne. Hány fiúval beszéltem, akik egyszerűen csak úgy beszéltek róluk, mint a “csakolyanlányok”. Meg kell nekik tanítani, és a szívükbe vésni, hogy értékesek!

Terveztek a közeljövőben újabb programot édesanyákkal, magzatokkal vagy fiatalokkal kapcsolatban?

Idén nyáron a csíksomlyói kegytemplomban szeretnénk elhelyezni egy fémből készült fát azoknak a nőknek és lányoknak, akiknek abortuszuk volt.

Odamehetnek, felakaszthatnak az ágaikra egy kártyácskát, amire ráírhatják az elengedett babájuk nevét, utolsó jelképes búcsúzásként.

Angliában láttam ilyet először egy katolikus templomban, úgy megörültem neki! Hazajöttem, és kiderült, hogy korábban próbálkoztak már hasonló kísérlettel, de valamiért nem sikerült. Mindenkit megmozgattam, akit csak tudtam, és sokan csatlakoztak. A ferences atyák is támogatják a kezdeményezést. Bátraknak kell lennünk, és ha az Úr velünk van, nem lehet előttünk akadály!

Kakucs Katalin
a szerző egyetemista, a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség tagja

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életbevágó
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás