2017. 02. 04.

„Az egész utca celebnek hív, és megkaptam a takarítónői állást”

Karácsony előtt nyitott Zuglóban a Tükörkép Műhely. A szociális szépségszalonba elsősorban azokat a munkanélkülieket várják, akik állásinterjúra készülve szeretnének megnyerő külsőre szert tenni. Ám nemcsak ezért, hanem jó szóért, törődésért is járnak ide az emberek. Aki érzi, hogy figyelnek rá, az könnyebben kapaszkodik ki a gödör mélyéről. Tudja ezt Rózsa Magdolna szociális munkás, fodrász-kozmetikus is, aki a haj, a köröm, a bőr mellett a lelket is ápolja. A Magyar Nemzet Onlineon megjelent cikkből közlünk részleteket.

A szépség önmagában nem érték, de az ápolt külső kell ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében. Akiből sugárzik az önbizalom, az könnyebben birkózik meg a nehézségekkel. Tisztában volt ezzel a profi fodrász Lucia Iraci is, aki 2011-ben a társadalom perifériáján élők számára Párizsban létrehozta a világ első szociális szépségszalonját. Műhelyében alig néhány euróért fodrász, manikűrös, masszőr, kozmetikus, sminkes segítségét vehetik igénybe a szépülni vágyók. Ruhát is kölcsönözhetnek, ha például állásinterjúra készülnek. Iraci célja az volt, hogy hányatott sorsú vendégeit elindítsa a jobb élet felé vezető úton. A korábban neves magazinoknak dolgozó sztárfodrászt azóta több díjjal is kitüntették.

***

hirdetés

Rúzsa Magdolna szerint „ha valaki érzi a törődést, és azt tapasztalja, hogy figyelembe veszik, adnak a szavára, nagyobb esélye van, hogy változtatni tud az életén. Néhány dicsérő szó is óriási változásokat indíthat el. Nemrég járt itt egy hölgy, aki már több mint tíz éve nem talált munkát. Elmondta, nem szeret állásinterjúkra járni, mert már idős, nem szép, nem kell senkinek. Ruhát sem fogadott el. Azt sem akarta engedni, hogy levágjam a haját. A Tükörkép Műhelybe azért jött, mert azt hallotta, itt kaphat egy kis törődést. Végül sikerült rábeszélnem, hogy legalább hadd igazítsam meg a frizuráját. Masszíroztam az arcát, és egyszer csak azt éreztem, hogy csúszik a krém. Észrevettem, hogy sír. Végül feltettem neki egy kis sminket is. Másnap felhívott: »Képzeld, olyan szép lettem, hogy az egész utca celebnek hív, és megkaptam a takarítónői állást!« Ez a munka sokkal többről szól, mint a szépítkezés.”

***

A teljes írást itt olvashatjátok.

(Forrás: Magyar Nemzet Online, Fotó: Végh László / Magyar Nemzet)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás