2016. 08. 17.

Kilenc olimpikon, akiket egyvalami összeköt

Katie Ledecky, Lia Neal és Annabelle Smith olyan nevek, amelyeket gyakorta hallhatunk mostanság. Mindegyikőjük aranyérmes lett a 2016-os riói játékok során, de egyvalamiben szintén van közöttük kapocs. Mind keresztény neveltetésben részesültek, mégpedig a Szent Szív civil kezdeményezés jóvoltából fenntartott katolikus iskolahálózat keretein belül, amely már több mint kétszáz éves múltra tekint vissza és 145 katolikus iskolát működtet. – számolt be a hírről Catholic News Agency.

„A versenyzőink felismerték, hogy a tehetség Istentől származik és egy ilyen ajándékot nem szabad elpazarolni.” – mondta el Donna Heckler a CNA-nek adott interjújában. „Ezek az emberek arra lettek megtanítva, hogy vállalják a felelősséget a tetteikért, és gyakorolják az önfegyelmet a munkájuk, erőfeszítéseik során.”

Az olimpia első két napján az iskolahálózat egykori diákjai négy érmet szereztek, ami óriási teljesítmény és büszkeség az iskolahálózatnak. A versenyzők, Katie Ledecky, Lia Neal, Anabell Smith, KK Clark, Mary Joe Fenandez, Gaby Lopez, Gabi Nance, Erin Rafuse és Denise Sheldon négy különböző országból származnak. De vajon létezik-e valamilyen különleges titok, amivel a Szent Szív iskolák ennyi olimpikont adtak a világnak?

Heckler szerint az összes iskola rendelkezik egy közös dologgal, ami összeköti őket. Ezt pedig az öt „Cél és Elvárás” elvében kell keresni, amit a tanárok igyekeznek elültetni a tanulókban:

hirdetés

a. személyes kapcsolat Istennel;
b. a szellemi értékek tiszteletben tartása;
c. társadalmi tudatosság és aktív cselekvés;
d. közösségépítés;
e. és a személyes fejlődés.

Ezek az elvárások, amelyek a Szent Szív oktatási programjának alapját képezik, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az olimpikonok rendelkezzenek azzal az elszántsággal, ami eljutatta őket a 2016-os játékokra. A diákok, akik valaha tagjai voltak az iskolahálózatnak, támogatásban részesültek a kellő fegyelem elsajátításában, hogy tisztában legyenek önmagukkal és felelős döntéseket hozhassanak; ezek mind segítséget jelentenek a diákok és sportolók élete során.
Arra tanítjuk a növendékeinket, hogy legyenek nyitottak a Szentlélek átformáló erejére, amin keresztül jobban megismerhetik önmagukat és Istent, az embereket és mindent, amit az Úr teremtett. – tette hozzá Heckler.

A nővérek rendkívül büszkék a diákjaikra és figyelemmel követik az Olimpián szereplő egykori növendékeiket a játékokon. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a nővérek imáikban kérnek erőt és kitartást a versenyzők számára, akiknek nagyon szorítanak a versenynapokon.
Heckler elmondása szerint nemcsak az olimpikonok közvetítik a keresztény értékeket a világ felé, hanem rendkívül fontos szerepe van ebben az iskolahálózat összes egykori, jelenlegi és jövőbeli tanulójának, mert csakis így lehet pozitív változást hozni az emberek közé. Az üzleti szférában, az újságírásban, a művészetben, az oktatásban, az egészségügyben, az igazságszolgáltatásban és a munka számos, egyéb területein ezek a diákok valamilyen módon mind közvetítik a keresztény értékeket, hiszen kiskoruktól fogva Isten törvényei szerint nevelték őket.

„Az Úrba vetett erős hittel, elkötelezettséggel másokért és egymásért, a Szent Szív diákjai képesek a valódi értékeket közvetíteni a világ felé.”

(fordította: Dallos Bence, forrás: Catholic News Agency)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás