2024. 06. 03.

„Leszoktunk az egymásra figyelésről, pedig kapcsolatok nélkül nem lehetünk boldogok” – 10 fontos gondolat Bagdy Emőkétől

A testünkkel sokat foglalkozunk: egészségesen táplálkozunk, sportolunk, de nem kellene megerősítenünk a „lelki izomzatunkat” is? Milyen védekezési mechanizmusok vannak, amelyekkel felvértezhetjük magunkat a stressz ellen? A Lélekutakon Bagdy Emőkével című műsorból válogattunk 10 fontos gondolatot a klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta által mondottakból.

1.Kapcsolatokban betegszünk meg, és azokban is gyógyulunk. Ezt tudományosabban úgy is mondhatjuk, hogy az embert csak teljességében lehet megérteni, hiszen bio-, pszicho-, szociális- és spirituális lények vagyunk, ahogy ezt az Egészségügyi Világszervezet is megállapította.  

2. A tudomány hosszú ideig nem akart tudomást venni a spiritualitásunkról, azt mondták, hogy ez csak a vallás, a papok dolga. De rá kellett jönniük: az emberi szellemnek van egy olyan felső dimenziója, amely nem materializálható, így nem is mérhető objektív módon.

A hit, remény, szeretet, öröm, hűség mind ebből a spiritualitásból fakad: ezek magas emberi minőségek.

3. Mit gondolsz, mi a boldogság? Mi a feltétele a te boldogságodnak? Sokszor kiderül, hogy a jelenkori kérdések a boldogságra vonatkozóan valójában nem a lényeget ragadják meg. Az igazi boldogságkérdés így hangzik: Mit gondolsz, mikor voltál a legboldogabb életedben? Az emberek nagy többségének egy szeretetkapcsolat jut ilyenkor eszébe.

Az igazán örömhozó élményeink mind kapcsolathoz kötődnek.

4. Önismeret alatt azt érti a pszichológia, hogy tudjak arra válaszolni, hogy hogyan lettem olyan, amilyen vagyok, vagy miért vannak olyan tulajdonságaim, amelyekkel újra és újra bajlódom. Érdemes megtalálunk, hol pakolódott egy-egy minket meghatározó élmény a puttonyunkba, hiszen a génjeink mellett a szociális hatások is szerepet játszanak a személyiségünk formálódásában.

5. Ma egy olyan kultúrában élünk, ahol egyre agresszívebb világgal találkozunk, amelyben a termelés, a fogyasztás és a haszon a lényeg. A konzumizálódott világ azt parancsolja, hogy ne szállj ki a mókuskerékből, csak termelj és vásárolj. Ezért a saját potenciális terhelhetőségünknek a sokszorosát kell elviselnünk. Egyben egy értéktorzulást is látunk, amely szerint, ha van pénzed, akkor vagy valaki. Mekkora tévedés! 

6. Leszoktunk az egymásért élésről, az egymásra figyelésről, pedig az ember önmagában senki és semmi. Borzasztóan elmagányosodik az az ember, aki nem törődik a másikkal, csak önmagával. Néha meg kell állni és észrevenni, miben élünk. Feltenni a kérdést: mi erről a véleményem?

7. Ha eleget gyakoroljuk a szeretetet, a gondoskodást, mások bátorítását, ölelését vagy bármit teszünk a másikért, akkor beindulnak az öngyógyító folyamataink, és ezek képesek kiegyenlíteni a minket ért negatív stresszeket.

8. Az érintésnek óriási ereje van!

Ne spórold meg, hogy a másikat megsimogatod, megöleled, adsz neki egy puszit!

9. A férfiak úgy vannak teremtve, hogy valamit alkossanak, létrehozzanak: ide tartozhat egy kert rendezése, egy házépítés, egy barkácsolás, vagyis bármi, ami a mínuszból pluszt csinál. Ezen szeretnek agyalni, racionálisan átgondolni. A nők egészen másképp működnek, náluk az érzelmek dominálnak és – mint tudjuk – általában sokkal többet beszélnek. 

10. Férfi és nő: két merőben különböző világ. Gyakori jelenség: a férj hazaér fáradtan, stresszesen a munkából, míg a feleség egyből ki akarja deríteni, mi a baja, igyekszik szóra bírni, beszéltetni. Álljunk meg, és tudatosítsuk: a férfiaknak ilyenkor időre van szükségük, hogy magukban fortyogjanak, átgondolják a napjukat! Nem jó provokálnunk őket, ha hagyjuk, maguktól meg fognak szólalni. A lényeg a közös út.

A teljes adást itt megnézheted: 

Borítókép - Fotó: YouTube - Hirado.hu
Pontokba szedve Szemle
hirdetés