2024. 04. 05.

4 lépés, hogy türelmesebbek legyünk – Ferenc pápa szerint

Isten késedelmes a haragra, ahogy az ige írja. Krisztus különösen a szenvedése során mutatta meg türelmét. De mi a helyzet velünk?

Türelem. Mi jut eszedbe erről a szóról? Ma már egyre kevésbé szeretjük hallani. Pedig nélküle sokkal nehezebb élni. Ferenc pápa nemrég a türelem erényéről azt mondta, hogy Jézus különösen a szenvedés során mutatta meg ezt: „Éppen a szenvedésben mutatkozik meg Krisztus türelme, amikor szelíden elfogadja, hogy letartóztatják, megverik és igazságtalanul elítélik. Nem panaszkodik Pilátus előtt. Elviseli, hogy a katonák sértegetik, leköpik és megkorbácsolják. Elviseli a kereszt súlyát. Megbocsát azoknak, akik a fához szögezték, és a kereszten nem reagál a provokációra, hanem irgalmat ajánl” – fogalmazott a pápa.

A Szentírás többször megismétli, hogy Istennek milyen nagy a türelme: „Az Úr, az Úr irgalmas és kegyelmes Isten! Türelme hosszú, szeretete és hűsége nagy! Megtartja irgalmát ezer nemzedéken át, megbocsátja a bűnt, hitszegést és vétket.” (2Móz. 34:6-7) Ahelyett, hogy az ember gonoszsága és bűnei miatt megbüntetne minket, nagyobbnak mutatja magát, aki végtelen türelemmel mindig kész új kezdetet adni. Pál számára ez Isten szeretetének első vonása – emlékeztetett a Szentatya.

De mi, emberek máshogy működünk. A mindennapokban mindannyian türelmetlenek vagyunk. Ha máshogy történik valami, mint ahogy elképzeltük, ösztönösen elveszítjük a türelmünket, és a rosszra gonoszsággal válaszolunk. Nehéz nyugodtnak maradni, uralkodni az ösztöneinken, tartózkodni a bántó megjegyzésektől, elsimítani a veszekedéseket és konfliktusokat a családban, a munkahelyen vagy a keresztény közösségünkben.

A pápa négy tanácsot mondott, amelyekkel lépésről lépésre türelmesebbekké válhatunk:

hirdetés
  1. Kérj türelmet a Szentlélektől!

Mivel Szent Pál tanítása szerint ez a Szentlélek gyümölcse (vö. Gal 5,22), ezért ezt Tőle kell hittel kérnünk – és Ő meg is fogja adni!

  1. Szemléld imában a megfeszített Krisztust!

Szemléld a Megfeszítettet, hogy megtanuld az Ő végtelen türelmét! Talán elsőre túl egyszerűnek tűnhet mindez, pedig az ilyen imádságoknak nagy ereje van.

  1. Vidd Isten elé azokat az embereket, akik idegesítenek!

Egy másik jó gyakorlat az, ha imában Istenhez visszük a számunkra legbosszantóbb embereket, és kegyelmet kérünk, hogy képesek legyünk irgalmasságra velük szemben.  Kérjük az Urat, hogy tudjunk könyörületes szívvel hozzáállni ezekhez az emberekhez, tudva, hogy nem azonosak a hibáikkal. Szokásunk az embereket a hibáik szerint kezelni, de ez nem jó. Lássuk az embereket az arcuk, a szívük, és ne a hibáik alapján!

  1. Válts perspektívát!

Végül a türelem érdekében jó, ha szélesítjük a látókörünket. Például azáltal, hogy nem szűkítjük le a világot a saját problémáinkra. Ahogyan arra a Krisztus követése (Imitation of Christ) című könyvben Kempis Tamás hív minket:

„Jól emlékezzetek meg mások fájdalmas nyomorúságairól, hogy saját kis nyomorúságaitokat annál könnyebben viseljétek”. Emlékezz arra, hogy „Istennél semmi, amit érte elszenvedünk, legyen az bármilyen csekély, nem maradhat jutalom nélkül”.

Amikor úgy érzed, hogy a megpróbáltatások szorításában vagy, jó, ha reménykedve, hittel fordulsz Isten felé, ahogy Jób is tette. Tanuljunk meg rendíthetetlenül bízni abban, hogy Isten nem okoz csalódást! Így válhatunk egyre türelmesebbé a próbák idején is.

 

Forrás: Aleteia, Vatican News

Fordította: Szilágyi Anna

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés