2024. 01. 09.

Az abortusz volt a vezető halálozási ok világszerte 2023-ban

Világszerte 44,6 millió abortuszt hajtottak végre tavaly, így ez lett a vezető halálozási ok, megelőzve a fertőző betegségek miatti halálozást is. Magyarországon az utolsó ismert adatok szerint nőtt a terhességmegszakítások száma, a bevezetett szívhangrendelet ellenére is.

Az abortusz már az ötödik éve megelőzi a világ vezető halálozási okai között a fertőző betegségeket, annak ellenére, hogy például az Egyesült Államokban a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezését követően több abortuszkorlátozás lépett életbe.

A statisztikák a Worldometertől származnak, amely valós időben követi nyomon az egészségügyre, a globális népességre és más mutatókra vonatkozó mennyiségi adatokat. Eszerint

2023-ban világszerte több mint 44,6 millió abortuszt hajtottak végre.

A Worldometer 2023-as utolsó elérhető pillanatfelvétele, amelyet december 31-ig rögzített, azt mutatja, hogy a tavaly elvégzett abortuszok száma meghaladja a felsorolt egyéb vezető halálokok által okozott áldozatok együttes számát.

hirdetés

A világ második vezető halálozási oka, a fertőző betegségek tavaly több mint 12,9 millió ember életét követelték. A rák több mint 8,2 millió ember haláláért felelős, míg a dohányzás több mint 4,9 millió ember halálához járult hozzá. Több mint 2,4 millióan haltak meg az alkoholfogyasztás miatt, 1,6 millióan HIV vagy AIDS miatt, és több mint 1,3 millióan vesztették életüket közúti balesetekben. Több mint egymillió ember halt meg öngyilkosságban.

Az elmúlt két évben a világszerte mintegy 44 millió abortuszt végeztek el, emiatt az eljárás megelőzte a többi halálozási okot. Bár a 2020-ban és 2019-ben végrehajtott abortuszok száma – mintegy 42,6 millió, illetve 42,4 millió – valamivel alacsonyabb volt, mint a következő években a megszakított terhességek száma, az abortusz még mindig a vezető halálozási ok volt mindkét évben.

A 2023-ban elvégzett abortuszok száma nagyjából változatlan maradt 2022-höz képest, annak ellenére, hogy a tavalyi volt az első teljes év azóta, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság a kivette az  alkotmányból az abortuszhoz való jogot.  A döntés nyomán több államban olyan törvényeket fogadtak el, amelyek vagy erősen korlátozták, vagy szinte teljesen betiltották az eljárást. Ezek a törvények – egy életvédő szervezet becslése szerint – évente 166 239 abortuszt akadályoznak meg.

A Center for Reproductive Rights, egy abortuszpárti érdekvédelmi csoport szerint a világ reproduktív korú nőinek 35%-a 77 olyan országban él, ahol az abortusz kérésre elérhető. Ezek az országok elsősorban a nyugati országokban, például Kanadában, Ausztráliában és szinte az összes európai országban koncentrálódnak. A szülőképes korú nők 12 százaléka él abban a 47 olyan országban, ahol az abortusz az anya egészségének megőrzése érdekében engedélyezett, míg 22 százalékuk abban a 42 olyan országban él, ahol az abortusz az anya életének megmentése érdekében engedélyezett. A nők mindössze 6 százaléka él abban a 22 országban, ahol az abortusz teljesen tiltott, és ezek többsége Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában található.

A magyar rendszerben bárki megszakíttathatja a terhességét a 12. hétig. Az legfrissebb KSH adatok 2022-re vonatkoznak, ekkor

négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma,

hat megyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta.

A kormány 2022. szeptember 13-án módosította a terhességmegszakításról szóló jogszabályt, aminek értelmében a csak akkor lehet elvégezni, ha a nőnek megmutatták a magzat szívhangját. A rendelet bevezetése ellenére 2022 szeptemberében három, októberben ismét három, novemberben pedig 0,2 százalékkal nőtt a terhességmegszakítások száma.

A száz élveszülésre jutó abortuszok száma erőteljesebben romlott: szeptemberben 18, októberben 15, novemberben pedig 9 százalékos volt az emelkedés. Az abortuszok arányának növekedése azért különösen súlyos, mert ez az érték a rendszerváltás óta meredeken zuhan Magyarországon.

 

Forrás: Christian Today, KSH, Infostart

Borítókép - Fotó: Getty Images
Hírek
hirdetés