2023. 09. 01.

Élőben igazi a beszélgetés, a randizás, nem üzenetekben!

Kényelmes dolog gyorsan bepötyögni egy üzenetet. Egy gombnyomás és már ott is van a címzettnél, és az is könnyen követhető, hogy mikor olvasta el. Nem vitás, a szöveges üzenetek jól alkalmazhatóak a mindennapi, rutinszerű beszélgetések kezelésére. Az instant üzenetek népszerűsége által, azonban egyre inkább háttérbe tolódik a szemtől szemben való beszélgetés lehetősége, egyre szűkebbé válik napjainkban a személyes kapcsolódás tere.
A Uspace cikkét szemlézzük, egy fontos témában.

Biztos veled is előfordult már, mikor el akartál kerülni egy konfliktust, egy kellemetlen helyzetet, vagy ha éppen kicsit füllentettél, szívesebben írtál meg egy üzenetet, mint hogy odaállj a másik elé, vagy legalább felhívd telefonon. Azonban a döntően SMS-ezéssel, cseteléssel zajló kommunikáció által hosszú távon romolhat a kapcsolat minősége, legyen szó a szüleidről, barátaidról vagy éppen a szerelmedről.

Az üzenetváltásban nincs annyi odafigyelés, általa nem hallhatod meg a másik gondolatait, érzéseit, így válik az egész sokkal személytelenebbé.

Egy romantikus kapcsolatnál – legyen az bármilyen szintű is – ez még hátrányosabb lehet. Hiszen ha jársz valakivel, ha udvarolnak neked, akkor abban a személyes találkozás, az együttlét, a másik szemébe nézés, a másik jelenlétének átélése a legszebb. Akkor mégis miért üzengetünk ennyit?

hirdetés

A kimondott szóban több az érzés

Dr. Tóth Tímea háziorvos, mentálhigiénés szakember szerint az instant üzenetekkel mint kommunikációs formával a fő probléma az, hogy nincs benne helye a testbeszédnek, nincs arckifejezés, és hangtónus. Egyszerűbb félreértelmezni, de félre irányítani is néhány szó jelentését a képernyőn. Amikor valakivel személyesen beszélgetünk, látjuk az arcának, szemének jelzéseit. Amikor valakivel telefonon beszélünk, ott a megütött hangnem legalább annyi információt közvetít, mint a szavak. Amikor csak puszta szavak vannak, a valódi jelentés gyakran rejtély marad, ami főleg egy romantikus kapcsolat esetében nem szerencsés:

„A fiam 20 éves, a lányom 18. Az ő életükbe 5-6 éve „robbant be” az internet, a mobiltelefon. Természetesen nem határtalan használattal, szülőként és szakértőként is mindig figyeltem erre, gyermekeimmel be is tartattam az időkorlátokat. Tapasztalataim szerint a mai fiatalok körében egyre inkább teret hódít a képernyős kapcsolatteremtés, kevesebb a személyes találkozás. A kamaszok bele sem gondolnak abba, hogy

az életükben megközelítőleg 90% a chat, sms, közösségi média felület használat, és csak 10% a valódi személyes együttlét, élő kapcsolatépítés.”

A szakértő úgy véli, a szöveges üzenetek túlzott arányú használata magában hordozza az elszemélytelenedés, játszmázás, félreértések lehetőségét. A személyes érzelemátvitel hiánya csökkenti a mélyebb, bizalmasabb kapcsolatok kialakulásának lehetőségét. Pedig mi mást várnánk egy ismerkedéstől, egy szerelemtől?

Álarc mögött maradunk

„Az üzenet mögé bújó ember sokszor visel álarcot, az igazi, hiteles én rejtve marad” – elemezte tovább az írott szövegek és kapcsolatok összefüggését a doktornő. A személyes, élő kommunikáció erősíti az emberek közötti valódi, mély kötődéseket. Az igazi beszélgetések által mélyülhet saját magunk, vágyaink, érzéseink megismerése és ez tapinthatóvá válik a másik ember számára ugyanúgy, ahogy neked is az ő kisugárzása. József Attila egyik versének pár sora jutott eszembe: „Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat”. Beszélni, kapcsolódni, érintkezni fontos, mi emberek társas lények vagyunk.

Amikor hibás a szöveg

Előfordult már, hogy kapkodtál, rohantál, nem ellenőrizted, mit is küldtél el? A telefonod automatikusan javította a szöveget, de ezzel félreérthetővé vált? Lehet, hogy pont az ellenkezőjét érted el, mint amit szerettél volna. Ez egy telefonálásnál vagy személyes beszélgetésnél nem fordulhat elő, félreértés esetén azonnal tudsz korrigálni.

A telefoné a főszerep?

Amikor a pároddal állandóan cseteltek, az azt jelenti, hogy mindig nálatok van a telefon. Valójában már nem is a másikkal, hanem a másik eszközével randizol. Személyes találkozás esetén olyan dolgokat lehet élvezni, -hangos felkacagás, bizsergető érintés, összenézés-, amiket a telefonon keresztül nem.

Csak elképzeljük azt, ami valódi is lehetne.

Ne ess bele ebbe a csapdába!

Rabságban tart

A túlzott üzengetés másik problémája, a függőség veszélye. Elvárássá válik, hisz te is elvárod, hogy azonnal választ kapj az SMS-ekre. Ha nem írnak vissza azonnal, könnyen türelmetlenné válsz, feldühödsz, vagy azt hiszed, a másik megsértődött rád, másra figyel, nem érdekled, nem téged akar. Pedig mi van, ha csak tényleg dolga akadt? Ha arra figyel, amit éppen csinál vagy épp a hálózat gyenge? Ha tudnád az okát, nem is haragudnál meg rá. Gondold át, ez hasznára válik a kapcsolatotoknak? A szíved mélyén tudod, hogy nem.

Kerényi Kata

Forrás: uspace.hu

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Szemle
hirdetés