2023. 08. 07.

„A protestantizmusnak ma is van mondanivalója” – Szávay László

Idén rendezik meg először a Protestáns Sokadalmat a budai Várban, augusztus 19-én. Szávay László, az esemény szervezője, aki egyúttal a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezető-helyettese, a 777-nek elmondta: „Fontos, hogy mindazt a szépet, hasznosat és felemelőt, amit a nemzetünk életéhez hozzáadott a református és az evangélikus egyház – a rendezvény két szervezője – meg tudjuk mutatni másoknak is”. A Kaláka együttestől kezdve a gyerekprogramokon és a gasztroudvaron át az orgonamaratonig számos izgalmas programmal készülnek, a részvétel pedig teljesen ingyenes.

Hogyan indult el a gondolat, hogy megszervezzétek a Protestáns Sokadalom nevű rendezvényt?

Az Államalapítás ünnepe azért érdekes protestáns szempontból, mert a történelmi előzményeit tekintve a magyar szentkultuszok közül a legjelentősebbhez, I. Szent István tiszteletéhez kapcsolódik. Mária Terézia rendelte el a Szent István-nap megünneplését, azonban mint az államalapításé, történelmi léptékkel „fiatal” ünnepnek számít. 1938-ban a Szent István-év alkalmával döntött úgy az Országgyűlés, hogy a római katolikus egyházi hagyomány nyomán ekkor ünnepelje hazánk az állam megalapítását. Ennek módja a kommunizmus alatt nyilván jelentősen átalakult, de 1990 után újra Szent István napjaként ünnepeljük.

Adódik a kérdés: mit csináljunk mi, protestánsok, legjelentősebb nemzeti ünnepünkkel, amely ugyanakkor egy katolikus szent kultuszához kapcsolódik. Az én személyes válaszom ez: Szent István kivételességét római katolikus testvéreink elsősorban az ő életszentségében ragadják meg, mi, reformátusok és evangélikusok pedig hálát adunk a történelem Urának, hogy ilyen nagyszerű államférfit állított hazánk élére – hozzátehetném, furcsamód nélküle nincsen magyar protestantizmus sem, hiszen egy ortodox országban nem léteznének jelentős reformált egyházak sem.

Az elmúlt 500 évben

hirdetés

a magyar protestantizmusnak számos olyan hitéleti, teológiai, oktatási, kulturális, gazdasági, művészeti eredménye volt, és szövődött össze a nemzet életével, amely elválaszthatatlanná tette nemzetünk történetétől.

Mi a protestantizmusnak ezeket lelki és szellemi értékeit szeretnénk felmutatni ezen a fesztiválon.  A rendezvényt a református és az evangélikus egyház közreműködésével a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezi, az említett két felekezethez kapcsolódó előadók és előadások lesznek majd láthatók, hallhatak a templomban és a színpadon.

Mivel Protestáns Sokadalom a neve, adódik a kérdés, hogy miért ez a két felekezet szervezi?

A gondolat református berkekben született meg, és az evangélikus egyházban is rendkívül kedvező fogadtatásban részesült. Úgy gondoljuk, meg kell adni a növekedés, a kiteljesedés lehetőségét, és ha a két egyház azt fogja látni, hogy ez a rendezvény sikeres, hogy erre van igény egyházaink tagjainak körében, erre eljönnek a gyülekezeti tagok, akkor ezt a későbbiekben is meg fogjuk rendezni és igény szerint bővíteni is.

Fotó: Bíró Kincső

Milyen programok várhatók?

A Bécsi kapu tér szép evangélikus templomában augusztus 19-én, szombaton 10 órától az Evangélikus Kántorképző Intézet Mandák kórusa énekel, 11 órától a gyermekeknek Noé bárkája elnevezéssel zenés gyermekfoglalkozást tart Farkasné Gombár Ildikó hitoktató és Bán István orgonaművész, délben pedig   a Budavári Gospel Kórus egyedi műsorában gyönyörködhetnek a jelenlévők. Ezt követően 13 és 17 óra között kerül sor az orgonamaratonra, ezen összesen hat orgonaművész, a református és az evangélikus egyház elismert művészei koncerteznek, a budavári gyülekezet gyönyörű Bach-orgonáján.

A Kapisztrán téri színpadon a Kaláka együttes kezd 10 órakor, a kétszeres Kossuth-díjas együttes főleg a gyermekekre koncentrál. Őket követi 11.30-tól a Trio Cantio nevű formáció Joób Emese vezetésével, amelyben szintén komoly művészek, a Zeneakadémia tanárait is szerepelnek – az egyházi év ünnepeiről mesélnek a zene nyelvén. Utánuk egy érdekes és szintén nagyon értékes műsor következik: a KaleidoszPók Társulat megzenésített Petőfi-versekkel emlékezik idén 200 éve született nemzeti költőnkre. Nagyon várjuk Kun Ágnes énekművész és Tóth Sámuel Csaba zongoraművész előadását 14.30-tól. Ágnes tudományos fokozattal rendelkező református lelkész, a szolgálat mellett pedig a Magyar Állami Operaház magánénekese – mezzoszoprán hangján elfeledett és máig ismert református, valamint világi énekek, magyar nóták hangoznak majd fel.

A Magyarországi Református Egyház számos intézménynek fenntartója, ezek közül is kiemelkednek oktatási intézményeink, nagy öröm számunkra, hogy sok művészeti iskolában folyik református szellemiségű képzés. Ezekből az iskolákból válogattunk össze egy nagyon szép műsort: 15.30-tól egy órán keresztül ők fogják egymást váltani, köztük két fúvószenekar is. Szintén a Kapisztrán téren lép fel a Központi Református Kórus – nem túlzás azt mondani, hogy rendkívüli repertoárral, a protestantizmus, főleg a reformátusság legszebb hazai és nemzetközi műveiből Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel vezényelnek.

A Protestáns Sokadalmat a BorzsaVári Népi Zenekar zárja. Az utolsó fellépő kiválasztása szintén tudatos volt: az együttes egy kárpátaljai református család, Kovács Sándor családjának együttese. Népzenét, illetve vallásos népzenét játszanak, fellépésük címe: Maradunk. Szívszorító üzenete van. Szeretnénk, ha ezen a programon különösen is gondolnánk a kárpátaljai magyar testvéreinkre, református testvéreinkre, akik most nehéz időket élnek át. A fellépésük azt üzeni, hogy bízzunk Istenben és ragaszkodjunk a szülőföldünkhöz. Imádságos szívben és tettekben is szolidaritást kell vállalnunk a kárpátaljaiakkal, és ezért tartottuk nagyon fontosnak, hogy ők zárják a Protestáns Sokadalom programsorozatát.

Természetesen rendkívül fontos, hogy az esemény „tetőpontja” Isten igéjének hallgatása legyen:

a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának hagyományos, augusztus 19-ei istentisztelet idén a rendezvény társprogramja, tulajdonképpen, mi eköré szerveztük a Protestáns Sokadalmat. Számolva a nagyszámú résztvevővel és érdeklődővel, a bécsi kaput éri templomi istentiszteletet közvetíteni fogjuk, illetve a Kapisztrán téri színpad kivetítőjén is láthatóvá tesszük, így még egy templomnyi ember követheti a hálaadó, ökumenikus istentiszteletet.

Fotó: Református.hu 

A hitéleti és művészeti jellegűeken kívül milyen programokkal készültök?

A színpad előtt egy nagy félkörben „sátorváros” várja a vendégeket. Természetesen jelen lesznek a két felekezet kiadói és egyházi lapjai, a Református Szeretetszolgálat, de cserkészprogramokkal, civil értékőrző ifjúsági alapítvány programjaival, kézműves foglalkozásokkal és egy igazi gasztronómiai különlegességgel is lehet majd találkozni. A tótkomlósi evangélikus gyülekezet tagjai tót népi ételeket, édes fánkokat fognak árulni. Ezt azért nem lehet mindenhol kapni!

Összességében kiket vártok?

Itt mindenki, aki a református és evangélikus egyház vagy bármely más protestáns felekezet tagja, fiatal, idősebb, családos, gyermek megtalálja a neki megfelelő programot.

Mi a mozgatórugója az eseménynek, miért tartjátok fontosnak?

A protestantizmusnak ma is van mondanivalója.

Örömet szerez Krisztusra figyelve élni, és ezt másnak is szeretnénk közvetíteni.

A Protestáns Sokadalom képzőművészek által készített arculatában a halak és a búzaszemek a bibliai sokadalom megvendégelésének történetén keresztül üzenik: Isten gondviselő szeretete népével van. Őt szeretnénk dicsőíteni és kérni, legyen továbbra is a láthatatlan egyházban, és a földi országban időző népével is!

A tömegben igéskártyákat fogunk osztani magyar és angol nyelven, illetve a rendezvény környékén tucatnyi nagyméretű táblára kiírjuk a teljes programot, szintén mindkét nyelven – angolul azért is fontos, mert a Várban mindig rengeteg a turista, közöttük bizonyosan keresztyének is. Szeretnénk, ha egy nagyon szép, igényes, jól megszervezett programmal egyházaink a legjobb arcukkal fordulnának az emberek felé, mert az Krisztus arca.

Részletes program és további információk ITT és a Facebook-eseményben.

 

Szilágyi Anna

Borítókép - Fotó: Bíró Kincső
Interjú
hirdetés