2023. 04. 17.

Ilyen lesz Ferenc pápa találkozása a magyar ifjúsággal – interjú Ernyey Áronnal

Tizenegyezer magyar fiatal fogja megtölteni a Papp László Sportarénát, velük fog találkozni Ferenc pápa a háromnapos Magyarországra látogatása során. A program a Forráspont mintájára készül, a Szentatya beszédén kívül dicsőítés, tanúságtétel és szentségimádás is lesz – tudtuk meg az egyház által delegált programigazgatótól, Ernyey Árontól. Mint mondta, a szervezők nincsenek könnyű helyzetben, a feladatuk rendkívül komplex, hiszen egyszerre kell figyelni a környezetre és a lelki tartalomra, de igyekeznek – Isten segítségével – mindenből a legjobbat kihozni.

Hogyan készülnek a pápa érkezésére a Papp László Sportarénában?

A Papp László Sportarénában a fiatalokkal találkozik a Szentatya, ez nagyon fontos elem a programjában. Szerencsére nekünk van erre egy jó mintánk, mert néhány évvel ezelőtt elkezdődött egy évente megrendezett ifjúsági találkozó, a Forráspont. Ez egyre népszerűbb lett és egyre nagyobbra nőtt: az első Forrásponton még csak kétezer-néhányszázan voltak, aztán a következőn már majdnem négyezren, utána pedig a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt már megtöltötték az Arénát.

Ebben kiformálódott egy lelki program is, egy ív, amelyben a Jézussal való találkozásra helyeztük mindig a fókuszt. Amikor a Szentatya programjának a részeként megjelent, hogy fiatalokkal is szeretne találkozni, akkor nagyon kézenfekvőnek tűnt, hogy ha nekünk van már egy jó keretünk, ezt mutassuk meg, és legyen ez egy Forráspont a Szentatyával.

hirdetés

Pontosan hogy fog kinézni az este menete?

Maga a program is fiataloknak szól, és nemcsak annyi időben, mint amennyit a Szentatya ott tölt, hanem egy teljes délutános Forráspontot szervezünk. Ennek nagyon fontos része a zene, a dicsőítés is. Idén is a Forráspont Bandet kértük fel arra, hogy a zenei gerincét vigyék az eseménynek, de lesznek további előadók is, akik ezáltal is tanúságot tesznek hitükről.

Nagy örömünkre, Rúzsa Magdi is énekel majd.

A lelki ívhez a gondolatok magját ezúttal Ferenc pápától kölcsönözzük, ez átöleli majd az egész estét.

Egy dicsőítésből indulunk ezeknek a gondolatoknak az átelmélkedésével. Utána a Szentatya szól a fiatalokhoz, majd miután ő elment, arra hívjuk az ott lévő közösséget, hogy egy szentségimádással zárjuk le ezt a napot, és így imádkozhassunk együtt, hálát adva.

Tehát akkor az elemek ugyanazok, mint egy hagyományos Forrásponton, de nyilván ez most Ferenc pápa köré fog épülni.

Igen, gyakorlatilag ezt mondhatjuk, hogy ugyanazokból az elemekből építkezünk, de nincsenek nagyobb lélegzetvételű tanúságtételek, vagy olyan fellépők, akik hosszabban beszélnek, mert ezt meghagyjuk a Szentatyának. Tehát őrá és a szentségimádásra fókuszálunk.

Az Ifjúsági Világtalálkozó előzetesének is tekinthető a program?

Olyan értelemben kapcsolódik hozzá, hogy a Forráspont keretében is buzdítjuk a fiatalokat, hogy aki tud, személyesen, aki nem tud, az majd közvetítésen vagy közösségi eseményeken keresztül kapcsolódjon be a lisszaboni Ifjúsági Találkozó eseményeibe. Aki oda elmegy, újra találkozhat a Szentatyával, mert tervei szerint azon is részt vesz majd. Az Ifjúsági Világtalálkozóknak visszatérő vendége a pápa, aki hagyományosan több napot is ott tölt, és a zárómisét ő celebrálja. Ott a nemzetközi ifjúsággal, fiatalsággal találkozik majd, ennek a magyarok is természetesen részei, és nagyon fontos azt a közösséget is megélni, viszont

itt most annak szeretnénk nagyon örülni zenével, tánccal és tanúságtételekkel, hogy ő ellátogat ide hozzánk, és a magyar fiatalok érdeklik őt

– és azt gondoljuk, hogy a fiatalokat is érdekli a Szentatya.

Ha jól tudom, ez az esemény meghívásos alapon zajlik. Mi alapján válogatták ki, hogy melyik gimnáziumok, egyetemek képviselői lesznek ott?

Ezt nem mi válogattuk ki, hanem az Aréna kapacitása kisebb, mint ahányan szeretnének jönni egy ilyen eseményre. Viszont ez volt a legnagyobb méretű helyszín azok közül, amelyek rendelkezésre álltak, és a Vatikán által kért előírásoknak is megfelel. Szerettük volna, hogy az ország ifjúsága minél jobban reprezentálva legyen, ezért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia úgy döntött, hogy az egyházmegyék delegálhatnak ide fiatalokat. Mindegyik egyházmegye egy saját koordinátoron keresztül gyűjti a fiataljait, ezáltal nem csak az jut be ide, aki közel lakik, hanem sokan jöhetnek az ország minden tájáról.

Nagyjából hány fiatalra lehet számítani, hányan férnek be az Arénába?

11000 fiatalra számítunk. Ez szép szám, és úgy látjuk, hogy a többszöröse szívesen eljönne. Aki nem tud eljönni, annak van két lehetősége: az élő közvetítést lehet figyelni egyénileg vagy közösségben is akár. Lesz tévés közvetítés is, amely nem mutatja a teljes programot, de az online közvetítés a legelejétől menni fog már. Úgyhogy aki kíváncsi a hagyományosnak mondható forráspontos kezdésre, a dicsőítésre az elején, az online felületeken keresztül mindenképpen be tud kapcsolódni. Illetve hogyha valaki arra vágyik, akkor szabadtéren, közösségben megélve a Szent István téren is követheti a Forráspontot, hiszen a Bazilika előtti kivetítőn is látható lesz a program.

Már beszéltünk több operatív készületről, ezek mellett milyen lelki felkészülés zajlik április végéig?

A pápalátogatásra a püspöki kar kiadott egy imát, amelyet a vasárnapi, de sok helyen a hétköznapi szentmisék végén is imádkoznak a hívek. Azt gondolom, hogy ez egy elég fontos pont, mert ebben az imádságban minden benne van. Buzdítunk is mindenkit arra, hogy ne csak a szentmise végén vegye elő, hanem akár nyomtassa ki vagy mentse le a telefonjára, és hogyha úgy adódik, hogy elcsendesül, imádkozik, akkor akár vegye elő, egy kicsit forgassa.

Sokkal több van abban az imádságban, mint ami elsőre látszik.

Nekem azért vannak olyan napjaim, amikor én is erősen fohászkodom a Jóistenhez, hogy adjon iránymutatást, vagy rendezzen el dolgokat, illetve segítsen ebben. Mindig nagyon különleges dolog, hogyha az ember liturgikus eseményeknek a szervezésében vesz részt, mert egyszerre kell szem előtt tartani a fizikai igényeket, a fizikai térnek a korlátozásait és azt, hogy itt mégis valami lelki találkozásról van szó. Ugyanazt a korlátozást éljük meg nagyban, mint amit önmagában az ember kicsiben, hogy az időnek és a testi létnek a fogságában kell, hogy megvalósítsunk mindent az életünkben, és ebben a keretben kell a lelkünket mégis teljesen szabaddá és a Jóistenre nyitottá tenni. Ez a cél, hogy ez megvalósulhasson a Forrásponton is. Amikor arról van szó, hogy a berendezésről, a technikáról vagy a kordonrajzokról beszélgetünk, akkor nekünk szem előtt kell tartani, hogy a fiatalok minél aktívabban és minél zavartalanabbul vehessenek részt ezen az alkalmon. Emellett arra is figyelnünk kell, hogy aki nem jut el oda, az is olyan minőségű élő közvetítést kaphasson, amely során őt is megérinthetik az üzenetek. Próbáljuk a lehető legjobbat kihozni mindebből.

A Vatikán mennyire határozza meg az események menetét, vagy az mennyire múlik csak a magyar szervezőkön?

A Vatikán meghatározza a fő programpontokat, tehát, hogy a Szentatya hol és kivel szeretne találkozni. Előzetes bejárásokon természetesen megnézték a helyszíneket, és már úgy jöttek ide, hogy volt a tarsolyukban gondolat, hogy miket szeretne itt a pápa megvalósítani. Az ő jelenlétével zajló lévő programokat pontosan egyeztetjük velük, és nagyon egyértelműek a kéréseik, például arra vonatkozóan is, hogy milyen hosszú lehet, hány megszólaló fér bele, vagy hogy a Szentatya beszédét milyen formában tolmácsoljuk. A felvezető és a lezáró programoknál sokkal inkább szabad kezet kapunk, de természetesen azokról is adunk tájékoztatást nekik.

A felkészülésnek minden helyszínen két része van: a fizikai és a lelki. Egyrészt érdemes megérkezni lelkileg is egy találkozóra, nem csak testben. Másrészt a fizikai érkeztetés nehezebb a Szentatyával való találkozásnál, mert a különböző biztonsági előírásoknak meg kell felelnünk, emiatt előbb kell érkezni, átvizsgálás van, nem lehet akármit bevinni. Ezt már sokan megszokták a sportesemények miatt, de ez most egy picit még szigorúbb, mert termoszt és üvegkulacsot sem lehet behozni, ahogy nyilván bicskát és szúró-vágóeszközöket sem.

Ön szerint miért fontos a fiatalokkal való találkozás a pápa magyarországi programjában?

A személyes véleményem, hogy a legegyszerűbb magyarázat erre ugyanaz, mint ami a pápalátogatás mottója: Krisztus a jövőnk. A fiatalság is a jövőnk egy más síkon vagy más dimenzióban, itt, a földi életben.

Azt gondolom, hogy a Szentatyát érdeklik a fiatalok. Ha megnézzük,

egyre több olyan mozzanat van az ő életében, amikor kisebb vagy nagyobb csoportban találkozik fiatalokkal.

De a magyarországi programban van egy másik programelem is, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre való látogatás. Az egyetem szentszéki újraalapításának 30. évfordulóját üljük, ebből az alkalomból másnap délután odalátogat, és az egyetemi élet képviselőivel, tudósokkal találkozik. Indirekt módon ebben is benne van az oktatás és a fiatalokkal való foglalkozás. Ez az egész jelenlétének egyfajta átfogó spektrumában van. Emellett a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonába is elmegy, ahol gyerekekkel foglalkoznak. Hogyha ezeket a pontokat egymás mellé rakjuk, akkor még inkább azt mondhatjuk, hogy ez egy fiatalos fókuszú látogatás.

 

Szilágyi Anna

Borítókép - Fotó: Korponai Gábor
Interjú
hirdetés