2023. 03. 08.

„Modern eszközökkel is kell hirdetni Krisztus örömhírét” – interjú a TikTok-pappal, Kiss Zsolt atyával

Nem túl gyakori, hogy a TikTok platformján látnánk papokat evangelizálni, de Kiss Zsolt atya nem ijedt meg a feladattól, és a kezdetek óta közel százezer fiatal követi. A 777-nek adott interjújában a pap mesélt arról, milyen Püspökladány után az ausztráliai Melbourne-ben szolgálni, miért kezdett rövid videókat készíteni, melyek a legkeresettebb témák és milyen módon lenne szükség az egyház megújulására.

Miért döntött úgy, hogy TikTok-videókat fog készíteni?

Korábban már volt egy TikTok-csatornám, de az le lett tiltva és törölve 115.000 követőnél. Akkor „kivettem” szabadságot addig, míg Ausztráliába nem indulok, s ekkor kezdtem újra. Azért készítem a videókat, hogy a katolikus egyház tanítása is látható és hallható legyen ezen a rendkívül népszerű platformon.

Milyen visszajelzések érkeztek eddig a fiataloktól? Mely témákra a legkíváncsibbak?

Változó. A csapat nagy része figyelemmel és tisztelettel fogadja a gondolataimat. Persze, vannak kritikusok és rosszakarók is, de azért ők a kisebbség. Amit eddig látok, az az, hogy van igény az ilyenfajta szolgálatra és tudásnövelésre. Mindenre kíváncsiak, de nem akarok mindenről újra és újra videókat készíteni, ezért borítók vannak a videókon, hogy visszakereshetőek legyenek a témák. Nagyon hasznosak a lejátszási listák, ahol szépen össze lehet fogni a hasonló témájú videókat. Amikor a videók alatt feltesznek egy kérdést, amely – úgy gondolom, hogy – érdekelne sokakat, akkor arról mindenképp készítek videót. A leginkább keresett téma a Túlvilág és a Pokol/Mennyország témakör.

@zsolt_atya_007

Válasz @user80894449408061 részére #joklegyetek #zsoltatya

♬ eredeti hang – Zsolt_atya

Püspökladány után elég nagy váltás lehet Melbourne-ben szolgálni plébánosként. Hogy éli meg a kinti életet? Mi az, ami nagyon más, mint Magyarországon?

Tényleg nagy váltás volt, még ha volt is közte egy évnyi szünet, amíg Újfehértón szolgálhattam. Nagyon elhúzódott a vízum elnyerése, s ez időben otthon lehettem. Anyukámék legnagyobb örömére. De azalatt is tartottam hittanokat, készítettem fel elsőáldozókat és bérmálkozókat a Szentségek felvételére. Aztán jött a hír, hogy elnyertem a vízumot. 23 óra repülés… Idekinn teljesen más az élet. Máshogy látják az emberek a dolgokat. Itt nincs „nagy iskolai szünet”, ehelyett 4 kisebb szünet van, amelyek maximum 3-4 hetesek. Más az emberek életvitele. Az autó itt „kötelező”, mert a 20-50 km-es távolságok a „kicsik”. Az utak szélesek, de lassabban kell rajtuk hajtani. Bal oldalt…ezt is meg kellett tanulni, de már jól megy. Az emberek türelmesebbek, és nem ritka, hogy 10-11 óra környékén mennek csak dolgozni. A környékemen rengeteg magyar élt 70 évvel ezelőtt, de azóta teljesen lecserélődött a lakosság, és most egy stabil zsidó közösség közepén élek. Nagyon finom kalácsokat készítenek. De ettől függetlenül magyarok felé szolgálok, akik igényelték egy itt szolgáló lelkipásztor jelenlétét. A Sidney-ben lakó idegenbe szakadt hazánkfiai nem voltak ilyen szerencsések, ott most nincs magyar katolikus pap.

Hogyan lépett be Isten az életébe? Hívő családból származik vagy teljesen egyéni út volt?

Erről beszéljen az egyik TikTok-videóm:

@zsolt_atya_007

Válasz @user1310079426192 részére #zsoltatya #joklegyetek #papság #dikacseléd

♬ eredeti hang – Zsolt_atya

Miért döntött anno a papi hivatás mellett?

Mert így döntöttem. Az előző videóban összefoglaltam, de lényegében felnőttem a feladathoz. Az a 6 évnyi képzés nem hiába van. Ilyen súlyos döntést meghozni és komolyan gondolni nem lehetne tesztek alapján. Ezt eldönteni kell. Szeretem a liturgiát, igyekszem szépen bemutatni, a prédikációkra készülök. Szép hivatás és szívesen szolgálok.

Gyakran éri az a vád az egyházat, hogy nem elég modern, nem ért a fiatalok nyelvén vagy nem képes megszólítani ezt a generációt. Ön hogy látja, szükség lenne megújulásra?

Igen, szükség van. Az Egyház minden korban az adott kor nyelvén szólította meg az adott kor emberét. Ez persze nem sikerült mindig a legjobban, de valahogy mégis, minden korban működött. Úgyhogy ennek a „modern világnak” a modern eszközök segítségével IS kell hirdetni Krisztus örök örömhírét. Ez persze nem egyszerű. Kell hozzá az eltökéltség, külső és belső rátermettség, hozzáértés és kitartás. Nem kell azt gondolni, hogy az Egyháznak mindenképp haladni kell a korral, mert van olyan, amit nem kell átvenni. Ami nem hasznos vagy értékes. De van sok minden, ami szép és vonzó. Én például szeretem a gitáros énekeket (itt kéthetente van gitáros szentmise zenekarral, énekesekkel), de a Keresztutat is szívesen imádkozom. Októberben angolul mondtuk a rózsafüzért, de nem live-oltuk. Azért sem, mert van, akinek az elég. Az elmúlt évek egyik legnagyobb csapása a COVID miatt behozott „misetilalom”, amelynek a nyomát – akárki gondolata is volt – még mindig nyögjük. Úgyhogy van mit behozni, mert van még lemaradás. Ehhez pedig kellenek új eszközök is.

@zsolt_atya_007

Válasz @wardrobefever részére #joklegyetek #zsoltatya #trombita #várjésnefélj

♬ eredeti hang – Zsolt_atya

Ha csak egyetlen üzenetet választhatna, amelyet elmond TikTokon vagy bármely más platformon, mi lenne az?

Ahol Isten IGEN-t suttogott, ott a Sátán hiába üvölt NEM-et. 

 

Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: Kovács Péter/Napló-archív
Interjú
hirdetés

1 Komment

 • Válasz F 2023. 03. 09. 14:06

  „Az Egyház minden korban az adott kor nyelvén szólította meg az adott kor emberét.”. Na, azért ez nem egészen igaz. Az Egyház pl az ókorban nem rendezett bacchanáliákat, vagy cikruszi játékokat, noha az adott korban ez elfogadott volt.
  Később maga az Egyház hozta létre és uralta a kommunikációs csatornákat, pl iskolák alapítása, kódexek másolása, a könyvek cenzúrázása, prédikátorok, satöbbi.
  Mára azonban az Egyház elveszítette a kezdeményezést a kommunikáció terén is, és olyan csatornákat használ (jobb híján), ahol ő csupán „megtűrt” szerepben van. Látjuk ezeknek a fórumoknak, különösen a közösségi médiának az algoritmusok által vezérelt, manipulatív, rosszindulatú működését, azaz hogy mennyi mocskot zúdítanak az emberekre, főképp a fiatalokra, és hogyan próbálják átnevelni az embereket és szabályozni a valóságot. Hiszen látjuk, hogy a közösségi média alapvető emberi jogokat töröl el és hoz létre, kormányokat dönt meg, háborúkat robbant ki, és emberek millióit hülyíti meg az általa megsokszorozott zaj terjesztésével.
  .
  Miért gondoljuk azt, hogy ezt meg tudjuk változtatni azzal, ha feltöltünk egy-két vallási témájú videót? Csak azért, mert az algoritmus nem süllyeszti el azonnal, hanem megmutatja egy-két felhasználónak, ne higyjük azt, hogy a közösségi médiát meg tudjuk keresztelni. Azt ugyanis a Sátán szolgái hozták létre, és nem másért, mint azért, hogy a világot a pokolba vezessék. Csupán álcázásképpen engedik meg, hogy vallásos tartalmak is felkerüljenek. Hogy ne legyen annyira feltűnő a tervük. De ne aggódjunk, ha véletlenül túlságosan igazat mondunk, akkor majd letörölnek. Vagy nem törölnek le, csak lecsökkentik az elérést, hogy „megvédjék” a felhasználókat a „hamis információktól”
  .
  Ezzel nem mondom azt, hogy tilos papként fent lenni a tiktokon vagy a youtube-on, csak nem szerencsés, ha közben a követőink nagy számától elájulva elkezdjük sikeres celebnek érezni magunkat, és megfeledkezünk róla, hogy alapvetően ilyenkor a Sátán fórumán „vendégszereplünk”, és minden itt elért sikerünk az csupán az ő asztaláról lehullott morzsa – amelyért később be fogja nyújtani a számlát.
  .
  Nagyon jó lenne, ha az Egyház végre állást foglalna a közösségi médiával kapcsolatban (és elítélné azt), sőt akár ad abszurdum létrehozna egy saját, keresztény szellemű, ellenőrzött közösségi oldalt, amelyet nem lehetne sem a romlás terjesztésére, sem pedig felforgatásra használni.