2023. 03. 02.

A pihenés a gyengéknek való?

„A pihenés a gyengéknek való” mondás néhányaknak csak egy viccelődő frázis a vizsgaidőszak hajszájának közepette, mások számára azonban a mindennapokat tudatosan vagy tudattalanul formáló mottó. De vajon mit diktál napjaink kultúrája a pihenésről, miért érezzük úgy, hogy divatos elfoglaltnak lenni? A Bibliában hogyan jelenik meg a feltöltődés, és miért mondhatjuk, hogy a pihenés Isten dicsőítésének egyik legtisztább formája? Ezekről a kérdésekről is beszélgetett Szilágyi Anna és Fekete Ági, praktikus tanácsokat megosztva a 777 Úton podcastjének legújabb adásában.

A mai kultúra a teljesítménycentrikusságra épül, olyan világban élünk, ami állandóan azt nézi, hogy hol állsz a munkahelyi ranglétrán, építed-e a karriered. Ebben a hajtásban, rutinban gyakran nem része az életünknek a pihenés. Divat az, hogy munkamániások vagyunk, sőt, egy erény, miközben egyfajta függőségről van szó. Státusszimbólummá vált az, ha tele van a naptárunk, ha minél több találkozónk és programunk.

„Az előző munkahelyemen, ha valaki fél 6 előtt ment haza, kinézték. Nagyon durva volt megtapasztalni a rivalizálást, hogy ki bírja tovább bent, mintha kínos lenne, hogy van magánéletünk” – osztotta meg Anna.

„Nekem inkább a programok szempontjából okoz nehézséget, hogy annyi lehetőség van, ami közül választhatsz. Vidékiként, mikor felkerültem Budapestre, csillogó szemmel néztem, hogy mennyi közösség, mennyi program, ugyanakkor belül ez frusztrációt is okozott, mert nyilván nem tudtam mindenhova elmenni, ahova meghívtak. A choosing is loosing mondás nagyon igaz, hiszen azzal, hogy egy valamire igent mondok, egy vagy több másik dologra nemet. Hazaérünk este későn, már csak dőlünk be az ágyba, aztán jön a következő nap, és csak így folynak egymásba a napok, nincs idő feldolgozni a velünk történt eseményeket” – mondta Ági.

hirdetés

Pihenni nem luxus, hanem szükségszerűség.

Ha éhesek vagyunk, eszünk, ha szomjasak, iszunk. Érdekes, hogy mégsem ennyire természetes az, hogyha fáradtak vagyunk, akkor pihenjünk.

A pihenéshez való viszonyunk

Ezután Anna és Ági megosztották, hogy személyesen hogyan állnak a pihenéssel.

„A gimi végén, meg egyetem alatt volt szerintem az leginkább jellemző rám, hogy nagyon a háttérbe szorítottam, hogy pihenjek. Szóval ültem egyhuzamban 5-6 órákat, és jegyzeteltem, meg tanultam, szóval hogy én is bekerültem a teljesítményorientációba. Egy idő után már aztán elkezdtem magamon ennek a jeleit érezni, hogy ez nagyon nem jó, testi tüneteim is voltak, meg nem tudtam koncentrálni. Évek kellettek, hogy tudatosabbá váljak ebben, azóta

már beiírom a naptáramba is, hogy melyik estém szóljon a pihenésről”

– osztotta meg Anna a tapasztalatait.

Ági nevetve megjegyezte, hogy azért is van itt, hogy tanuljon, mert még bőven van mit fejlődnie a témában. „De azért haladok, például tavaly adventben elhatároztam, hogy minimum heti egy estét egyedül töltök, hiszen a többi a programot is úgy tudom igazán élvezni és értékelni, ha nem sűrítem tele az életem.”

A pihenést nem kell kiérdemelni. Ez is olyan, ami akár kimondatlanul is belénk lehet kódolva, hogyha majd mindent kipipáltam a tennivaló listámról, akkor jöhet az, hogy egy kicsit magamra is szánok időt

A pihenés fontossága a Bibliában

„A Prédikátorok könyvében van ez a nagyon izgalmas rész, hogy mindennek megvan a maga ideje, és én ezt elkezdtem 21. századi módra kiegészíteni” – kezdte Ági. „Ideje van a munkának, és ideje a pihenésnek, ideje a beadandó írásnak, és ideje a sorozatozásnak. Ideje a munkahelyi e-mailek elolvasásának és ideje az értesítések kikapcsolásának.” Éreznünk kell, hogy most éppen minek van itt az ideje a napunkban vagy a hetünkben.

„Vagy például ott van a Kivonulás könyve, amelyben azt üzeni Mózesen keresztül Isten, hogy hat napig dolgozzál, a hetediken tarts pihenőt, és igazából ez egy parancs. Nem azt mondja Isten, hogy hát aki bírja, az még dolgozzon a hetediken is, aki meg gyenge, az akkor jó pihenjen, hanem konkrét iránymutatás” – tette hozzá.

Anna a Teremtés könyvét is példaként említette. „Mennyire durva, hogy még Isten maga is megpihent? Ha belegondolsz, hogy a világmindenség Ura, a világ megteremtője is pihenőt tart, ami szerintem nagyon-nagyon iránymutató.”

Az evangéliumokban látjuk, hogy Jézust folyamatosan nagy tömeg vette körül, és dönthetett volna úgy, hogy ő reggeltől estig tanít és gyógyít, de ő gyakran visszavonul, vagy egyedül, vagy pedig a tanítványaival azért, hogy imádkozzon, vagy csak egyszerűen pihenjen. Jézus is kitette ezeket a határokat, és ez jól mutatja, hogy ez nem a szeretet hiányát jelenti, hanem azt, hogy ez a szeretetnek a része.

„Szerintem az is szép ebben az egészben, hogy Jézus megérti azt, hogy min megy keresztül a testünk nap mint nap. Pont ezért sem várja el azt, hogy folyamatosan tevékenykedjünk, tudja,  milyen az, hogyha fáradtak vagyunk, mert ezeket ő is ugyanúgy megtapasztalta” – fűzte hozzá Ági.

Egy amerikai lelkipásztor nemrég arról beszélt, hogy

a pihenés a dicsőítés egyik legtisztább formája.

„Ez elsőre nagyon megdöbbentő volt, mert amikor a dicsőítés szót meghalljuk, akkor inkább a zenélésre gondolunk. De amikor pihenünk, akkor nyilvánvalóvá tesszük azt, hogy nem mi vagyunk Isten. Ez jó hír, mert így nem nekünk kell irányítani az életünket, Isten kezében van a kormány” – hangsúlyozta Ági. A pihenéshez alázat kell, ez a bizalomnak is az egyik kifejeződése. Azok nem tudnak pihenni, akik azt gondolják, hogy a teljesítményüktől függ az értékük vagy akik nem merik elengedni a kontrollt.

A csendben és a nyugalomban könnyebb megtapasztalnunk Isten szeretetét. Tehát nem arról van szó, hogy amikor pihenünk, akkor Isten jobban szeret minket, hanem arról, hogy jobban tudjuk érezni az ő szeretetét.

Szóval hiába népszerű az a mondás – és sok mémen is megjelenik – hogy „A pihenés a gyengéknek való”, valójában inkább az erőseknek. Azoknak, akiknek erős a bizalmuk Istenben, akik alázatosak és be tudják azt ismerni, hogy vannak korlátaik.

A pihenés 7 formája

  1. Fizikai: Lehet passzív (például az alvás) vagy aktív (például kirándulás, edzés).
  2. Mentális: Ha nehezen koncentrálsz a munkádra vagy gyakran ingerlékeny vagy, akkor valószínűleg mentális pihenésre van szükséged. A szakértők azt tanácsolják, hogy tartsunk kétóránként rövid szünetet a munkában, illetve tartsunk egy füzetet magunknál, amelybe leírhatunk minden felmerülő nyomasztó gondolatot.
  3. Érzékszervi: A folyamatos értesítések, a nagyvárosi zaj, a tömeg mind túlterhelhetik az érzékszerveinket. Tippek érzékszervi pihenésre: Naponta többször 5 perces „én-kikapcs”, amikor kikapcsolunk minden zajt, pittyegést, zenét és csak magunkba szívjuk a csendet. Digitális detoxot is tarthatunk, amikor akár egy teljes napra kikapcsolunk minden digitális kütyüt.
  4. Kreatív: erre akkor van szükségünk, ha úgy érezzük, hogy megcsappant a kreativitásunk, semmi nem hoz lázba, nem jönnek a jó ötletek. A kreatív pihenéshez tartozik a művészetek élvezete, vagy egy jó nagy séta a természetben, egy TED-előadás megnézése is.
  5. Érzelmi: Ha sok konfliktusos helyzetbe kerültünk vagy legyengített a sok szorongás és nehezen tudjuk az érzelmeinket szabályozni. Ez a fajta pihenés azt jelenti, amikor van időnk és biztonságos terünk arra, hogy szabadon megélhessük és kifejezhessük az érzelmeinket. Tippek érzelmi pihenésre: minél több ölelés, testi kontaktus, hála-napló írása.
  6. Szociális: Ha azt érezzük, hogy nem akarunk emberek közelében lenni, nincs kedvünk beszélgetni, akkor itt az ideje feltölteni a szociális tartályunkat. Tippek: otthon töltött idő egyedül, közösségimédia kikapcsolása. Figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat, miután időt töltöttünk valakivel! Ha energikusabbnak és jobb kedvűnek, akkor szervezzünk azzal a személlyel több közös programot, de ha valaki minden egyes találkozáskor csak elveszi az életkedvünk, akkor lehet, hogy érdemes vele nagyobb távolságot tartani.
  7. Spirituális: Ez a fajta fáradtság, amikor azt érzed, hogy csak úgy sodródsz, történik veled az élet, esetleg semmiben nem találsz értelmet. Tippek: ima, letenni Isten elé a terheket, fejleszteni az önismeretünket.  

Keresd meg a hobbid!

„Én is tapasztaltam azt, hogy mennyire segít az, hogyha leírom a gondolataimat, ez egy olyan tevékenység, ami kikapcsol. A tánc is a hobbim egyértelműen, mert ha például mondjuk az pörgős, akkor ott még jobban ki lehet adni a feszültséget, és át tud repíteni egy más világba is. Vagy például elmegyek egy órára sétálni, akkor ott nézem az embereket, a házakat, a természetet, ez is egy jó mód számomra, hogy kikapcsoljak” – sorolta Ági.

Anna a hobbijai között szintén a táncot, az olvasást, versírást említette. „Szerintem ami a legjobban feltölt, az a játék és az alkotás. Érdemes mindenkinek megtalálni, hogy miben van flow-élménye, amikor nem is unalmas és nem is túl bonyolult az adott tevékenység, hanem annyira élvezed, hogy egyszerűen belefeledkezel.”

A teljes adást itt meghallgathatod:

Borítókép: Dreamstime.com
777 PODCAST Úton
hirdetés