2023. 02. 16.

Összeköltözés házasság előtt?

A házasság előtti összeköltözéstől a jegyesoktatás jelentőségén át a törökországi földrengésekig számos fontos témáról beszélgetett Kállay Kati, Tóth Marci és Martí Zoli a Szóval podcast legújabb adásában.

Hogy éli meg egy fiatal a házasság előtti felkészülést? Van-e létjogosultsága az összeköltözésnek a házasság előtt? – ezek a kérdések indították útjára a Szóval podcast legújabb adását. Kállay Kati – akinek nyáron lesz az esküvője – azt mondta, a házasság az, amikor vállaljuk, hogy hosszú távon elköteleződünk egymás mellett, és nem azzal kezdődik a közös jövő, hogy összeköltözünk és „kipróbáljuk” egymást. „Egy új családom lesz és ezt tudatosítani kell. Nagyon jó, hogy

van egy felkészülési idő erre, a jegyességbeli összeköltözésre emiatt sem gondoltunk”

– fogalmazott.

„Nálunk erkölcsi okokból fel sem merült, hogy összeköltöznénk házasság előtt” – mondta Martí Zoltán. Hozzátette, vannak, akik financiális okokra hivatkozva költöznek össze hamarabb, de egy párkapcsolatot nem lehet anyagi kérdéssé csupaszítani. Kati szerint ugyanakkor fontos, hogy ne tegyük zárójelbe a közös pénzügyeket sem, mert ez komoly konfliktusokat tud szülni akár évekkel, évtizedekkel az összeköltözés után is. „A házasságban a vagyonközösség szerintem ad egy olyan bázist – mind jogilag, mind erkölcsileg –, ami könnyebbséget ad ahhoz képest, mint amikor egy pár csak összebútorozik” – tette hozzá.

hirdetés

„A jegyesoktatás számunkra nagyon jó élmény volt, de tény, hogy teljesen nem tud felkészíteni a közös életre” – mondta Martí Zoli, hozzátéve, hogy ők a menyasszonyával akkoriban egy ideig minden nap jártak szentmisére, ami nagyon fontos közös lelki alapot adott a kapcsolatnak, összecsiszolódtak, megerősödtek általa.

„Mi is húztuk egymást Isten felé, és Isten is megerősített minket az elhatározásunkban, hogy együtt éljük le az életünket.”  

Aki szeretné fejleszteni a kommunikációt a párjával, annak ajánlották a Körvonal kártyajáték Párbeszéd nevű verzióját. Ebben csupa olyan kérdés van, amelyekről fontos beszélni, olyan témák, amelyek akár fel sem merülnének egy hétköznapi beszélgetésben. Ha pedig jó könyvet kerestek a jegyesség idejére, akkor olvassátok el Gary Chapman 10 dolog, amit jó lett volna tudni a házasság előtt című könyvét!

A podcastben szóba került a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés is. Látjuk a képeket, látjuk a hős mentőcsapatokat, köztük a magyarokat is, akik már több tucat ember életét mentették meg. „Azt gondolom, hogy ezek a mentőcsapatok leginkább önmagukkal vívnak harcot, mert beleállnak egy olyan helyzetbe, amit látni is nehéz és minden porcikánkat taszíthatja. Elsősorban magukat győzik le azzal, amit tesznek, számomra ez az igazán hősies ebben” – fogalmazott Tóth Marci.

Felmerült az a klasszikus kérdés is, hogy Isten miért engedi meg, hogy ilyen tragédiák történjenek. „Én őszintén szólva belefáradtam ebbe a mentalitásba, hogy egyből azt kérdezzük, hol van a transzcendens ilyenkor, az emberek nagy részének ekkor jut eszébe csak, hogy van-e Isten. Mi van, ha éppen az említett mentősökben van ott?” – vetette fel Kati.

„Érdekes, hogy sok embernek pont, hogy megerősíti a hitét egy ilyen trauma. Említhetnénk Csókay Andrást például, aki a fia elvesztése kapcsán Istenhez fordult” – hangsúlyozta Zoli. „Persze iszonyatosan nehéz elfogadnunk azt, hogy sokszor nem látjuk át a terveit, de ilyenkor jön a hit” – mondta Marci. Hozzátette, fontos, hogy

lehet Istenre haragudni vagy épp megkérdezni Őt a történtekről.

„Tudatosítanunk kellene keresztényként, hogy örök életünk van, és ebből a perspektívából kellene vizsgálni minden történést” – összegezték a podcast résztvevői.

A teljes adást itt meghallgathatod:

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
777 PODCAST Szóval
hirdetés