2022. 09. 16.

Álmélkodás és elmélkedés – beszámoló a Via Lucis (örömút) szoborcsoport felavatásáról

Minket, keresztényeket sokszor ér az a kritika, hogy búskomorak vagyunk, túlságosan el vagyunk foglalva a bűnösségről való elmélkedéssel. Ebben az értelemben Krisztust csak a szenvedés útján kísérjük el, a föltámadás utáni örömben ,,magára hagyjuk”. Egy egyedülálló szobrászati remekmű szemléletmódváltásra int ezzel kapcsolatban – íme a péliföldszentkereszti Via Lucis örömút, Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

Az örömút egy, a húsvét és pünkösd közötti időszakhoz kapcsolódó katolikus ájtatosság. Középpontjában a Jézus föltámadása utáni eseményekről való elmélkedés áll. A keresztúthoz hasonlóan 14 stációt tartalmaz. Ezek jelenítik meg a föltámadást követő újszövetségi történéseket, beleértve a Megváltó találkozását tanítványaival. Európában több helyen, hazánkban eddig Dunaszentmiklóson járhattunk be örömutat, ám méltán mondhatjuk, hogy a szeptember 14-én felavatott péliföldszentkereszti mind közül a legjelentősebb. Mitől is olyan különleges a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepnapján átadott új Via Lucis?

A péliföldszentkereszti Szalézi Szent Ferenc Társasága kegytemplomának közvetlen szomszédságában, egy árnyas kis út vezet végig a domboldalon. A fehér kavicsokkal felszórt úton végighaladva csodálhatjuk meg a gyönyörű, egyedi és elgondolkodtató domborműveket. A stációk a mai világban élő keresztények számára különösen fontos üzenetet közvetítenek:

Krisztusnak ne szomorú követői, hanem örömteli tanúi, munkásságának bátor hirdetői legyünk.

A lelki és vizuális értelemben is magával ragadó műalkotásokhoz modern útmutatás társul. Okoseszközeinkkel minden állomásnál beolvashatunk egy QR-kódot, amely az ábrázolt bibliai részlet értelmezésében segít minket.

A Via Lucist bejárva a lourdes-i barlangokhoz jutunk, ahol az örömút ünnepélyes átadását és megáldását követő szentmisét bemutatták. A köszöntőt maga Párkányi Raab Péter szobrászművész, valamint Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és P. Andrásfalvy János SDB magyarországi szalézi tartományfőnök tartották. A szertartást P. Ábrahám Béla SDB korábbi magyarországi szalézi tartományfőnök celebrálta. Prédikációjában hangsúlyozta az Isten fiával megélt öröm erejét. Arra hívta a jelenlévőket, hogy hagyják, hogy a föltámadás fénye, reménye átvilágítsa az életüket, kapcsolataikat, tevékenységeiket. ,,A föltámadás misztériumát elsősorban nem megismerni, inkább befogadni tudjuk. Ez nem fejből, hanem szívből kell, hogy történjen.

A szívünkben kell megvizsgálnunk, hogy mit változtat az életünkön Krisztus áldozata” – mondta az atya.

Kitért arra is, hogyan tett hozzá a szalézi eszmény megvalósulásához a település további építészeti remekei mellett az örömút megépülése. Míg az iskola és a sportpálya a tudományt és a szabadidőt jelképezi a fiatalok számára, addig a Szalézi Rendház kegytemploma és az új örömút hitük mély megélésére hívja őket. Ezzel még erősebbé vált a szalézi lelkiség fő üzenete: Krisztus föltámadt! Bár a szaléziaknál már az 1990-es években is a lelkigyakorlat része volt az örömút imaformája, ez a kezdeményezés most teljesedett ki igazán.

A szerzetes személyes kedvenc stációja az örömúton Jézus Máriával való találkozását ábrázolja. Az állomásban az érintés kap központi szerepet, amely egyfelől a hívő tiszteletének, másfelől az anya szeretetének tanúsága. ,,A szeretet mértéke – emelte ki a pap – az áldozat.

Krisztus áldozata nem a fájdalomra, hanem Isten szeretetére emlékeztet minket.”

A Via Lucis tehát valahol a Gondviselő végtelen és örök szeretetét mutatja.

A péliföldszentkereszti Via Lucis örömút tökéletes zarándok- és kirándulóhelyszín. Egyszerre kapcsolódik a keresztutak hagyományához és bír újító erővel. Hívőknek és Istennel kapcsolatot keresőknek egyaránt tiszta szívből ajánlom ennek a gondolatébresztő művészeti alkotásnak a meglátogatását!

Ötvös Kinga 

Borítókép - Fotó: Ötvös Kinga
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás