2022. 05. 27.

Út a belső szabadságba

Mindannyian vágyunk a belső szabadságra, de vajon milyen úton juthatunk el ide? Egyáltalán mit jelent szabadnak lenni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a jezsuiták nagyszerű vlogja, a Montserrat új adása, amelyben ezúttal Jancsó Árpád és Nagy Bálint jezsuita atyák fejtik ki gondolataikat.

,,Amikor mi a szabadságról gondolkodunk jezsuitaként, akkor elsősorban a belső szabadságra gondolunk” – mondta el Jancsó Árpád jezsuita szerzetes, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium iskolalelkésze a Montserrat vlog legújabb adásában. A szabadságnak kétféle vetülete van. Szabadnak lenni valamitől és szabaddá válni valamire.

„Amikor én a szabadságra gondolok, akkor elsősorban a könnyedség jut eszembe. Van benne egyfajta lazaság, egyfajta könnyed mozgás is” – fogalmazott Jancsó Árpád.

Szabadnak lenni a ragaszkodásainktól. Különféle dolgokhoz szoktunk ragaszkodni: anyagi dolgokhoz, kapcsolatokhoz. Utóbbi azt jelenti, hogy nem kölcsönös kapcsolatban vagyok valakivel, hanem várok valamit az illetőtől. Az is lehet egy ragaszkodás, amikor szellemi dolgokhoz ragaszkodunk: elképzeléseinkhez, akaratunkhoz, és ezektől kevésbé tudunk szabaddá válni.

hirdetés

Mit jelent szabaddá válni valamire? „Azt jelenti, hogy kialakul a lelkünkben egy olyan képesség, hogy ráhangolódunk az Istenre, közvetlen és kölcsönös módon. Ebből születnek aztán a konkrét döntések, viszonyulások mindahhoz, ami a világban minket körbevesz” – mondta a jezsuita pap.

Mindannyiunknak meg kell küzdeni ezért a belső szabadságért. Mi az, ami segíthet ebben? Elsősorban az őszinteség saját magamhoz, hogy mik az én kötődéseim, ragaszkodásaim. Aztán őszinteség másokhoz, akik ezeket visszajelzik. Sokszor a ragaszkodásainkról szóló visszajelzéseket nehezen fogadjuk. A harmadik szint pedig az őszinteség Istenhez, az, hogy hogyan látjuk saját magunkat Őelőtte, hogyan látjuk a küzdelmünket a szabadságért. 

 

A teljes adást megnézheted itt:

Borítókép - Fotó: Eldar Nurkovic | Dreamstime.com
Lelkiség Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás