2022. 05. 02.

Hogyan engedjük el a haragot?

A szívünk egyik legnagyobb ellensége lehet a harag, ha sokáig nem engedjük el. Ha kifosztottnak, megbántottnak érezzük magunkat, akkor nagyon nehéz meg nem történtnek tekinteni, amit elnneünk elkövettek. De Istennek erre is van válasza!

„Hagyjátok el tehát a hazudozást, beszéljen mindenki őszintén embertársával, hiszen tagjai vagyunk egymásnak. Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött.” (Ef. 4:25-26.)

A szívünk egyik legnagyobb ellensége tud lenni a düh és harag. Az ember dühös lesz, ha nem kapa meg azt, amit szeretne.

Mutass nekem egy dühös embert, én pedig megmutatom neked benne a megbántott személyt.

Azt is garantálom neked, hogy azért érzi magát megbántottnak, mert valaki megfosztotta őt valamitól. Valaki tartozik neki.

hirdetés

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik haragjának alapját a következőképpen tudnánk megfogalmazni: „Elraboltad a jó híremet.” „Elvetted a családomat.” „Megfosztottál életem legjobb éveitől.” „Tönkretetted az első házasságomat.” „Elloptad a kamasz éveimet.” „Elraboltad a tisztaságomat.” „Tartozol nekem egy fizetésemeléssel.” „Tartozol nekem egy második eséllyel.” „Tartozol nekem a figyelmeddel.”

A düh és harag kiváltó oka a megfosztottság érzése. Valaki tartozik neked, és ezzel kialakult köztetek egy amolyan megfosztott-adós kapcsolat.

Hogy néz ez ki a te életedben? Milyen adósság gerjeszti fel benned a dühöt és haragot? Meddig fogod még hagyni, hogy azok az emberek irányítsák az életedet, akik megbántottak? Még egy hónapig? Egy évig? Csak még egy darabig? Mikor lesz elég?

Hadd tegyek neked egy javaslatot:

Legyen a mai nap az, amelyen eldöntöd, hogy elengeded a fájdalmadat!

Habár igaz, hogy nem teheted meg nem történtté a múlt eseményeit, ugyanolyan igaz az is, hogy nem kell megengedned a múltadnak, hogy irányítsa a jövődet. Pál az efezusiakhoz írt levelének negyedik fejezetében arra utasít minket, hogy „minden keserűség, indulat, harag… legyen távol tőlünk”. Ez pedig akkor történik meg, ha „megbocsátunk egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nekünk a Krisztusban.”

A harag ellenszere a megbocsájtás. Amikor nem hagyunk fel azzal, hogy az ellenünk elkövetett rosszért a nekünk járó jóvátételt várjuk, végül mi magunk leszünk azok, akik nagy árat fizetnek. Másfelől viszont, ha elengedjük mások tartozásait, felszabadulunk.

Biztos vagyok abban, hogy a szándékosan vagy akaratlanul ellened elkövetett sérelemből származó düh és harag a legveszélyesebb a szívedre nézve. Ennek ellenére ezt a legegyszerűbb feloldani, hiszen nem kell mást tenned, mint egyszerűen elhatároznod, hogy elengeded az adósságot. Meghozod a döntést, majd kijelented, „Nem tartozol nekem többé.”

Kövesd végig a következő négy lépést, még ma:

  1. Azonosítsd be, kire haragszol.
  2. Határozd meg, mivel tartozik neked az illető.
  3. Engedd el adósságát azzal, hogy megbocsájtasz neki.
  4. Ne hagyd, hogy a harag újra elkezdjen felgyülemleni szívedben.

Forrás: Andy Stanley – Szívünk ellenségei

Borítókép - Fotó: Studio Grand Web | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás