2022. 04. 05.

Komatál, a közösségi összetartás elmaradhatatlan jele

A komatál ősi szokása napjainkban is közkedvelt, sok közösség támogatja ezzel a gyermekágyi időszak alatt az édesanyákat. Honnan ered ez a szokás, kik voltak a komák, és miért érdemes megőrizni a komálást?

A komálás ősi népszokásának a része volt a komatál küldése. (Székelyföldön pocita néven ismert.) Komának nevezték a keresztszülőket, a keresztanya komaasszony néven volt ismert. Általában a húsvét utáni vasárnapon jelentette be a család ünnepélyesen a keresztszülők neveit. Ha a komaasszony nem tudott jelen lenni ezen az eseményen, akkor komatálat küldött. 

A tálban lehettek jelképes dolgok is pl.: piros tojás, alma, füge, pattogatott kukorica, vagy egy valódi bőségtálról is szó lehetett. 

Ez a szokás még napjainkban is tartja magát, a gyermekágyi időszakot szeretnék megkönnyíteni vele a gondoskodó családtagok vagy barátok. A szülés után legyengült édesanyát ezzel tehermentesíti a közösség és a család, támogatják, hogy minél hamarabb erőre kapjon és bőséggel tudjon szoptatni. 

Annak idején a komatál egy tartalmas ebédet és bort jelentett, vidékenként eltérő volt, hogy mennyi ideig vitték szülés után az édesanyának, körülbelül kettő-kilenc napig. Egyes helyeken asszonyavatásig vittek komatálat, ez a szülés utáni hatodik héten lévő egyházi rítussal is egybekötött szokás, amely a gyermekágyas időszak végét jelenti. 

hirdetés

A komatál fogásainak számára is voltak előírások, mindig páratlan számú fogást vittek a komák. Az első és az utolsó komatálat általában a főkomaaszony küldte, a többi komaasszony pedig naponta váltotta egymást. A komákon kívül azok is küldtek ételt, akik a keresztelőlakomán részt vettek. További érdekesség, hogy a komatálat először az kóstolta meg, aki vitte, majd az édesanya és családja előtte fogyasztotta el. Ilyenkor lehetőség nyílt a szülés részleteinek megvitatására, a látogató jókívánságait is átadta az édesanyának, és tanácsokkal is ellátta. 

A komatál napjainkban

Manapság már nem vonatkoznak ilyen szigorú követelmények a komatálra. Általában a családtagok és a barátok előzetesen megbeszélik az édesanyával, hogy szüksége van-e a segítségre, illetve mikor és mennyi időn keresztül. Az esetleges kerülendő élelmiszereket is felírják, a család egyéni kívánságait, és táblázatban egyeztetik, hogy ki, mikor, milyen ételt visz a családnak. Természetesen a szervezésnek eltérő változatai is lehetnek. 

Az viszont általánosnak mondható, hogy ilyenkor nem vendégségbe megy a komatálat szállító barát.

A régi szokásokkal ellentétben ma már nem illendő betolakodni a családi fészekbe, csak ha az édesanya meginvitálja a látogatót. A komatál nem az az alkalom, amikor a kisbabát meg lehet nézni és az édesanyát kikérdezni a szülésről. A komatál a családot tehermentesíti a gyermekágyi időszak alatt, amire tényleg hatalmas szükség van a szülés utáni lábadozás során. Hagyni kell az új családot összeszokni egymással! Az édesanya talán szoptatási nehézségekkel küszködik, a ház a feje tetején áll, és mélyalvásban sem bővölködnek a szülők. A meleg étel ilyenkor hatalmas segítséget jelent, de a legtöbb nő ilyenkor nem vágyik arra, hogy vendégeket fogadjon, teherként élheti meg azt. 

Ha be is invitál minket az édesanya, akkor se éljünk vissza ezzel, egy óránál többet semmiképpen se maradjunk! Ha szeretnénk még segíteni valamiben – esetleg takarításban – , azt mindenképpen kérdezzük meg és egyeztessük az édesanyával, ne erőltessük rá. 

A komatál egy csodálatos szokás, amely a mai napig közösségeket tart össze és édesanyáknak nyújt elképzelhetetlenül nagy segítséget. Remek módja egy-egy baráti közeg vagy templomi közösség megerősítésének és támogatásának. Aki még nem csatlakozott ilyen akcióhoz, annak csak ajánlani tudjuk. 🙂 

 

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon

Borítókép: Ctvvelve | Dreamstime.com
Mindennapok
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás