2022. 03. 25.

A kapcsolatok a valódi erőforrásaink

Az elmúlt időszakban egymásra rakódtak a stresszt, feszültséget okozó események, legyen szó a világjárványról vagy a háborúról – és akkor a személyes életünk aggodalmairól még nem is beszéltünk. Kozma-Vízkeleti Dániel családterapeuta szerint stabilitásunk egyik alappillérét a kapcsolataink jelentik. Szükség esetén pedig egyáltalán nem szégyen szakember segítségét is kérni.

Érezhető az emberek megterheltsége, a kollégák is arról számolnak be, hogy a pszichoterápiára jelentkezők száma az utóbbi időben megugrott” – mondta el Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus a Duna TV Család-barát című műsorában. Ezt a családterapeuta szerint a kimerültség is fokozhatja, hiszen hosszú ideje vártuk, hogy legyen végre vége a vírushelyzetnek, felszabadulhassunk, és mikor ez már elérhető közelségbe került, jött egy újabb nehézség, az orosz-ukrán konfliktus.

Kozma-Vízkeleti Dániel húsz éve gyakorolja a szakmáját, és ezalatt nagy változás következett be, egyre több magyar mer segítséget kérni pszichológustól. Ráadásul a nemek aránya is változott: míg korábban 10 bejelentkezőből 9 nő volt, addig mára 10-ből 6 férfi és 4 nő páciens jut. „Nagyon fontos változás, hogy már belefér a férfiszerepbe, hogyha fáj a fogunk, fogorvoshoz megyünk, ha pedig kapcsolati nehézségeink vannak, akkor terápiára” – fogalmazott.

Hol van az a pont, ahonnan már érdemes segítséget kérni?

Ez hasonló a házfelújításhoz – mutatott rá a szakpszichológus – , egy festést vagy burkolást mi magunk is meg tudunk csinálni, de például a gázszerelést már szerencsésebb szakemberre bízni. Egy-egy önsegítő könyvben tudunk találni elgondolkodtató mondatokat, de a magunkon végzett munka akkor igazán jó, ha van egy felkészült kísérő mellettünk.

hirdetés

Ahhoz, hogy otthon, a családban békesség legyen, a legjobb út, ha mindenki gyakorolja az önmegnyugtatás képességét. Családban élve nagyon kézenfekvő lenne, hogy a többieken vezessük le a feszültséget, de ezzel csak növeljük az otthoni nyugtalanságot. „Ha például látom, hogy a párom máshova helyezte a sárga keverőtálkát, mint kellett volna, és megy fel bennem a pumpa, akkor dönthetek úgy, hogy ezt az érzést mégsem borítom rá, hanem belegondolok, hogy a kapcsolatunk fontosabb, mint a sárga keverőtálka. Ezzel tettem egy fontos lépést, hogy a saját feszültségem a többiek felé egy megdolgozottabb formában adjam át” – említett egy példát Kozma-Vízkeleti Dániel.

Ugyancsak fontos észrevenni, hogy bár a kívülről jövő feszültségek nincsenek az irányításunk alatt,

azt tudjuk kontrollálni, hogy mire figyelünk.

Például dönthetünk arról, hogy mennyi hírt fogyasztunk. Gyakori, hogy a szorongást azzal próbáljuk enyhíteni, hogy gyorsan tájékozódni akarunk, elolvasunk nyolc hírt – de ezzel csak még jobban felzaklatjuk magunkat.

A családterapeuta szerint az együtt töltött minőségi idő teszi lehetővé, hogy igénybe vegyük a társas támogatást, ami valódi erőforrás az életünkben. Amikor bajban vagyunk, nagyon megnyugtató tud lenni, hogy a szeretteink vesznek körül. Minden család egyik legfontosabb erőforrását az idősek korábbi életválságokra adott jó megoldásai jelentik. „Ha ma kikérdezzük a nagypapát, hogyan tudott megszökni a hadifogságból, vagy a nagymamát, hogyan élték túl ’56-ot, akkor ezekkel a történetekkel felvértezhetjük magunkat, hogyha nekik ez sikerült, akkor összefogással, humorral, élni akarással, kapcsolati tőkével csak túllendülünk majd mi is a jelenlegi problémákon. Ráadásul ezzel az idősesebb generáció is átéli, hogy segíteni tudnak, hogy kíváncsiak vagyunk rájuk” – összegezte.

Borítókép - Fotó: Lacheev | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás