2022. 01. 04.

„A Biblia utáni második írott csodának Shakespeare-t tartom” – Vecsei H. Miklós

Vecsei H. Miklós színész legújabb szerepe a Hamlet, ennek kapcsán adott interjút Kolozsváron, melyben az igazságkeresésről, a gyengeségek felvállalásáról, az erdélyi kötődéséről és a katarzis jelentőségéről is mesélt.  

Vecsei H. Miklós a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet-előadásában játszotta a címszerepet. Elsősorban ennek kapcsán beszélgettek vele a Nézőpont című műsorban. 

„Életem egyik legnagyobb eseménye volt, amikor rájöttem, hogy bátran vállalom a gyengeségeimet és a bukásaimat. Nekem semmi nem segített annyit életemben, mint az, amikor kimondtam, hogy nem én vagyok a legtehetségesebb” – vallotta meg.

A Hamlet kapcsán elmondta, amikor az ember Shakespere-t olvas, nem egy történetet ismer meg, hanem tükörbe néz. Mindenki hirtelen saját magával találkozik. Vecsei H. Miklós szerint, ha száz fiatal színészt megkérdeznek, milyen szerepet szeretne eljátszani, akkor kilencvenkilencen a Hamletet fogják mondani. „Kíváncsi voltam, hogy miért van ez. Én az olvasópróbákra nem prekoncepciókkal érkezem, szeretem megvárni, hogy a rendező és a dramaturg elmondja, mit szeretne kihozni a darabból és a szerepből.

Ehhez hozzáteszem a saját lelkem, a múltam és megnézem, mik a metszéspontok”

– mesélte a próbafolyamatról.

Hamlet karaktere a színész szerint nem egy bizonyos embernek áll jól, hanem mindegyikünkben benne van. „Arra is figyelmeztet bennünket, hogy nem a világ igazságát kell keresnünk, hanem a saját magunk igazságát. Talán ez az az üzenet, amely 400 éve tartja a Hamletet a világ színpadain” – fogalmazott. Hozzátette, nem azért kell jól játszania Hamletet, hogy szeressék, hanem hogy Hamlet igazsága átmenjen a közönségnek.

A kérdésre, hogy vajon miért pont ő kaphatta meg a szerepet budapesti színészként, miközben Kolozsvár tele van tehetséges fiatal színészekkel, Vecsei Miklós elmondta: Erdélyt is otthonának érzi, négy nagyszülője is erdélyi, gyerekkorának nyarait Gyimesfelsőlokon töltötte. „Ha egy kicsi szerepre hívtak volna, akkor is jöttem volna, mert tartozásnak éreztem a nagyszüleim felé, hogy valamennyire az erdélyi kultúra része legyek” – emelte ki.

A színész a nézőkkel megosztotta azt is, hogy egy keresztény-konzervatív családban nőtt fel, hatan voltak testvérek. Tizenegy éves volt, amikor a szülei elváltak, ez nehéz helyzetbe sodorta őt és a testvéreit, viszonylag hamar fel kellett nőniük. A fiatalabb koráról így beszélt: „Hosszú éveken keresztül nem is voltam önmagam. A Színművészeti Egyetem és a szerepeim – például Nemecsek Ernő, Rómeó, József Attila, Miskin herceg – vezettek vissza magamhoz. A húszas éveimben volt néhány olyan helyzet, amikor

nem voltam benne biztos, hogy túlélem a következő napot, és ezek megerősítettek abban, hogy őszinte legyek és hű legyek az értékeimhez.”

Vecsei Miklós szerint a katarzis valódi változást hozhat a nézőben, válaszolhat kérdéseire, vagy épp feltehet olyan kérdéseket, amelyeket már rég fel kellett volna tenni.

A teljes adást megnézheted itt:

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás