2021. 11. 22.

A csend ereje

Napjaink egyik legnagyobb kihívása, a 777 olvasóinak 77 százaléka többet szeretne belőle magának. Néha ijesztő, bátorság kell hozzá, de valójában mindannyian vágyunk rá. Ez nem más, mint a csend. Hogyan tudjuk megteremteni a hétköznapokban?

Megélhetjük egy erdő közepén, a templomban, otthon vagy épp futás közben – a csend a XXI. századi ember életében ritka, de annál nagyobb kincs.

„Sok olyan dolog van az életünkben, amire nagyon vágyunk, de amikor ott vagy és benne vagy, akkor jössz rá, hogy mennyire szükséged volt rá” – mesélte Tóth Márton egyik csendélményéről a Szóval című podcastünk legújabb adásában.

„A csend valahol félelmetes is, ami elől menekülünk. Mert ez valahol a komfortzónádból való kilépés, az önmagaddal való találkozás helye is. A biztos és megszokott zaj helyett a bizonytalanságba való belépés” – fejtette ki véleményét Martí Zoltán főszerkesztő.

Kállay Kati szerint a csendre való igényünk összefügg azzal is, hogy mennyi időt töltünk emberek között. „Ha sokat vagyok másokkal, akkor egy idő után nagyon azt érzem, hogy ki kell szakadnom és pár napot befelé figyelnem, önmagammal időt töltenem” – mondta.

hirdetés

A csendben sokkal könnyebben tudunk Istennel találkozni, egyedül Vele lehetséges, hogy eközben a káoszból valahogy rend lesz.

Tóth Marci nemrég egy teljes hetet töltött el csöndben egy lelkigyakorlat keretében, ami, mint mondta, nem volt könnyű, de otthonosnak is érezte. „Szoktatom szívemet a csendhez./ Nem oly nehéz” – idézte ennek kapcsán József Attilát. „Az egyik legmegrendítőbb tapasztalatom a csend alatt, hogy rájöttem, nem az adja meg az ember értékét, hogy mennyi mindent csinál, hogy mit tesz le az asztalra, hogy kinek felel meg vagy ki mit gondol róla, hanem az, hogy Isten teremtménye” – összegezte.

A csendhez azért is kell bátorság, mert ijesztő lehet szembenézni a hiányainkkal, a belső kérdéseinkkel, a megbánásainkkal, a tökéletlenségünkkel – de megéri.  Isten az, aki ezeket a hézagokat be tudja tölteni. Az imádságban nem véletlenül van nagy szerepe a hallgatásnak is, amikor nem kérünk és soroljuk a panaszainkat Istennek, hanem egyszerűen Rá figyelünk.

Megkérdeztünk Titeket, olvasókat is a csenddel kapcsolatban. A válaszadók egészen magas, 75 százaléka válaszolta azt, hogy tudatosan tart csendet. A másik kérdés az volt, hogy elégedettek vagytok-e a csendben töltött idő mennyiségével, és erre 77 százalékotok válaszolt nemmel.

De vajon miért nem tudunk eleget csendben lenni? A podcast résztvevői egyetértettek abban, hogy

a csend legnagyobb ellensége a modern kori technológia.

„A közösségimédia-oldalak benne tartanak egy állandó pörgésben, én van, hogy letörlöm az Instagramot a telefonomról, hogy a folytonos görgetés helyett le tudjak csendesedni és csak végiggondolni, mi történt velem eddig a napban vagy hova megyek éppen. Érdemes kipróbálni” – tanácsolta Kállay Kati.

Két könyvet is szeretnénk ajánlani Nektek a témában:

  • Mustó Péter: Csendben születik az élet
  • Robert Sarah: A csönd ereje

Az adásból az is kiderül, hogyan lehet egy nagyvárosban is csendet tartani, hogyan kapcsolódik hozzá az önismeret és mit kezdj azokkal az érzésekkel, gondolatokkal, amelyekkel találkozol a csendek során.

Borítókép - Fotó: Theodor Bunica | Dreamstime.com
Szóval
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás