2021. 02. 03.

Banglades ötezer adag vakcinával hálálja meg a magyar orvosok segítségét

Ötezer adag AstraZeneca-licenc alapján készült vakcinát ajánlott fel Banglades Magyarországnak, amiért magyar orvosok – köztük Csókay András és Pataki Gergely – működtek közre a bangladesi sziámi ikerpár, Rukia és Rabia sikeres szétválasztásában, valamint ötszáz ingyenes, égési sebészeti és helyreállító plasztikai műtétben – értesült a Blikk.

A bangladesi sajtóban jelent meg először a hír: a magyar kormány ötezer Oxford–AstraZeneca vakcináért folyamodott a dél-ázsiai országhoz, ami 2500 ember beoltásához lenne elegendő. Shariar Alam külügyi államtitkár egy parlamenti ülésen közölte is, hogy eleget tesznek a kérésnek.

A hírt a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette. „Mint az ismert, magyar orvosok választották szét a bangladesi sziámi ikreket, Rukiát és Rabiát. Banglades a köszönetét szeretné kifejezni a magyar orvosok fantasztikus teljesítményéért, ezért ajánlott fel 5000 dózis Covishield-vakcinát, amelyet az AstraZeneca licence alapján gyártanak Indiában” – áll a tárca a lapnak küldött tájékoztatásában.

Köztudott az is, hogy nemcsak a sziámi ikrek szétválasztásában játszott szerepet a magyar csapat, hanem lassan 11 éve végeznek ingyenes műtéteket az országban. Banglades azt az ötszáz, ingyenesen elvégzett plasztikai műtétet is szeretné meghálálni a vakcinákkal, amelyeket a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja végzett Bangladesben 2010 óta, köztük több életmentő műtéttel.

hirdetés

„Nagyon örülök, hogy ebben a helyzetben képesek voltunk a vakcina beszerzésében segíteni. Ismerve Banglades lehetőségeit és körülményeit, ez az adomány különösen nagylelkű és értékes ajándék Magyarországnak, és ékesen bizonyítja, hogy munkatársaim többéves munkája nagy megbecsülést élvez nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is” – nyilatkozta a Blikknek Pataki Gergely, a bangladesi orvosi misszió és a Cselekvés Alapítvány alapítója.

Csókay András, az orvoscsoport másik kulcsembere úgy kommentálta a hírt:

„Ez nagyon kedves dolog a bangladesi kormánytól. Tény, hogy a szívünkbe zártuk egymást a helyiekkel. Legutóbb október végén voltunk kint Pataki doktorral, amikor helyreállító műtétet végeztünk az egyik szétválasztott bangladesi sziámi iker, Rukia koponyáján.”

Rukiát és Rabiát még 2019 augusztusában, egy csaknem harmincórás műtéttel sikerült szétválasztania a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezésében összeállt 33 fős magyar egészségügyi csapatnak.

Az indiai Serum Intézet a licenc alapján 1 milliárd Oxford-AstraZeneca vakcinát állíthat elő, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ezek közül kerülhet az említett ötezer vakcina Magyarországra – írja a Portfolio

Borítókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás