2020. 11. 09.

777 Podcast – Egyházi iskolák pro és kontra

Megjelent a 777 PODCAST második epizódja, amelyben a 777-csapat három tagja – Forintos Bence, Hortobágyi Tibor és Szilágyi Anna – beszélget arról, mik lehetnek az egyházi iskolák legfőbb előnyei és hátrányai.

Nemrég izgatottan elindítottuk a 777 Podcastot, amelyben a legkülönbözőbb témákról szeretnénk kötetlenül, őszintén beszélgetni. A legújabb adásunkban az egyházi iskolák kerültek fókuszba, amelyekről hallani sok jót, sok rosszat is: mi elmondjuk a saját tapasztalatainkat.

Bence 12 évig járt katolikus intézményekbe és évekig egy szerzetes volt az osztályfőnöke. Tibi ugyan nem járt egyházi iskolába, de a felesége igen, az ő élményeit veti össze az iskolán kívüli keresztény, összetartó közösségével. Anna pedig az egyetemi évei alatt lakott apácák által fenntartott kollégiumban, emellett katolikus egyetemre járt, ahol kötelező tárgy volt például az Ószövetség.

hirdetés

De vajon melyikünk küldené a jövőben a saját gyerekét ilyen intézményekbe? Fontos, hogy egyházi iskola legyen, vagy meghatározóbb a tanárok hitelessége, személyes hite? Számít, hogy egy mise kötelező vagy szabadon választható lehetőség? Ezekről és még sok más izgalmas kérdésről beszélgettünk.

Az adást itt hallgathatjátok meg:

Emellett az új adás is elérhető a Google Podcast, a Spotify, és az iTunes felületén is. Iratkozzatok fel ránk az általatok kedvelt platformon, hogy ne maradjatok le a legújabb epizódokról! Ha tetszett az adás, akkor pedig hagyjatok értékelést és osszátok meg, hogy mások is könnyen megtalálhassák!

Borítókép - Fotó: Cheryl Fleishman | Dreamstime.com
777 PODCAST
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 09. 22:48

    Bizonyos szempontból nem irigylem aki egyházi iskolába járt,mert a létező dogmákat annyira magába szívja az ember,hogy onnan öt élet is kevés kiűzni azokat,természetesen a károsakra gondolok. Ahogyan Anna mondta “istenkapcsolatodat nagyon meghatározza akár rossz,akár jó irányba az egyházi iskola.”
    Tibor:”Nem az a jó,ha kötelességként van az emberben (az istenhit)” Nagyszerű,akkor valaki homályosítson fel mért jelenítetek meg olyan cikkeket,amiben “legalább x szer kell/kötelező imádkozni.” Világos és helyes gondolkodás a “nem kötelességként” gondolat,ám mivel összevissza istenképetek van ezért egyszer nem kötelesség,másszor szigorú parancs. Az imának és az istenhitnek is szívből kell jönnie,nem parancsra.
    Bence:”Van egy közösség megtartó ereje az egyházi gimnáziumoknak” Minden közösségnek van megtartó ereje,a nagy kérdés,hogy milyen ideológiát alkalmaznak erre.
    Anna:”milyen a családi hátterük,mit látnak otthon,az iskola az csak egy ráadás” Anna,megfogtad a lényeget! Ezektől a hatásoktól függ,hogy milyenné válik az ember és itt kellene összeszednünk magunkat de nagyon nagyon.
    Anna:”rossz hatással van a kötelező …” Jegyzeteltek remélem,már másodszor térnek ki rá.Ha egy pap (vagy Isten) vagy akárki kötelezővé tesz valamit,az ítélkezést von maga után (szóban vagy cselekedetben) ha az alany ezt nem teljesíti,. Próbáld ki,tegyél valakinek kötelezővé valamit (de fontos legyen neked) és figyeld meg a reakciódat,ha nem teljesítik. Isten soha nem tesz kötelezővé semmit,pontosan azért,mert Ő nem ítélkezik mint mi..Ám mi emberek ezt nem fogjuk fel és játsszuk a játékainkat.