2020. 10. 13.

,,Nem elég nőnek születni, nővé is kell válni” – Papp Miklós

A Lánygyermekek világnapja alkalmából  online kerekasztal-beszélgetésben vett részt Frivaldszky Edit, a krízishelyzetben lévő kismamákat segítő Együtt az Életért Egyesület vezetője, Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke és Papp Miklós görögkatolikus pap, a csalad.hu szervezésében. A beszélgetésben szó esett a családi minták követéséről, a gyermekvállalás halogatásáról és arról, hogy mi a férfiak és a nők felelőssége a családalapításban.

Sokan félnek a szülői szereptől, a kapott rossz minták örökítésétől – mesélte Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke, aki egy felmérésre hivatkozott, melyet egyetemisták körében készítettek. A válaszok alapján a fiatalok 90 százaléka házasságban szeretne élni, három vagy több gyermeket is vállalna, tehát él a családalapítás vágya a fiatalok többségében. Első számú akadályát azonban abban látják, hogy nem találják meg a társukat. Második problémaként a szülői mintákat és szerepet nevezték meg, a karrier és az anyagi biztonság csak a harmadik helyen szerepelt. 

Családi minták: áldás vagy átok?

A beszélgetés résztvevői azonban egyöntetűen vallották, hogy a jó mintákat nem nehéz továbbadni, ha a mi gyermekkorunk boldogan telt, akkor nagy valószínűséggel a saját gyermekeink is ezt fogják megtapasztalni. 

„Ha neked jó emlék a gyerekkorod, akkor valószínűleg a te gyerekednek is jó emlék lesz. Az már egy bonyolultabb kérdés, hogy ha rosszak a mintáid, akkor hogy tudod jól csinálni?” – tette fel a kérdést Skrabski Fruzsina. „Az a jó hír, hogy akkor is abszolút lehet. Sőt, ez matematikailag is kiszámolható, hogy ha minden bántalmazónak a gyereke is bántalmazóvá válna, akkor egy idő után az egész világ bántalmazó lenne. Tehát valahol megtörnek ezek a minták és elkezdjük jól csinálni.” – utalt arra, hogy tudatosan el lehet határolódni szüleink rossz mintáitól.  

Papp Miklós görögkatolikus pap is hasonló véleményen volt. „Én szeretném azokat biztatni, akiknek nem voltak túl jó mintái, hogy akkor is lehetnek jó anyák.

Teológusként hadd képviseljem azt az álláspontot, hogy jó a teremtés.

Hiszünk abban, hogy Isten jónak teremtett mindenkit. És ha a bűn meg is sebzett minket, vagy anyánk, apánk rossz mintái meg is sebeztek minket, totál nem romlunk el. Nagyon szeretném azokat biztatni, akik azt hiszik, hogy nem lehetnek jó anyák, vagy rossz a puttonyuk, hogy jónak vagyunk megteremtve és az anyaság is egy tanulási folyamat. És ez azt jelenti, hogy tanulok anyámtól, tanulok nagymamámtól, tanulok az elittől, akik jó anyák, és tanulok az Istentől is, hogy hogy kell szeretni.” 

Fridvalszky Edit arra hívta fel a figyelmet, hogy óvatosan kell bánnunk a filmekben látott és a könyvekben példaként bemutatott mintákkal. Minden gyermek más, különböző igényekkel, így a sémák nem mindig tudnak megoldást adni az egyéni helyzetekre. 

Papp Miklós az ösztönösség mellett kiemelte, hogy a Szentlélek vezetése is elengedhetetlen egy szülő életéből. „Az ösztönösséggel nekem, teológusnak annyi bajom van, hogy az embert nemcsak az ösztönösség vezeti, hogy ösztönösen jó anya leszel, hanem hiszek abban, hogy a Szentlélek is vezeti, és amit a Szentlélek vezet, azt úgy hívjuk, hogy inspiráció. Két oldalról vagyunk megtámogatva. Biológiailag is jó erősen vagyunk megtámogatva, ösztönösen, de föntről is, spirituálisan is. Hogy jó anyává legyél, mind a kettőre kell figyelni. A vitális életszükségletekre, hogy mi kell annak a gyereknek, mi kell annak a kamasznak, meg a Szentlélekkel kell egy imádságos kapcsolatban lenni.” 

Karrier és család

Karrier és családvállalás sokszor kibékíthetetlen ellentétként jelenik meg a nők életében. A családi nyomás és elvárások sem elhanyagolhatóan nehezítik meg a jó időzítést. Fridvalszky Edit szerint viszont hatalmas ereje van a családi összefogásnak. „Ha összefognak és védőhálóként működik egy család, akkor egy gyermek érkezése nem jelent olyan nagy problémát. Akinek van gyereke, az persze tudja, hogy kell vele foglalkozni, másik vágányra kerül az életünk. De ha többen vagyunk, akkor 0-24-ben nem csak egy ember felel érte, és mellette akkor lehet mást is csinálni.” 

Papp Miklós szerint itt volt már az ideje annak, hogy a nők is komoly pozíciókba kerüljenek és ígéretes karriereket építsenek. Azonban kiemelte, hogy ezzel hatalmas csapdába is eshetünk, hiszen mindenki azt sugallja a nők felé, hogy minden az övék lehet. Azonban tisztában kell lennünk emberségünk határaival. „Én azt mondanám a mai fiatal nőknek, hogy alázat. Azt fogadják el, hogy ez a liberalizmus tol rájuk egy olyan ideát, olyan mesét, hogy minden lehetsz. És minden nem lehet. Azt úgy hívjuk, hogy Isten. Alázatosan be kell látnom, hogy emberből vagyok, valameddig érnek a petesejtjeim, valameddig nem, és a karriernek is megvan a maga törvényszerűsége. Alázatosan be kell látni, hogy mindenre nincsen idő. Mindenre nincs ideg, mindenre nincs energia.” 

A görögkatolikus pap hozzátette, hogy a családalapítás kérdése azonban főleg a férfiakon múlik, akiket könnyen be tud szippantani a karrierépítés, és az abban elért sikerek. 

„Úgy gondolom, hogy a férfiakat kell helyre tenni, nem a nőket. Szerintem a nők sokkal egészségesebbek. Szerintem a férfiakkal van a baj, mert nem tartják fontosnak, hogy időben családot alapítsanak, gyermekeknek adjanak életet. Egy fiatal férfi, ha végzett, sokat dolgozik, nagyon szeretik a munkahelyén, elkezdi a karriert építeni és elszáll.” – mondta Papp Miklós, majd hozzátette: „A fiatal férfiaknak meg azt üzenem, hogy a jó nőket meg elkapkodják. Verseny van.” 

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

 

 

Borítókép: Bodnár Patrícia
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 13. 23:41

    „Tehát valahol megtörnek ezek a minták és elkezdjük jól csinálni.” Ennek az a feltétele,hogy odafigyeljünk magunkra és másokra. Nagyon jellemző,hogy mindent elhiszünk ami egy tekintélyszemélytől vagy tekintélydogmából jön. Ha ezeket nem vesszük észre és nem gondolkodunk el rajtuk akkor nem tudunk javulni,azaz a jövő generációit sem tudjuk jobbá tenni.
    Teológusként ugyan mit képviselhetne mint,hogy „jó a teremtés”. Azonban a teremtés se nem jó se nem rossz. A teremtésben lévők teszik jóvá és rosszá de ez viszonyítás kérdése. Mert a mi célunk elpusztítani a vírusokat,az ő céljuk pedig a szaporodás. Ha mindent Isten teremtett és „jónak teremtett” akkor a vírusra sem szabad rosszként gondolnunk. Ugye,nem megy???
    „jónak vagyunk megteremtve” Szerintem sem jónak sem rossznak nem vagyunk teremtve,azzá leszünk,és keményen megdolgozunk érte.
    „ösztönösen jó anya leszel,” Az ösztön javarészt komplexusokból áll,tehát a helyes gondolat,hogy a programjaid mondják meg,milyen anya leszel,de ezen lehet változtatni,igaz,nehezen.
    „ideje annak, hogy a nők is komoly pozíciókba kerüljenek és ígéretes karriereket építsenek.” Az eddigi legrosszabb gondolat. Én azt mondom,itt az ideje,hogy a FÉRFIAK leszokjanak a karrier mániáról. Egy egészséges önértékeléssel megáldott férfinek,nincs szüksége karrierre. Ahelyett,hogy ezt mondaná,még a nőket is el akarja rontani. Ez borzasztó!!
    „Alázatosan be kell látnom” Ez is szörnyű!! Nem alázatosnak kell lenni,hanem bölcsnek.
    Egyébként a cikk nagyon jó volt,sok sok felismeréssel.