2020. 09. 30.

Ferenc pápa: Terjesszük a szeretet „vírusát”

Szokásos szerdai audienciáján Ferenc pápa arról is beszélt, hogy bár az is nagyon fontos, nem csupán a koronavírusra kell gyógymódot találnunk, hanem a nagy emberi és társadalmi-gazdasági vírusokra is. Ezért is kell „globalizálnunk a reményt, amelyet a hit fénye táplál”. A szentatya gondolatait szemlézzük.

Ferenc pápa kiemelte, hogy a világjárvány közben az emberek még jobban belekapaszkodnak az egyház társadalmi tanításába. Jézus tanítványaként pedig az Ő nyomában kell haladnunk, így a hit, a remény és a szeretet kell, hogy vezessen minket. Fontos, hogy megújítsuk a társadalmat, és ne térjünk vissza a járvány előtti „normalitáshoz”.

„A járvány előtti normalitás ugyanis beteg volt, ez most kiderült. Ne térjünk vissza tehát ahhoz a normalitáshoz, mert az igazságtalanság, az egyenlőtlenség és a környezeti pusztulás beteggé tette. Olyan normalitást kell teremtenünk, mint amilyen Isten Országa, ahol a „vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az evangéliumot.” (Mt 11,5) Ahol senki nem fordítja félre a fejét, ahol jut kenyér mindenkinek bőven, ahol a társadalmi szerveződés a hozzájárulás, az osztozás és az elosztás elvére épül, nem pedig a birtoklásra, kirekesztésre és felhalmozásra. Ne feledjük, hogy semmit nem vihetünk magunkkal a túlvilágra!” – mondta a szentatya.

Ferenc pápa hozzátette, hogy az lenne a jó, ha szívből adnánk magunkat a másik számára. Az önzés és a birtoklási kényszer helyett legyünk emberek keresztényi módra.

hirdetés

„Ahhoz, hogy kikerüljünk a járványból, nemcsak a koronavírusra kell gyógymódot találnunk – ami nagyon fontos! –, hanem a nagy emberi és társadalmi-gazdasági vírusokra is. Nem szabad a szőnyeg alá söpörnünk vagy kozmetikáznunk ezeket a problémákat. Azt sem várhatjuk, hogy az egyenlőtlen és nem fenntartható fejlődésre épülő gazdasági modell megoldja majd a gondjainkat. Eddig sem tette, és ezután sem fogja, ugyanis nem képes rá – még ha egyes hamis próféták láncreakciót ígérnek is, ami soha nem jön el.”

A szentatya figyelmeztetett, hogy olyan társadalmi szerveződést kell létrehozni, amely a részvételt, a gondoskodást és a nagylelkűséget jutalmazza, nem pedig a közönyt, a kihasználást és a részérdekeket. Ezért kell gyöngédséggel előre haladnunk, ugyanis a szolidáris és egyenlő társadalom egészségesebb.

„Isten adja meg nekünk, hogy terjesszük a szeretet „vírusát” és globalizáljuk a reményt, melyet a hit fénye táplál!”

– zárta gondolatait Ferenc pápa.

Forrás: Vatican News

Borítókép - Fotó: Marite Sganga | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 30. 15:15

    Teljes mértékben egyet értek a Pápával.
    ” járvány előtti normalitás ugyanis beteg volt, ez most kiderült. Ne térjünk vissza tehát ahhoz a normalitáshoz” Ez sajnos nem fog menni. Ahhoz ,hogy ez menjen,fel kellene ismerni,hogy mi volt a “beteg” -sége. Mivel azonban meg vagy róla győződve,hogy semmi betegséget nem csináltál egy éve,így nincs is mit megváltoztatnod. Így sajnos a Pápa szavai süket fülekre találnak,legalább is a nagy többség számára.
    Amit még változtatnunk kellene,az az istenképünk. Észre kellene vennünk,hogy a keresztény Európában milyen “keresztényi” elvek uralkodnak.
    Kezdhetnénk azzal,amit a pápa is mondott: “Ne térjünk vissza”,”kell teremtenünk”,ne feledjük”,”szívből adnánk magunkat”,”legyünk”,”kikerüljünk”,”azt sem várhatjuk”,”kell létrehozni”,”előre haladnunk”. Ezek mind MAGUNKRA VONATKOZNAK!!!!!! Nem kifelé a sátán felé mutogatnak és nem is Isten felé. Nekünk kell cselekedni.
    Ha mindez a felismerés megvan,akkor már jöhet a “Isten adja meg nekünk, hogy …”
    Ő egy zseniálisan gondolkodó Pápa,ezekért a gondolataiért nagyon nagyra becsülöm.(mintha ezeket szoktam volna írni én is,nem vetted még észre?)