2020. 06. 29.

Így segíthetsz egy szenvedő barátodnak

Praktikus és biblikus tanácsok nehéz helyzetben lévő emberek segítéséhez.

Ezekben a pillanatokban is sokaknak nehéz az élete. Gyakran a mi feladatunk az, hogy segítsünk vagy vigasztaljunk egy barátot, családtagot, de akár egy idegent is. 

Ha még soha nem szembesültél azokkal a problémákkal, amelyeken a segítségre szoruló személy éppen keresztülmegy, akkor ez különösen nehéz lehet. Érezheted magad felkészületlennek vagy tanácstalannak, esetleg bizonytalan lehetsz abban, hogyan mutathatod meg a krisztusi szeretetet és együttérzést. Ha ez úgy hangzik, mintha rólad szólna, hadd adjak pár tanácsot, amelyek segíthetnek.

Kezdd azzal, hogy meghallgatod!

A Biblia sokat beszél a hallgatás jelentőségéről. Jakab levele és a Példabeszédek könyve rengeteg bölcsességet fogalmaz meg ezzel kapcsolatban, ajánlom, hogy olvasd el őket, ha szeretnél többet tudni erről! Itt van pár igevers, amelyek a hallgatásról szólnak:

„Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra.” (Jakab 1,19)

„Aki arra felel, amit meg sem hallgatott, azt bolondnak tartják, és megpirongatják.” (Példabeszédek 18,13)

Fontos és bölcs dolog meghallgatni a másikat, és igazán odafigyelni arra, amit mond. Ha nehéz helyzeteken megy keresztül, akkor ez egy kiváló módja annak, hogy kimutasd, törődsz vele; megértsd, hogy mi történik vele, és ezt továbbgondolva rájöjj, hogyan tudsz a leginkább segíteni.

Legyél aktív hallgató!

Mit jelent az, ha valaki aktívan hallgat? Tulajdonképpen azt, hogy kifejezi, érdekli, amit a másik mond. Az aktív hallgatás néhány jellemzője:

  • megfelelő mértékű szemkontaktus fenntartása.
  • a másik felé fordulás és megfelelően reakció mindarra, ami elhangzik, ezzel kifejezve a figyelmet.
  • megismétlése mindannak, amit a másik mondott (saját szavakkal), hogy biztosan jól értetted-e. Ezzel kimutatod, hogy igyekszel megérteni a helyzetét, ill. lehetőséget adsz arra, hogy a barátod korrigáljon, ha valamit félreértettél.
  • visszakérdezés – ha nem vagy biztos benne, hogy jól értetted az elhangzottakat, kérdezz vissza, mire gondolt pontosan.

Amíg nem vallatóként vagy terapeutaként viselkedsz, hanem barátként, addig a másik fél értékelni fogja azt, hogy szeretnéd megérteni őt.

Tettekkel mutasd ki a törődést!

A „szeret” szó egy ige. Aktív. János első levelének harmadik fejezetének 18. verse azt írja: „Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.”

Keresd annak a lehetőségét, hogy hogyan tudsz valakinek segíteni vagy szolgálni. Menj el vele arra a még egy mérföldnyi útra. Egy egyszerű módja ennek, ha megkérdezed, hogyan tudsz segíteni. Ez kifejezi, hogy úgy szeretnél segíteni, ahogy az a másiknak a legjobb. Lehet, hogy a barátod azt szeretné, ha mellé ülnél és meghallgatnád. Lehet, hogy a véleményedre kíváncsi. Talán egyáltalán nem szeretne beszélni a problémájáról, és csak azt szeretné, hogy nézzetek meg közösen egy filmet.

Add meg a barátodnak a lehetőséget, hogy megkérjen arra, ami igazán segít neki, és tedd meg készségesen (kivéve, ha olyat kér, ami észszerűtlen, egészségtelen vagy a bibliai tanítással szembe megy).

Imádkozz!

Imádkozz a barátaidért és imádkozz velük. Kérdezd meg őket, hogy van-e olyan, amiért imádkozhatsz. Kérd Isten segítségét, hogy támogassa a barátaidat. Az imádság erőteljes, fontos és gyakran mellőzött, amikor azon gondolkozunk, hogyan segíthetnénk másoknak. Illetve, ne gondold azt, hogy csak a keresztény barátaiddal imádkozhatsz. Remek útja a bátorításnak és a hited megosztásának, ha megkérdezed a nem keresztény barátaidat is, örülnének-e, ha imádkoznál velük és értük.

Kérj tanácsot a tanácsadásról!

Van, aki könnyen ad tanácsot, van, aki nehezen. Van olyan helyzet, amikor bölcs dolog tanácsot adni, és van, amikor nem az.

Fel tudsz idézni olyan szituációt, amikor valaki jó tanácsot adott neked, de rossz helyen vagy időben adta, vagy rossz szavakat használt? És amikor jókor jó helyen kaptál tanácsot?

Gondolkodj el azon, amit a Példabeszédek 25:20 mond: „Mint aki leveti ruháját hideg időben, vagy mint aki ecetet kever lúggal, olyan az, aki a rosszkedvű ember előtt dalol.” A lelkesítő tanácsok sokszor hatástalanok (főleg, ha klisések), amikor egy személy nehéz szituációban van.

Bizonyosodj meg arról, hogy a tanácsod összhangban van a Bibliával! Ez nehezebb lehet akkor, ha a szituáció, amelyen az illető keresztülmegy, nincs a Bibliában megnevezve. Ebben az esetben gondolkodj azon, hogy a Biblia milyen hasonló szituációkat ír le, és milyen tanáccsal mutatható szeretet Isten és mások felé. Kérdezz meg egy idősebb hívő embert, akiben megbízol, ő mit tanácsolna!

Ha a küzdelmek, amelyeken a barátod átmegy, kezdenek túl megterhelőek lenni, lehet, szükségét érzed, hogy segítséget kérj. Szóval ne félj szakembert vagy megbízható, felelősségteljes felnőttet bevonni! Emlékezz arra, hogy te sem tudsz mindenre válaszolni, de a figyelmes, tapintatos és Biblián alapuló tanács a megfelelő időben nagyon értékes!

A lista folytatható, sok mindennel bővíthető. Mindezen tanácsok mellett gyakorolj – nem tudsz mindent elsőre helyesen csinálni. Adj időt magadnak, hogy gondolkodj és imádkozz, hogyan tudod segíteni a körülötted lévőket, akik nehéz időszakon mennek át. Bíztatlak arra, hogy Istenben, az Ő Igéjében keress vigasztalást és tanácsot, ha nehéz szituációban kell segítened másoknak.

Fordította: Szalai Anikó

Forrás: fervr.net

Borítókép: Annie Spratt/Unsplash
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Ben 2020. 06. 29. 21:00

    Nem hiszek a Barátban.
    Nem létezik.
    Ti láttátok már?
    Ha létezik, miért van ilyen sok magányos ember? Miért lesznek sokan öngyilkosok a magány miatt?
    Barát, Barátok. Szavak amelyek irritálják a fülemet.
    Van itt olyan aki hisz ebben a mesében?

    Kérdezem ezt azoktól, akik nem hisztek Istenben, de feljöttök az oldalra olvasni a tartalmakat – valamilyen oknál fogva.
    Pontosan tőletek kérdezem, hogyan hihettek ilyen badarságban?