2020. 01. 01.

Ferenc pápa rendet tesz: rácsapott egy erőszakoskodó nő kezére

A templomban rendet teremtő Jézus harcias, de igazságos fellépése juthat eszünkbe a katolikus egyházfő cselekedete láttán.

Történt ugyanis, hogy az óév utolsó estéjén, Szent Szilveszter pápa ünnepén bemutatott évvégi hálaadó szentmise után Ferenc pápa köszöntötte a világ számos pontjáról Vatikánba érkezett zarándokokat. 

A Szent Péter téren szokásának megfelelően több gyermekkel is kezet fogott, megsimogatta őket és szólt hozzájuk. Amikor a pápát és a híveket elválasztó kordontól elfordult, egy nő, aki kezet akart fogni vele, megragadta a karját és magához rántotta Ferenc pápát. 

A Guardian által közreadott felvétel tanúsága szerint a katolikus egyházfő nem tudott elszabadulni, hiába rántotta el többször is a karját, az erőszakos nőtől. Ezt követően (miközben a mellette álló testőre, a svájci gárda egy civil ruhás tagja is segítségére sietett), többször rácsapott az ázsiai nő kezére. 

hirdetés

A felvétel alább megtekinthető:

 

Frissítés, 2020. január 1., 15:31: Ferenc pápa január elsején, a délben elmondott imádsága után nyilvánosan bocsánatot kért fenti cselekedetéért.

Forrás: Guardian via Magyar Kurír

Hírek
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Csaba Zoltán 2020. 01. 03. 17:29

    Az tisztán látszik, hogy nem provokatív a hölgy reakciója. Inkább szeretet teljes. A gond az hogy nem ez volt rá a megfelelő alkalom, hisz mélyebb érzelem kifejezésre ilyenkor nincs idő. Megértem Ferenc pápa reakcióját is ugyanazon ok alapján.

    „A templomban rendet teremtő Jézus harcias, de igazságos fellépése juthat eszünkbe a katolikus egyházfő cselekedete láttán.”

    Jézusnál igazságos volt a cselekedet. Itt viszont emberi, és messziről nem hasonlatos és nem teljesen jogos a cselekedet.

    Ebben a rohanó világban, viszont bármikor odafordulhatunk Jézus Krisztushoz, Ő nála nincs szűkre szabott protokoll. Bárhol bármikor a rendelkezésünkre áll.

  • Válasz Zsófi 2020. 01. 03. 19:25

    Durva csúsztatásnak tartom Jézushoz hasonlítani. Egész más helyzetben teremtett rendet Jézus, és biztos, hogy nem csapott senkinek a kezére, aki megpróbált bármilyen módon, akár a tömegben erőszakosan is, közel kerülni hozzá. Nem kell Ferenc pápát szentté avatni, mert nem az. Ember, aki elveszitette a türelmét. Az dobja ra az első követ, aki még soha nem veszítette el a türelmét. Helyes, hogy bocsánatot kért, de ez minimum elvárható volt tőle. És ezt ő maga tudta a legjobban.
    Se mosdatni,se sárral dobálni nem helyes.

  • Válasz F 2020. 01. 05. 20:50

    Nem rendet tesz, hanem nevetségessé teszi magát. Ha valaki az emberek közé megy, akkor ott megtörténhet, hogy megérintik. Ez lehet akár erőszakos “megragadás”, ami elítélendő, de mégis hogy lehet az illetőt a jeruzsálemi templomban extra felárral áldozati állatokat áruló szélhámosokhoz hasonlítani ??
    Én a pápa helyében megértően megvártam volna, amíg végre elenged az illető, hiszen vélhetően nem az volt a célja, hogy elrabolja a kezénél fogva, hanem csak ki akarta egy kicsit sajátítani.
    Amikor Jézus ruháját megérintette egy asszony titokban a tömegből, ő nem rácsapott a kezére, hanem meggyógyította…
    De ha a pápa úgy döntött, hogy kiszabadítja a kezét, azt is teljességgel meg lehet érteni, elvégre az az ő keze, nem közös tulajdon… Na de hogy utána meg elnézést kér, ezzel nevetségessé teszi magát.
    Visszatérve a hasonlathoz: nem találom a Bibliában azt a részt, amikor Jézus elnézést kér a kiűzött kufároktól, és megtéríti nekik az elmaradt hasznukat….