2019. 03. 28.

Vannak határaid? – Önismereti színdarabot mutatott be a testvérpár

Hányszor kerültél olyan helyzetbe, hogy igent mondtál valakinek, miközben magadban nemet kiáltottál? Hányszor szorítottad háttérbe a saját igényeid azért, hogy másoknak megfelelj? Soha nem késő felismerni, hogy vannak határaink, Isten és az önismeret segítségével pedig fejleszthetőek is: ebben a témában rendezett komédiát Molnár-Kovács Éva, akivel az előadás hátteréről is beszélgettünk.

– Kapcsolják be öveiket, hamarosan megkezdjük a felszállást! – hangzik el a két utaskísérő kisasszonytól. Bár nem egy repülőn vagyunk, hanem a színházteremben, az alkotóknak igazuk van: a darab fókuszába állított önismeret is egy utazás kezdete. Egy hosszú utazásé, tele izgalmakkal, sorjázó kérdésekkel, ijesztő vagy épp elgondolkodtató felismerésekkel a saját életünkkel kapcsolatban.

Mindez humorba csomagolva adja a Meddig? című darab műfaját: önismereti comedy.

Molnár-Kovács Éva és Kovács Andrea, a főszereplő testvérpár először valóban stewardessként fogadnak minket, de a darab során zsémbes öregasszonnyá, hisztis primadonnává, fontoskodó műsorvezetővé, nem egyszer pedig férfivá vedlenek át. Minden színésznek átalakulóművésznek kell lennie, de ilyen gyorsasággal és hitelességgel még nem láttam karakterváltogatást.

hirdetés


A Meddig? ugyanis nem két főszereplő életútját mutatja be, hanem sok tipikus karaktert, akiket összeköt, hogy nem ismerik el mások határait vagy épp nem mernek sajátokat felállítani.

Minden helyzetben van döntési lehetőségünk, válaszolhatunk igennel és nemmel is – erre a saját életünkben sokszor rá sem látunk, de mire jó egy előadás, ha nem arra, hogy tükröt tartson elénk?

Bár a felszínen egy könnyed komédiát látunk, a darab mélyén égető kérdéseket tesz fel nekünk a két színésznő. Jó a nevetés közben rájönni, bizony lehetnek határaink keresztényként is. Egyáltalán: jó magunkon nevetni.
Az előadás egyik csúcspontja a két nagy „önismereti guru”, Pál Feri és Bagdy Emőke paródiája, akiknek a beszédstílusát, gesztusait, kedvenc témáit tűpontosan eltalálták. A két karakter külön-külön is szórakoztató, de együtt, egymásra reagálva még zseniálisabbak.


A darabban nemcsak színészként, hanem rendezőként is résztvevő Molnár-Kovács Éva a 777 kérdésére válaszolva elmondta: az ötletet a Határaink című könyv adta és az, hogy Andreával a személyes életükben is felismerték a határok jelentőségét, illetve hiányosságait. – Sokat fejlődtünk ebben, de tökéletesnek nem mondanám, az egészséges korlátok kialakítása életünk végéig tartó folyamat – mondta a színész-rendező. Az, hogy mindezt humoros formában, karikírozva tárják a nézők felé, a személyiségükből fakad – tette hozzá.
Egyes jelenteket a könyvből vettek át, másokat a saját életükből, de az amerikai Feleségcsere című műsor is ihletet adott. A karakterek közül Éva szerint Pál Ferit volt a legnehezebb eljátszani, mert nem jött zsigerből. – Még a darab előtti este is néztem az előadásait, hogy megmaradjon bennem és jó legyen a paródia – mesélte. Legjobban a táncos jeleneteket élvezték, a színésznő szerint igazi jutalomfalat volt ez mindkettejüknek a darabban és arra is jó volt, hogy kiadják magukból a feszültségeket.

– Sok félreértés van a kereszténységgel kapcsoltban, és sokszor az okozza a sérüléseket, hogy kihagyjuk az önismeretet, pedig ez egyenesen következik Isten ismeretéből. Az évek során megláttam: fel lehet szabadulni és teljesen őszintének lenni Istennel is – összegezte Molnár Kovács Éva az előadás hátterét.

Ha felszállnál erre a sok nevetéssel átszőtt önismereti járatra – színházi díszletek között – , tavasszal még többször megteheted, legközelebb április 29-én a Wesselényi utcai Baptista Gyülekezet színháztermében. A többi előadást az Attitűd Műhely Facebook-oldalán találod.

Szilágyi Anna

Fotók: Hernádi Kornélia

Ajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás