2017. 07. 12.

„Szeretnénk közösséget alkotni” – interjú az OpenSky csapatával

Pál Feri szárnyai alól nőtte ki magát az OpenSky: a fiatal és tehetséges csapat beszélgetéseket, előadásokat szervez a 18-34 év közötti korosztálynak, de immáron hagyománnyá vált a hamarosan kezdődő nyári táboruk is. Beszélgetés Török Rozáliával és Magyar Balázzsal, közösségről, értékekről, OpenSky-ról.

Amikor velünk készítenek interjút, akkor nagyon gyakori kérdés, hogy miért tartjuk fontosnak, hogy beszéljünk a hitünkről. Most végre mi kérdezhetjük meg ezt keresztény fiataloktól: Ti miért döntöttetek úgy, hogy felvállaljátok hiteteket?

Török Rozália: Nálam nem volt ez mindig magától értetődő, az igazi változást a Regnum Marianum közösség hozta meg. Gyakran táboroztatunk gyerekeket, ahol mesélünk a hitünkről: így kezdődött el bennem is ez a fejlődés. Azok az értékek, amelyek a keresztény hitet jellemzik nagyon fontosak és pozitívak, ezért ezekről muszáj beszélnem, át kell adnom. Az OpenSky-nak is ez az egyik legfőbb célja és hivatása, és ezen keresztül tudom én is jobban megélni a hitemet.

Magyar Balázs: Nekem azért fontos beszélnem a hitemről, mert én „késői” megtérő vagyok, felnőtt koromban lettem hívő. De nem gondolom, hogy a beszéd lenne a fontos, sokkal inkább a tett. 18 éves fiatalként nagyon érdekelt, hogy milyen a világ, és a feltett kérdéseimre a kereszténység adta meg a válaszokat.

Ez akkor nálatok egy igen érdekes különbség: amíg Rozi vallásos neveltetésben részesült, és ebben a közegben nőtt fel, addig Balázs később talált erre az útra. A közös munkában ez megmutatkozik?

T.R.: Ha megmutatkozik, akkor lehet ellentétesen mint ahogy gondolnád (nevet). Balázs nagyon olvasott és művelt a teológiai témákban, ezért hatalmas tudással rendelkezik. De különben sincsen ennek nagy jelentősége, főleg mivel nagyon erős hite van.

M.B.: Az biztos, hogy különleges a helyzet, főleg mivel az ilyen fajta programokat, mint amiket mi szervezünk általában keresztény családból felnevelkedett fiatalok vezetik. Én azt látom nagy különbségnek, hogy bennem friss a tűz, és minden társamat arra ösztönzöm, hogy vállalja fel a kereszténységét. Az OpenSky csapatán belül is ez egy érdekes diskurzust vált ki, mivel én nagyon erőltetem a vallásközi témájú beszélgetéseket, és hogy nyíltan legyünk keresztény közösség, a többiek inkább a mentálhigiénés vonalat hangsúlyoznák.

Az is érdekes különbség, hogy a keresztény családban felnövő feleségem számára az alapvető hitbéli kérdések magától értetődőnek, nem nagyon feszeget ilyen jellegű kérdéseket. Én pedig sokszor faggatózok, keresem a válaszokat. Ez azért izgalmas, mert olyan kérdések merülnek fel, amelyek egy nem keresztényt is érdekelhetnek, ezeket pedig az OpenSky programjain is fel tudjuk használni.

Ezek szerint te egyetértesz azzal a gondolattal, hogy az a hit, amiért meg kellett küzdeni, az erősebb néha, mint a „magától értetődő”, nevelés során kapott?

M.B: A száraz teológia tudást tekintve talán nagyobb az ismeretem, mint egy átlag kereszténynek. De egyáltalán nem ez számít! Sokkal fontosabb az Istennel való kapcsolat! Szent Tamás írt a „holt hitről”, amikor valaki sokat tud a teológiáról, de nincsen kapcsolata Jézussal. Nem lehet összevetni. Én még úton vagyok abban, hogy Jézushoz közelebb kerüljek, és könnyen lehet, hogy azok, akik beleszületnek a kereszténységbe, ők előrébb tartanak.

T.R. Balázzsal sokat beszélgetünk erről, és nem is érdemes összehasonlítani a hitünket. A sajátoddal kell foglalkozni, nem a többihez hasonlítani. Én nagyon szeretem, hogy Balázs rávilágít a kérdéseivel érdekes dolgokra, nekem is segít, hogy fejlődjek a hitemben.

Térjünk rá az OpenSky-ra, mert már többször szóba került, csak azt nem tudjuk pontosan, hogy miről is van szó pontosan….

M.B.: Az OpenSky alapötlete a PálFeri Alapítványhoz kötődik szervesen, amely több tízezer embert mozgat meg a rendezvényeivel. Azonban fel kellett ismerni, hogy Pál Feri közönsége kezd egyre idősebb lenni, hiszen már régóta elindult az ő kezdeményezése, érthető hogy vele együtt „öregszik” a közönség is. Így merült fel, hogy milyen jó lenne egy ugyanilyen közösség, csak fiatalabbakkal.  Az én személyes motivációm az volt, hogy próbáljak visszaadni valamit a Jóistennek azért a sok jóért, amit velem tett. Fizetség nélkül, pusztán hálából, a közjóért. Olyan előadásokat szeretnénk szervezni, amelyek lehetőséget adnak az együttműködésre, a közösségépítésre, ebből a szempontból sok a hasonlóság a 777 OFFLINE és közöttünk. Különbség, hogy mi kimondottan a 18-34 év közötti korosztálynak szervezzük ezeket a programokat.

Mennyire fogékonyak erre az emberek? Nyilván annyiból naiv a kérdés, hogy a 777 OFFLINE hatalmas sikerrel fut, de ez mennyire igaz az OpenSky-ra is?

T.R.: Nagyon témafüggő, hogy mi az ami érdekli a mai fiatalokat, és mi az ami hidegen hagyja őket. Valamelyiknél teljesen megtelik a helyszín, de előfordul, hogy a vártnál kevesebben jönnek el.

M.B.: Igény az van, de nagyon működik a „csordaszellem”. Nem az előadás témája, sokkal inkább az előadó személye vonzza a mai fiatalokat. A mindennapi életükről szóló kérdések, a kapcsolatokról lévő témák, ezek nagyon érdeklik a 18-34 év közötti korosztályt.

Az OpenSky esetében cél, hogy közösséggé kovácsolja azt a tömeget, amely havonta ellátogat a rendezvényekre?

T.R.: Mi nagyon nyitottak vagyunk arra, hogy közösséget teremtsünk, persze ehhez az kell, hogy a fiatalok fogékonyak legyenek erre. De szeretnénk programokat szervezni az előadásokon kívül, jó lenne ha jobban megismernék egymást az emberek.

M.B.: Azt hittük, hogy sokkal könnyebb közösséget teremteni, de úgy tűnik nem egyszerű feladat. Lehet, hogy azért, mert az előadásainkra látogató emberek nagy többségének már van közössége. Volt, hogy elmentünk túrázni, vagy megnéztünk egy filmet együtt az Urániában. De ha őszinték akarunk lenni, akkor be kell vallani, hogy még nem váltunk igazi közösséggé. Gyakran azt tapasztaljuk, hogy akik járnak az OpenSky eseményére azok már „célba értek”, nincsen szükségük közösségre. Fel szeretnénk térképezni azokat, akikben viszont megvan ez az igény.

Csalódás volt megélni, hogy nehezebben sikerül közössége építeni?

M.B.: Igen, mondhatjuk. Voltak olyan előadásaink, amelyeket követően kitaláltuk, hogy megbeszéljük a hallottakat. Előadásokat mindenki tud szervezni, de az lenne az igazán jó ha közösséggé tudnánk válni.

Hogyan látjátok a jövőt? Hozzánk hasonlóan önkéntesként dolgoztok, nem féltek a kiégéstől?

M.B.: Minden nehézség ellenére tudjuk, hogy van értelme a munkánknak. Hiszem, hogy amit csinálunk az keresztényi, mondhatnám úgyis, hogy krisztusi. Nem érzem a kiégés veszélyét, új célok kellenek, új motiváció.

T.R.: A nyári táboraink mindig nagy lökést adnak a szolgálatunkhoz. Nagy hangsúlyt fektetünk az ideire is, nagyon sokat dolgozunk azért, hogy örömöt tudjunk szerezni. És mi mással lehetne közösséget teremteni, mint egy táborral? Ez nekünk is nagy motiváció, nagyon várjuk!

Milyen lesz a mostani tábor,  egyáltalán lehet-e még jelentkezni?

T.R.: Így szervezőként, annyit tudok mondani, hogy minden szempontból jó; neves előadóink lesznek, Pál Feri, Kozma-Vízkeleti Dániel, Lénárt Viktort stb. , akik önismereti, döntéshozatali, párkapcsolati témákat érintenek, amik a lelki részét adják a tábornak. Emellett testi felüdülést is nyújt, lesz sportnap, strand, bulihajó a Balatonon, koncert és egyéb meglepetés. És igen, még 1 hét van a táborig, lehet jelentkezni a honlapunkon.

Martí Zoltán


Magyar Balázs: 29 éves, házas, egyetemi tanulmányainak egy részét az Egyesült Államokban végezte. Jelenleg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán teológiát hallgat. Az OpenSky egyik főszervezője, főállásban egy startup cégnél dolgozik.

Török Rozália: 20 éves, jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanul turizmust. Az OpenSky munkatársa, a Regnum Marianum mozgalom egyik csoportvezetője.

 

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás