2016. 09. 26.

7 ötlet, ha unod a saját perfekcionizmusodat

Nehézséget jelent félbehagyni egy már elkezdett munkát, mert közbejött valami? Nem vagy képes átadni feladatokat másoknak, mert azt gondolod, hogy csak te tudnád jól elvégezni? Sokat hezitálsz reggel, hogy melyik a leginkább hozzád illő szett? Miután végzel valamivel, úgy érzed, csinálhattad volna jobban is? Esetleg jobb anya, jobb főnök, jobb asszisztens lehetnél? Mindig mindenben csak jobb és jobb? Semmi sem elég jó számodra, beleértve a gyermekeidet, férjedet, feleségedet, barátaidat, de az egész társadalmat is, amiben élsz…
A Catholic Links tippjei következnek, mielőtt teljesen függővé válnál a tökéletesség igényétől!

…Így lesz egy nagy szenvedés az életed, mert az elvárásaid túl nagyok és elérhetetlenek. Sok perfekcionistát ismerek és mind kiváló emberek. Mindig mindenben a legjobbat akarják nyújtani, szenvedélyesen végzik a munkájukat, pontosak és egyértelműen fejezik ki magukat. Ezek pozitív tulajdonságok is lehetnének, ha nem társulna mellé a folyamatos tökéletességre való törekvés. Mert ha egy perfekcionista nem éri el a céljait, elviselhetetlen lesz körülötte az élet.
Ennek számos forrása lehet: teljesítménykényszerben eltöltött gyermekkor; olyan személyiségfejlődés, melynek során az illető mindig mindenért felelősséget akar(t) vállalni, de oka lehet a perfekcionista viselkedésnek az a sok teher és elvárás is, amit a jelenkor állít elénk.

A most következő tippek mindenki számára hasznosak lehetnek, és akár megelőzésként is működhetnek!

hirdetés

1. Isten tökéletes, de nem várja el Tőled is a tökéletességetredn4

Számos jele lehet annak, ha perfekcionista vagy: iskolában, munkában, megjelenésben, szervezésben, írásban, vagy akár pusztán a szavak kiejtésében. Meglehetősen furcsa kívülről, amikor azt látja az ember, hogy valaki görcsösen ragaszkodik a tökéletes üzenet megírásához!

A perfekcionizmus hatással lehet az életedre és az Úrral meglévő kapcsolatodra is.

Ha mindig a tökéletesre törekszel, az azt jelenti, hogy sokat adsz formalitásokra, a „keretre”, amely lehet szer
tartásos cselekedet, ima vagy bármilyen keresztény tevékenység, amit „meg kellene tenned”; de így gyakran elfelejted az egymás és Isten iránti szeretet fontosságát.

2. A folyamatos tökéletességre való törekvés miatt nem látod, hogy valójában szeretve vagy

Egy perfekcionista mindig elégedetlen magával és másokkal is. Ilyenkor gyakran előjön a harag, ami szorongással és (enyhe) depresszióval is párosulhat. Az élet szomorúvá, végül pedig szenvedéssé válik, a boldogság csak átmeneti, amikor elismerésben részesülsz, és végül ismét felteszed a kérdést: „Csinálhattam volna jobban is, igaz?” A keresztényeket a perfekcionizmus elválasztja attól az örömtől, amit az Isten iránt érzett szeretet jelent és attól, amit Isten végtelen szeretete jelent számunkra. Ha mindig a tökéletesre törekszel, saját tevékenységeid megszállottja leszel és másokat fogsz kritizálni.

3. Fogadd el magad úgy, ahogy vagy! Nem vagy tökéletes.

Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtett. A teremtés folyamatában Ő nem követett el hibát, de nem azért, mert perfekcionista, hanem a szeretete miatt!

Félreértés ne essék, nem várja el, hogy mindent jól csinálj, hibák nélkül. Mert igazából Ő elküldte hozzánk az egyetlen Fiát, Jézus Krisztust, aki magára vette a hibáinkat és minden bűnünket! Isten tökéletessége így a feltétel nélküli, végtelen szeretetében mutatkozik meg. Emellett jó, ha mindig igyekszel jobbnak lenni, ha törekszel a „szentségi életre”, de fontos, hogy ez az út örömteli legyen, ne pedig szenvedés. Az Úr tudja, hogy tele vagy hibákkal, de mindezek ellenére biztat, hogy fejlődj az igazi öröm megtapasztalásában, ahelyett, hogy irreális és elérhetetlen célokat tűznél ki magad elé.

4. A szeretet közösségben kell megélni. Kérj segítséget!

A szeretet találkozások útján adható tovább. Nem vagy egyedül: ott van a család, a barátok, az Egyház. Légy bátor, és beszélj másokkal ezekről a dolgokról! Mondd el nekik a tapasztalataidat, azt hogy mit érzel és kérj tanácsot, segítséget. Azáltal, hogy felismered, hogy a viselkedésed fájdalmassá teszi az életedet, már el is indultál a helyes úton. Túljutni a perfekcionizmuson időt és energiát igényel, de társaságban, segítséggel könnyebb lesz. Még a legnehezebb esetekben is, ami szakembert igényel, fontos, hogy támaszkodni tudj másokra.

5. Ne próbálj meg mindent irányítani!

Ha görcsösen még a legkisebb hibát sem akarod elkövetni, az arra enged következtetni, hogy mindent irányítani akarsz.

Rendkívül fárasztó fölösleges feladatokat elvállalni  csak azért, hogy mindent kézben tarts. Az ötlet, hogy hiba nélkül végezd saját feladataidat olyannyira abszurd, mintha kanállal mernénk ki a vizet a süllyedő csónakból.

rend3Ilyenkor légy őszinte és tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban lehetséges-e amihez hozzá kezdesz, és nem leszel-e annak a bizonyos feladatnak a megszállottja! Idegesítenek a szétdobált gyerekjátékok? Ez a rendetlenség az élet egy bizonyos szakaszát jelenti: a gyerekkort. Inkább ülj le velük és játssz, aztán rakjátok el együtt a játékokat, mert ebből fogja a gyermek megtanulni, hogy mi is a rend. Mit szeretnél, hogyan emlékezzenek rád a gyermekeid? Lehetsz frusztrált és elfoglalt, de mesélhetsz nekik történeteket is. Az egyik szorongást és félelmet válthat ki, a másik viszont bizalmat ébreszt.

Szeretnél olyan kereszténnyé válni, aki „apostolként”, örömmel szolgálja az Urat? Vagy inkább egy megkeseredett ember akarsz lenni, aki, ha nem mennek jól a dolgok, stresszes lesz? Mit gondolsz, melyik vonzóbb a kettő közül, melyikkel lehet hatásosabban hirdetni Isten igéjét?

6. Kockáztass még akkor is, ha lehet, hogy hibázni fogsz!

Isten szabadnak teremtett minket, szóval neked is tenned kell azért, hogy megszabadulj a keserűség láncától. Válogasd meg a gondolataidat és azt is, hogy mit teszel! Talán ezerszer is elbuksz, miközben próbálkozol, de pont ez a lényeg. Miért ne kezdhetnéd valami olyannal, amit már régóta halogatsz, mert félsz, hogy elbuksz benne? Jelölj ki célokat és határidőket! Ha mindent tökéletesen akarsz csinálni, rá kell ébredned, hogy nem történik semmi baj, ha kicsit később csinálod meg a takarítást, vagy nem korrigálod a rosszul kiejtett szavakat. Kapd fel az első ruhát, ami a szemed elé kerül reggel és ne csinálj nagy ügyet belőle! Dönts és tanulj meg hibázni!

7. Dolgozz úgy, mintha rajtad múlna, de légy tudatában, hogy valójában Istenen múlik!

rend2Sok olyan tehetséges ember van, aki csak azért nem tesz valamit, mert fél, hogy rosszul fogja csinálni. Idő előtt adják fel, mert olyan mércét alkalmaznak, aminek ember nem tud eleget tenni.

Az, hogy megteszel minden tőled telhetőt, nem jelenti, hogy az tökéletes is lesz.

Erre mondhatná valaki, hogy Jézus is így szólt: „Legyetek tökéletesek, mint mennyei atyátok!” (Mt 5,38-48). Ez mind igaz, Jézus Krisztus tényleg ezeket mondta, de ezzel a szeretet tökéletességére és az Atya kegyelmére utalt, ami arra hív bennünket, hogy szentek legyünk. Az ember egyedül minden erőfeszítése ellenére elbukik. Szükségünk van Istenre, ezért nyújtsd a lehető legjobbat, mindazonáltal bízva az Úr kegyelmében. Ha mégsem úgy alakulna a dolog, ahogy szeretnéd, nyugodj meg, ajánld fel a szenvedésedet Istennek, és emlékezz, hogy Ő képes minden helyzetben segíteni, mert terve van veled.

Forrás: Catholic Link – Silvana Ramos

Fordította: Dallos Bence

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás