2022. 06. 11.

4 ok, amiért töröljük a giccses GIF-kommenteket

A 777 közösségi oldalai kapcsán a két leggyakoribb kérdés, hogy miért törlünk bizonyos kommenteket – és hogy másokat meg miért nem. A hozzászólásokat – teljesen tiszteletben tartva a véleményszabadságot – meglehetősen rugalmasan kezeljük, ritkán töröljük őket. Mégis vannak kivételek, ilyenek a (mozgó) képek, valamint az “Ámen” kommentek. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy mit – és miért – teszünk.

A 777 az egyik legnépszerűbb keresztény oldal a közösségi médiában, a Facebookon majdnem 90 ezren, az Instagramon csaknem 14 ezren követik szolgálatunkat. Végtelenül hálásak vagyunk ezért, nagyon erősen kötődünk az olvasóinkhoz és a munkánkat aktívan követőkhöz. Arra is büszkék vagyunk, hogy más oldalakkal ellentétben, mi nem törlünk hozzászólásokat, csak ha azoknak a tartalma sértő másokra nézve vagy trágárságot tartalmaz.

Az a célunk és vágyunk, hogy a 777 közösségi felületein aktív párbeszéd, eszmecsere legyen – és ezzel igazából meg is érkeztünk oda, hogy többek között miért töröljük a giccses képeket, illetve a kizárólag “Ámen”-t író kommenteket: mert akadályozzák az egymással való kommunikáció kibontakozását. Az elmúlt időszakban irtózatos mennyiségű “GIF-komment” lepte el a Facebook-oldalunkat, ezért is írjuk meg ezt a cikket, hogy az ezekre fordított törlési időt hasznosabban tölthessük el – például cikkek írásával.

Hálásak vagyunk mindenkiért – ezt nem győzzük hangsúlyozni, – aki megtisztel bennünket, azzal hogy hozzászól a cikkeinkhez, vagy aki arra érdemesnek tartja a szolgálatunkat, hogy elmondja róla a véleményét. De egész egyszerűen vannak olyan típusú hozzászólások, amelyek hátráltatják a missziónkat, ezért nem tudunk lehetőséget biztosítani arra, hogy a különböző felületeinken megjelenjenek. 

hirdetés

Miért töröljük tehát a giccses GIF-képeket, illetve egyéb képeket?

1. Mert giccses

Elöljáróban szeretnénk megvédeni a giccset szerető embereket, egyéni ízlés dolgának tekintjük – és minket még az sem zavar különösebben bennünket, ha nem csak a négy fal között csinálja valaki. De esztétikailag megosztó műfaj, képi világa sem túlságosan ízléses, így a rikító színű, villogó Jézus-képek sokkal inkább sokkoló hatásúak a többség számára, mintsem a lelki elmélyülést segítő alkotások. 

2. Mert megakadályozza a párbeszédet

Ez tényleg nagy baj, még annál is nagyobb, minthogy néha megvakulunk ezektől a kommentektől. A bejegyzéseink alatti kommentszekció azt a célt szolgálja, hogy vélemények találkozzanak egymással, történeteket írjunk meg, megerősítsük a másikat – vagy épp leírjuk, hogy ez a cikk nem tetszett. A képek teljesen megakadályozzák ezt a folyamatot, rengeteg helyet vesznek el a hozzászólásoknál, előfordul, hogy 4-5 GIF-komment közé “beszorul” egy-egy olyan hozzászólás, amely értékes gondolatot tartalmaz. Gyakran amiatt nem tud egy izgalmas párbeszéd kialakulni a Facebook-bejegyzéseinknél, mert elnyomják ezek a képek az írott, valódi tartalommal bíró hozzászólásokat.

3. Mert sokan emiatt a képek miatt nem olvassák el magát a cikket

Ez lehet elsőre meghökkentőnek tűnik, de igaz: nagyon sok ember előbb olvassa el a hozzászólásokat egy cikknél, mint magát az írást. Hogy ez jól van-e így – és miért nincs jól – arról most nincs lehetőség értekezni, de attól még a folyamat teljesen megszokott a közösségi oldalak világában. Többször is eljutott hozzánk olyan visszacsatolás, hogy inkább rá sem kattintottak a cikkre, mert alatta egy virtuális giccstalálkozó alakult ki, ez pedig annyira taszította az olvasót, hogy úgy gondolta maga az írás sem túlságosan érdekfeszítő. Könnyen előfordulhat, hogy valaki azért marad le egy “neki szóló” írásról, mert a kommentek teljesen elveszik a kedvét annak elolvasásától.

4. Mert taszítja a fiatalokat

Ez is könyörtelen mondatnak hangzik, de ha nem beszélünk róla őszintén, akkor nincsen esélyünk megállítani a folyamatot. Ezek a “látványos” kommentek a 777 szerkesztőinek generációját egyszerűen elüldözik az oldalról. Azt gondolják, hogy csak a fiatalságukat régebb óta gyakorlók olvassák a cikkeinket és követik a szolgálatunkat – és hogy igazából hozzájuk nem is szól. 

Nekünk viszont kimondott elhívásunk van arra, hogy hitünkről kendőzetlen őszinteséggel és stílusban kommunikáljunk, éppen ezért is követi rengeteg fiatal napról-napra a tartalmainkat. De ha nem szeretnénk őket elveszíteni, akkor közösen – a Ti segítségetekkel – meg kell állítanunk azokat a folyamatokat, amelyek akadályozzák az ő megszólításukat. 

Végezetül biztos van olyan, aki még nem is találkozott egyetlen ilyen hozzászólással sem az oldalunkon. Ez elsősorban az önkénteseinknek köszönhető, akik mindent megtesznek azért, hogy a Facebook-oldalunkon valódi párbeszédek alakuljanak ki. Sokszor – nagyon sokszor – írtunk már arról, hogy miért örülünk annak, hogy nem hívők is követik az oldalunkat. Biztos lesznek olyanok, akik igazságtalannak érzik, hogy az ő – néha valóban provokatív – hozzászólásaikat bezzeg nem töröljük, ellentétben az ártatlan villogó rózsás képekkel. Bizonyos szempontból igazuk is van, de mégis meg kell értetnünk mindenkivel, hogy az oldalunkon lévő nem hívő olvasókat más keresztény oldal nem biztos, hogy meg tudná szólítani – mert vagy ki van már tiltva arról az oldalról, vagy teljesen érdektelennek találja azokat a cikkeket.

Nem az a megoldás, hogy megkérdezzük valakitől, hogy miért olvassa a 777 cikkeit, miért követi a tartalmainkat, miért szól hozzá és tesz fel kérdéseket. A jó válasz az, hogy megtanulunk kiállni a hitünk mellett, hogy érvekkel és életpéldával válaszolunk a felvetésekre. Senki sem akarna olyan közösséghez tartozni, ahol ha valamit kérdez, akkor rárontanak és megkérdezik miért van ott. (A hozzászólások írása továbbra is kizárólag valódi profilokkal lehetséges.)

Végezetül szeretnénk hangsúlyozni, hogy teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy a pellengérre állított kommenteket is jó szívvel írják az olvasóink. Tudjuk, hogy senkinek nem akartok ártani velük, és hálásak vagyunk, hogy jószándékkal, örömmel olvassátok az írásainkat. Reméljük, hogy ez a cikk senkit nem fog elüldözni, helyette sokkal inkább partnereket találunk abban, hogy a közösségi oldalainkon valódi párbeszédek alakuljanak ki. 

Köszönjük, hogy olvastok bennünket, hogy hozzászólásokat írtok a bejegyzéseinkhez – és legfőképpen, hogy imádkoztok értünk!

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás