2020. 11. 22.

Ma estig nézhető meg A Javító

Ma estig nézhetitek meg a Shoeshine cspata által készített megrendítő, egyúttal felemelő dokumentumfilmet, A Javítót. A rákospalotai lánynevelő intézet mindennapjai egy lelkész jelenlétén keresztül kerültek a filmvászonra, aki reményt és hitet visz ezeknek a nehéz sorsú lányoknak az életébe a jelenlétével és persze sok-sok imával. 

Tehetünk arról valójában, hogy életünk során milyen emberré válunk? Hol húzódik a határ környezetünk személyiségfejlődésünkre gyakorolt hatása és tényleges szabad akaratunk között? Mi dönti el, hogy felnőttként képesek leszünk-e építő válaszokat adni a társadalom által elénk állított súlyos élethelyzetekre? – ilyen kérdésekre keresi a választ A Javító című dokumentumfilm. 

A Shoeshine.hu filmes alkotói közössége egy egészen új munkafolyamatban elmélyülve töltötte napjait az elmúlt két évben. Szituatív dokumentumfilmet készítettek egy budapesti leánynevelő intézetben.

A rákospalotai “javítóban” a kiváló szakmai, pedagógiai módszertanon túl egy különleges misszió is működik. Kerekes Szabolcs lelkész egy évek óta tartó szolgálat keretében látogatja az intézetben élő lányokat. Célja, hogy segítse őket a keresztény hit ereje révén, hogy megtanulják, hogyan birkózhatnak meg saját sebzettségeikkel, belső nehézségeikkel.

hirdetés

Egyszerű jelenlétével reményt és hitet visz olyan fiatalok közé, akik számára ezek a szavak születésüktől fogva üresen csengenek.

Szabolcs rendszeresen látogatja a lányok csoportjait, programokat szervez számukra. A Shoeshine csapata egy éven át követte a munkásságát és most a nyers valóság képeiből filmet készítettek, hogy bemutassák azt a világot, amelyben ez a különleges szolgálat megvalósul.

A film megismertet bennünket a nevelőintézet mindennapjaival, Szabolcs kitartó munkájával és olyan lányokkal, akik minden nehézség ellenére igyekeznek változtatni életükön. Az alkotás a lányok életének valóságát tárja a nézők elé.

A találkozások és egymásra hatások révén kibontakozó formálódást, személyes történeteket és érzéseket.

Lecsupaszítva ábrázolja a fent részletezett, nem mindennapi történetet, a folyamatot, a helyzeteket úgy, ahogy azok valójában megtörténnek.

A filmet több helyen fogják vetetíeni, ahogy a járványügyi intézkedések enyhülnek, ma estig pedig megnézhnetitek online ITT. 

Forrás: ajavito.shoeshine.hu/ 

Borítókép - Fotó: shoeshine.hu
Filmajánló
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 22. 19:04

    “Tehetünk arról valójában, hogy életünk során milyen emberré válunk?” Tehetünk,de az alap motívumainkat nehezen tudjuk megváltoztatni,ám párat biztosan sikerülni fog.
    “Hol húzódik a határ környezetünk személyiségfejlődésünkre gyakorolt hatása és tényleges szabad akaratunk között?” Van egy harmadik rész is,mégpedig a gyermekkori érzelmi hatások. Ezek befolyásolnak legjobban bennünket mert erre az alapra épül fel minden. Erre az alapra építjük fel istenképünket,társas kapcsolatainkat és gondolkodásunkat. Biztos láttál már természetfilmet arról,hogy egy élőlényt megszáll egy parazita és átveszi a hatalmat felette. Nos ezek a lelki problémák (paraziták) irányítanak minket úgy,hogy észre sem vesszük őket. Vannak jó és rossz szándékú paraziták amik segítenek vagy gátolnak bennünket. Akár ellenőrizheted is magadat: mi az az (újonnan tanult) logikus dolog ami szembemegy az érzéseiddel. Meglepő de mikor két dolog közül kell választanod,a tudat alattid már réges rég tudja a választ,mire a tudatos én utoléri és kimondja:azt akarom.
    Istennel való kapcsolatunk is nagyrészt ilyen. Teljesen meg vagyunk róla győződve,hogy Isten okkal gyilkolhat,miközben a szeretettel azonosítjuk. Ezt a magyarázatot a tudatalattink adja nekünk érzelmekkel. És van még millió ilyen,amiben így döntünk. Más szóval,mindenki csak bizonyos mértékig szabad és meglepő módon nagyrészt önmagunkat tartjuk rabláncon. Persze,hogy ezt felismerd picit oda kellene figyelni magadra és elgondolkodni a gondolataidon,cselekedeteiden. Helyette tudod mit teszel?? Mások gondolatai után mész,vakon. Ha Istent a szeretettel azonosítod,akkor soha ne képzeld azt,hogy árt(ott) bárkinek is (ám ha elhiszed,hogy ártott,ne azonosítsd a szeretettel).