2020. 07. 21.

Népviseletben lettek elsőáldozók a csángó gyermekek

Megható eseményt ünnepeltek múlt hét vasárnap a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon: 34 népviseletbe öltözött gyermek lett elsőáldozó, akik a járvány miatt egészen különleges és szokatlan körülmények között vehették magukhoz az Oltáriszentséget – életükben először. Nemcsak ők, hanem a rokonok is a legszebb öltözéküket vették fel az ünnepre, ezzel is jelezve, hogy milyen fontos nap volt ez a gyermekek életében.

Fotó:Balla László

Balla László remek fényképein valóban érződik, hogy a gyimesfelsőloki elsőáldozás egy valódi, lélekemelő ünnep volt, ahol a népi vallásosság legszebb elemeit láthatjuk. A 777 megkeresésére Vass Nimród István plébános elmesélte, hogy kimondottan nehéz volt megszervezni az idei elsőáldozást, amelyre már október (!) óta készültek a gyermekek:

,,Az eredetileg Szentháromság vasárnapjára tervezett elsőáldozás a vírushelyzet miatt idén július 12-re tevődött át. A gyerekek október elejétől készültek az iskolai és plébániai hittanon, valamint a hét házicsoportban is. Ez utóbbiban összesen tíz alkalommal találkoztak az ezt vállaló szülővel, ahol játékos, könnyed, előre kapott program, szövegkönyv szerint mélyítettek el témákat. Hetente, majd gyakrabban volt találkozónk velük, vizsga, majd fagyizás, a találkozókon kérdések sora, hiszen eleven, kíváncsi és közlékeny gyerekek, viszont tisztelettudóak is.

Márciusban félbemaradt, majd júniusban tudtuk folytatni a találkozókat – eleinte csak a szabadban, majd a templomban. A szülőkkel való megbeszélés után dőlt el az új dátum, a helyszínt – a gyimesfelsőloki plébánia melletti szabadtér  – a vírushelyzet miatti benti korlátozások ad . Nem fértünk volna el a templomban 2-2 méterre egymástól, meg aztán nem is néz jól ki a csángó népviselet maszkkal… ” – tette hozzá humorosan a plébános.

Fotó: Balla László

Fotó:Balla László

Fotó: Balla László

A pap és segítői nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy valóban méltó módon ünnepeljék meg a jeles alkalmat, így a szentmisében felosztva összesen 22 gyerek szerepelt verssel, felolvasással, hatan pedig énekkel is külön. A Miatyánk után egy szál szegfűvel a szüleikhez mentek békenyújtásra, majd a szüleik kétfelől a vállukra tett kézzel kísérték a gyereküket a szentáldozásra. Általában két szín alatt van, s nyelvre, de most csak egy szín alatt s kézben lehetett.

Az áhítat, kíváncsiság és öröm egyaránt látható volt az arcukon!

Fotó:Balla László

Fotó: Balla László

Fotó: Balla László

Fotó: Balla László

 

Borítókép - Fotó: Balla László
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás