2023. 04. 03.

Böjte Csaba testvér elmagyarázta, hogy miért imádkozik Budaházy Györgyért

Szinte mindegyik hírlap címlapján Böjte Csaba testvér szerepelt hétfő napközben, azonban a ferences szerzetes aligha vágyott most erre a rivaldafényre.

Meglehetősen nagy port kavart a magyar médiában, hogy Böjte Csaba testvér egy videóban gyermekek társaságában arra buzdított, mondjanak el egy imát Budaházy Györgyért. Később a felvételt törölték, és egy rövid bejegyzésben magyarázta el Csaba testvér, hogy miért érezte fontosnak az imára való buzdítást:

“Börtönben voltam, és fölkerestetek. ” Mt 25,36
Nem csak fizikailag, hanem imában is felkereshetjük egymást, még a börtönben raboskodókat is! Gyakoroljuk tudatosan az irgalmasság cselekedeteit nagyhéten! Gyermekeinkkel imádkoztunk Budaházy Györgyért és társaiért.
Megkérdezték, hogy miért imádkozom Budaházy Györgyért?
Apám verseket írt 1956-al kapcsolatban. Az akkori bíróság hét évre ezért fegyházba küldte. A börtönből miután kijött, sajnos meghalt! Így én és a húgom árván nőttünk fel! A román igazságszolgáltatás néhány éve megkeresett és felkínáltak egy havi kárpótlást az igazságtalan ítélet miatt. Ma én és a húgom is, akárcsak sok más politikai nyomásra elítélt ember gyermeke itt Romániában, havonta kárpótlást kapunk édesapánk ártatlan meghurcolása miatt! Ezért rendszeresen járok a börtönökbe, a fegyházakba, kiállok az elítéltek mellett, különösen azok mellett, akiknél az ügynek politikai íze is van!

A média szerepe a történetben

Nem szokatlan, de továbbra is bosszantó, hogy a média jelentős része csak akkor figyel fel a papok és a szerzetesek tevékenységére, ha abban megosztó szálak vannak. Kétségtelen tény, hogy Budaházy György személye, tevékenysége és megítélése minimum megosztó, ugyanakkor az is felvetődik az emberben, hogy miért ne lehetne imádkozni bajban lévő emberekért? Sőt, nem csak lehetőségünk, hanem igazság szerint kötelességünk is lenne értük imádkoznunk. Személy szerint azt gondolom, hogy a börtönben lévő embereknek nagyon nagy szükségük van az imára. 

hirdetés
A kommunikáció

Két szerencsétlen döntés is történt a kommunikációban: a felvétel közzététele – majd annak leszedése. Nem gondolom, hogy indokolt lenne egy olyan videó megjelenítése, ahol ennyire érzékeny téma van a középpontban, főleg gyermekek szereplésével. Viszont ha már úgy döntöttek, hogy megosztják a nagyvilággal – teljesen nyilvánosan – ezt a felvételt, akkor annak törlése is rossz üzenet. Annak a beismerése, hogy itt valami olyan történik, ami mellett nem tudnak teljes mértékben kiállni. Fontos hangsúlyozni, nem az imádság tényével volt probléma, hanem annak rögzítésével, felrakásával – majd eltüntetésével. 

Csaba testvér családi múltja

Ahogy Csaba testvér bejegyzése s bizonyítja, ezt a történetet nem lehet megérteni anélkül, hogy ismernénk a ferences szerzetes családi történetét. A Magyar Kurír öt évvel ezelőtt így mutatta be a szomorú előzményeket:

“Az elsőszülött Csaba négyhónapos volt, amikor 1959 júniusában édesapját a kommunista hatalom bebörtönözte, mert közösség elleni izgatásnak minősítette egy költeményét. Mivel Böjte Júlia nem volt hajlandó elválni a férjétől, őt is a rendszer ellenségének kiáltották ki; amíg férje börtönben volt, hivatalos helyen nem dolgozhatott. Minden munkát elvállalt, elsősorban varrásból tartotta fenn magát és gyermekét. Böjte Csaba édesapja 1962 őszén szabadult, de 1964. január 2-án meghalt, halálát valószínűleg a börtönben szerzett sérülései szövődményei okozták.”

Ez egy olyan érzelmi teher és fájdalom, amelyet az ember egész életén át cipel. Teljesen érthető, hogy érzékenyebbé vált Csaba testvér az olyan ügyekre, amelyben a politika erősen közrejátszik. Édesapját ártatlanul hurcolták meg, édesanyja kitartott a kegyetlen körülmények között megkínzott férje mellett. Személy szerint nem gondolom, hogy egymás mellé lehet állítani Csaba testvér édesapját és Budaházy Györgyöt, de segíthet megérteni, hogy miért és hogyan gondolkodik erről a kérdésről a dévai szerzetes. 

Mielőtt ítéletet mondunk bárki felett, érdemes több oldalról belegondolni egy-egy esemény hátterébe.

Imádkozni pedig sosem felesleges: bűnösért, ártatlanért egyaránt. Hogy ki bűnös és ki ártatlan, azt majd a földi bíróság eldönti – de a tökéletes igazságot csak a Mindenható képviseli.

Borítókép - Fotó: Forrás: MTI
Vélemény
hirdetés