22. nap- Lelki adoptálás: közbenjárni az élet védelmében

„Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk.” Róm, 15

Aki lelki adoptálásra vállalkozik, ünnepélyes ígéretet tesz, hogy 9 hónapon keresztül minden nap elmond egy rövid imát és egy tized rózsafüzért egy általa nem ismert magzatért, akinek az életét az abortusz fenyegeti. A lelki örökbefogadó felajánlja Istennek ezt a 9 hónap imát, hogy a veszélyben lévő gyermek szülei igent mondjanak az életére és szeretettel fogadják, neveljék őt. A kezdeményezés Fatimából indult útjára a 20. században, majd lengyel közvetítéssel került Magyarországra a 80-as években.

A lelki adoptálás nehéz vállalkozás. Rendszerességet, megélt hitet, önátadást kér tőlünk. Bár sokan az egész családdal vagy barátokkal mondják, a legtöbbeknek mégis egyedül kell kitartaniuk, táplálniuk magukban és – az imán keresztül – a válságba jutott családban a reményt…

 

Mégis, aki egyszer lelki adoptálást vállal, talán örökre megváltozik. Felelősséget vállal és harcol egy olyan ügyért, amely talán a legfontosabb minden közül: az Élet Istenének ajándékáért: egy gyermek életéért, boldogságáért. Felismeri, hogy aki az élet hívó szavát követi, annak Isten bevilágítja az útját és mindig megmutatja a következő lépést. („Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága.” Jn 1,4)

„Már született egy gyermekünk, de hiába szerettünk volna másodikat, sehogy sem fogant meg újabb baba. Gyakorlatilag meddő voltam. Sok lelki gyötrelemmel járt ez, szenvedtem tőle. Egy templomban hallottam a lelki adoptálásról. Megindított, hogy ha már nekem nem lehet több gyermekem, legalább más babán így segíthetek. Elkezdtem az imát, ami mély örömet hozott az életembe. Egy hónap múlva észrevettem, hogy magam is várandós vagyok. Azóta még két gyermekünk született, a boldogságom határtalan, és a lelki adoptálás imáját egész életemben mondani szeretném.” (Anna, 36)

„Valahogyan úgy tudnám megfogalmazni, hogy megtaláltam az életem értelmét. Persze, eddig is voltak céljaim, de amikor szinte teljesen véletlenül megismertem ezt az imát, és nem túl nagy meggyőződéssel, de imádkozni kezdtem, egyszerűen rájöttem, hogy ez túlmutat azon, hogy valakiért imádkozgatok egy ideig. Ez a téma, a kis meg nem születettek védelme felébreszti az embert, felrázza a tompaságból, a vég nélküli keresésből. (Enikő, 20)

„Kerestem valamit, amit rendszeresen tudnék imádkozni. Voltam egy misén, ahol volt lelki adoptálás. Nem akartam felállni, de végül mégis azon kaptam magam, hogy mondom az ígérettétel szövegét. Most már egyértelmű, hogy ez egy nagyon jó dolog. És nagyon tetszik a József Szövetség neve, hogy megszólítja Szent Józseffel a férfiakat. Ők a családfők, igazából rajtuk múlik a családalapítás.” (Robi, 21)

 

A lelki adoptálás 9 hónapja hazánkban hagyományosan Jézus fogantatásának napján, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én kezdődik egy mise keretében, ha a plébános és a hívek megszervezik. De valójában bármelyik napon, egyénileg, otthon is elkezdhető. Az imának magyar nyelvű telefonos applikációja is van, ahol hétről-hétre képeken, igaz történeteken keresztül kísérhetjük a baba fejlődését. 

Szerencsére egyre több fiatal kezd lelki adoptálást. Ez őket is előkészíti a saját családalapításukra. Sokkal tudatosabban viszonyulnak 9 hónapnyi rendszeres magzat-ima után a saját párkapcsolatukhoz, gyerekvállalásukhoz, mint előtte. És nagyon fontos, hogy a hitükben is egy óriási lépés ez: olyan bizalom és belső párbeszéd épülhet így ki Istennel, amely a hétköznapi imaéletben ritkán szokott. – meséli Olaj Dávid, a József Szövetség elnöke. – Nagy öröm, hogy Lengyelország után Magyarország az a hely, ahol a legtöbb szív válaszolt Isten csöndes kérdésére, és ahol Európa szerte a leginkább épül a lelkiadoptálás műve. Meggyőződésem, hogy napjainkban ezen a színtéren zajlik a legfontosabb ütközet Isten és a Gonosz között. A magyar emberek meghallották a hívást és egymásnak adják át a lángot. Az élet szeretete pedig életet fakaszt, imáink áldásként szállnak vissza ránk!

 

További információ, nyomtatott anyagok igénylése. http://lelkiadoptalas.hu/

A videókat Kozma Luca készítette.

 

Kéhl Janka

A magzat 25 hetesen nyitja ki a szemét. Elkezd rakódni a testére a zsír. A haja láthatóan elkezd nőni. Súlya: 660 gr, hossza: 35 cm.

Kép: 25 hetes magzat