15. nap- Hogyan jut el egy kismama az örökbe adásig?

Elkísérünk egy fiatal lányt ezen az úton, bemutatva a bimbózó kapcsolatból kialakuló kilátástalanságot, amiből egy kis segítséggel kiutat talál. A kízisbe jutott kismamák segítséget kérhetnek az Együtt az Életért Egyesülettől, ahol lelkisegéllyel, ha kell babakelengyével, anyaotthoni szállás szervezésével, vagy – ha nincs más megoldás – nyílt örökbefogadás előkészítésével segítenek. 

 
Együtt az Életért Egyesület
 
Váratlanul lett várandós kismamákat segít az Együtt az Életért Egyesület. A hirtelen krízisbe került, a helyzetből kiutat nem találó nőknek alakítunk ki jövőképet, hogy a reménytelenség sötétjébe pislákoló sugarat vigyünk. Néha egy-egy beszélgetés elég ahhoz, hogy az abortuszt elkerülve esélyt kapjon a fejlődő élet és lehessen belőle valaki. Vagy egy-egy babaruhacsomag, közös szálláskeresés, támogató és szeretetteljes melléállás ébreszti rá a kismama környezetét arra, hogy nekik kell kiépíteni a baba és anya köré azt a megtartó hálót, amit az adott élethelyzet megkíván. Ha ez nem valósul meg, egy másik család, egy örökbefogadó házaspár is kiépítheti a baba köré a (be)fogadó fészket. Mert az anya élethelyzetén lehet változtatni: egyéni tanrenddel, költözéssel, anyagi segítséggel… de a baba életéből csak egy van, azt elvenni tanulásra, lakhatásra vagy anyagiakra hivatkozva nem elfogadható lépés. Ezért mindannyian felelősek vagyunk, akár ismerjük az anyát, akár nem.
www.egyuttazeletert.hu

 

A 17. héten a magzat már a teljes bőrfelületével képes a tapintás érzékelésére. Csökken a magzati mozgás aktivitás, kialakul a mozgáskontroll. Csontváza puha porcból csonttá alakul át. Izzadtságmirigyek is kezdenek kialakulni. Súlya kb. 140 gr, hossza: 13 cm.

Kép: 17 hetes magzat