2021. 02. 03.

Kárörvendés helyett

Békés Gáspár ügye az elmúlt napokban meghatározó téma volt a közéleti sajtóban, az ateista aktivista számos keresztényellenes kijelentést tett korábban. Szélsőséges megnyilvánulásai sok fájdalmat okoznak nekünk, mégis fontos felismernünk, hogy ezekre a düh és a megvetés nem lehet válasz.

Alighanem sokan olvastatok az elmúlt napokban Békés Gáspárról. A magát ateista aktivistaként bemutató fiatalember azt követően került az online újságok címlapjára és a különböző híradók adásaiba, hogy korábban vállalhatatlan és keresztényekre nézve durván sértő gondolatokat osztott meg. Tervei között szerepelt, hogy a Gellérthegyen lévő keresztet szivárványszínűre világítja, valamint tiltakozott a gyermekek megkeresztelése ellen is. Vélhetően ezen cselekmények nyilvánosságra kerülése miatt a Főpolgármesteri Hivatal úgy döntött, hogy elbocsátja a próbaidejét töltő tanácsadót.

Békés Gáspár és egyik harcostársa finoman fogalmazva is megvetik a 777 oldalát. Vallási fundamentalistának tartanak bennünket, valláskárosultaknak neveznek, gúnyolnak minket, szolgálatunkat rendkívül kártékonynak gondolják. A világi észjárás azt sugallja, hogy most pezsgőt kéne bontanunk és elégedettséget éreznünk azért, mert egy kereszténységet gyalázó ember elnyerte jogos büntetését. De Krisztus nem kárörvendésre tanított bennünket. Hibát követnek el azok a keresztények, akik ilyen jellegű kommentekkel elárasztották az aktivista közösségi oldalát:

a kereszténység nyelve nem lehet a kárörvendés!

A héten volt szerencsém látni Jim Caviezel főszereplésével a Szent Pál életét bemutató filmet. Rómában brutális keresztényüldözés volt Nérónak „hála”, a Jézus mellett kitartó embereket élve felgyújtották vagy oroszlánok elé vetették. A keresztények egy csoportja megelégelte ezt és revansot akart venni az igazságtalan támadások miatt. Ekkor azonban a helyi közöség vezetője közbelépett és rendre utasította őket, mert tudta Jézus új parancsot adott nekik: „Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.”

Jézus iszonyatosan nehéz dolgot kér tőlünk: szeretni azokat, akik gyűlölnek bennünket. Akkor is, amikor ez szinte lehetetlennek tűnik. Vajon hányan imádkoztunk Békés Gáspárért elmúlt napokban, vajon hányan kértük Istent, hogy a bennünket gyalázó és megvető emberek ismerjék fel Őt? Mennyire csodálatos lenne, ha ő lenne a következő, aki Saulból Pál lesz – de ez Isten nélkül nem lehetséges.

Hiszem, hogy a jogos védelemre szükségünk van, ki kell állnunk Krisztus igazsága mellett és bele kell állnunk a vitákba. De másokat úgy gyalázni, ahogyan bennünket gyaláznak nem lehet megoldás. Soha. Jézus nem erre hívott bennünket, hanem arra, hogy a szeretet hírnökeivé váljunk. Arra, hogy az életünkkel, a szavainkkal a világ világossága legyünk, reményt és bátorságot adjunk mindenkinek.

Még azoknak is, akik gyűlölnek bennünket.

 

Martí Zoltán

Fotó: Facebook

Blog Martí Zoltán
hirdetés

14 hozzászólás

  • Válasz Lakatos Erzsébet 2021. 02. 03. 10:28

    Nagyon köszönjük! Teljesen egyetértek! Nem kommentelek soha semmit de ez a gyönyörű hitvallás a szeretet parancsa mellett
    most megtörte a jeget!
    Lehet, hogy ezután se fogok, de valahol ez a hitünk alapja: a kereszténység a szeretet vallása! Nincs más ilyen………..

    • Válasz Filipánics Tibor 2021. 02. 03. 12:51

      ” a kereszténység a szeretet vallása” Micsoda ellentmondás! Mivé nem alakult a judaizmus. Lehetne tanítani azt,hogy hogyan mentsük meg a gyökereinket úgy,hogy közben feledkezzünk is meg róla.Az Ószövetségi világkép nem kompatibilis a mai békés világképpel. Meg lehet magyarázni,de nem a „szeretet vallása” által. Bár Jézus sokat tett ezért a békéért,azért az Ő istene is Mózes Istene.
      Érdekes,hogy a szeretetet tartjuk a legtöbbre (talán joggal,de van még ott sok minden),még úgy is,hogy tudjuk,pont az akinek a legnagyobb szeretet van a birtokában,bizony művelt csúnya dolgokat. Ez viszont vagy a fejnek a homokba dugását jelenti,vagy magyarázatok tucatját,hogy mi mit jelent. Jézus még csak csak érthető mindhárom szinten (normák,lelkiismeret,létezés) de az ószövetségi bosszúállásokban én sokszor csak a normákat és törvényeket látom. Tipikus pozitív apakomplexusos történések.
      Szerencsére az emberiség eljutott odáig,hogy értékelje jobban a szeretetet. Az istenképet azonban picit frissíteni kellene,mert ha nem tudunk elszakadni tőle,állandóan ott húzzuk magunk után és a példák ott lesznek a gondolatainkban,megnyomorítva sokakat.
      Nem Isten hibás mert bosszú állók vagyunk,de Jézus mindenkinél a második, Isten az első. Egy jó szülő példát mutat,amit lehet követni. Amit nem lehet követni (gyilkosság,bosszú,stb) az szerintetek jó?
      Talán ezért foglalkozok kevesebbet Jézussal mert ő követhető. Aki pedig követhető,azzal nincs baj.(még úgy is,hogy az alapjai ….)

  • Válasz Filipánics Tibor 2021. 02. 03. 10:50

    „a kereszténység nyelve nem lehet a kárörvendés!” Nagyon szép gondolat és igaz is. Azonban nem szeretni a fiatalembert és azt amit csinál,az nem bűn hanem természetes dolog.(nem erről írt tudom,ez csak kiegészítés) Rosszra akkor fordul,ha ez a rosszallás hosszan elhúzódik és beleragad az ember,vagy ha a rosszallása átmegy cselekvésbe és bosszút áll.De inkább Jézust kell követni,mit az Ószövetségi példákat.
    „Jézus iszonyatosan nehéz dolgot kér tőlünk” Már már lehetetlent. Spirituálisan ugyan hatalmas hasznot húzunk belőle de azok akik nem alkalmasak erre,talán hagyni kellene visszavágni.Nem buzdítani,amit egy lehelettel is lehet (láss engem) hanem megengedni nekik a másként cselekvést.
    „de ez Isten nélkül nem lehetséges” Nélküle nem,de előtte még ott az ember.Neki kell megváltoznia,utána jöhet Isten.Másfelől nagyon szeretitek Isten tervét fürkészni,ebben az esetben el kell gondolkodnotok,hogy Isten mit akar üzenni vele?Én nem de ti hisztek ebben,tessék hát gondolkodni rajta.
    Nagyon szép írás. Én azért kideríteném,hogy mi áll a keresztény üldöztetés mögött. Milyen gondolatmenetet követ? Hol sérült meg lelkileg? Mert bár minden ember sérült,vannak akik nagyon sérültek.
    Vigyázz!! Ezzel nem azt mondom,hogy hülye,elmebeteg,stb (bár az elme meg tud betegedni). Egyszerűen csak jobban sérült mint az átlag.

  • Válasz Éva 2021. 02. 03. 11:05

    Bravo! Nagyszerű írás!

  • Válasz F 2021. 02. 03. 14:08

    Nincs okunk kárörömre!
    Figyeljétek meg, ez a nagyképű kölyök sokra viszi még. Aki ilyen fiatalon a főpolgi tanácsadója lehet, annak jó „menedzserei” vannak, szóval kár félteni.
    Most kirúgták, majd kap jobb állást. A reklámot pedig köszönte szépen… Majd ha Gyurcsányné Demokratikus Klára lesz a Galaktikus Birodalom magyarországi helytartója, akkor Békés bosszút áll, efelől ne legyenek kétségeink…
    Szóval ha majd elítéli a bíróság gyűlöletbűncselekmény miatt, vagy ha lefejezik a „fundamentalisták”, akkor majd térjünk vissza rá, hogy szabad-e a keresztényeknek örvendezni efölött. Egyenlőre tárgytalan!

  • Válasz Békés Gáspár 2021. 02. 03. 18:12

    Szeretném hozzátenni, hogy nem akartam megrongálni semmilyen keresztet, fényfestésről volt szó, nem pedig rongálást okozó festékanyagról, és végül el is lett volna ez az ötlet is. Annak örülök, hogy a kulturált párbeszéd mellett állnak ki. Vajon az elbocsátásról mi a véleményük?

    • Válasz Békés Gáspár 2021. 02. 03. 18:13

      Kérem a rongálás szót távolítsák el, javítsák ezt a tárgyi tévedést.

  • Válasz Szilágyi József 2021. 02. 03. 23:03

    Példabeszédek könyve 24:17
    „Hogyha ellenséged elbukik, ne örülj,
    ne ujjongjon szíved, amikor elbotlik.”

    • Válasz Szilágyi József 2021. 03. 14. 19:24

      „Sötétséget sötétséggel elűzni nem lehet, csak a fény teheti azt.
      A gyűlöletet nem űzi ki a gyűlölet, csak a szeretet teheti azt.”
      (Martin Luther King – internetről)

    • Válasz Szilágyi József 2022. 05. 02. 12:26

      Jób könyve 31:29-30

  • Válasz Anna 2021. 02. 04. 12:31

    Azért annak, hogy egy az igazságot szolgáló döntés született, szerintem lehet örülni, nem azon van a hangsúly, hogy ennek az embernek most milyen rossz lehet. Természetesen imádkoznunk kell érte, és remélni, hogy hosszabb távon pozitív hatása lesz az ö életére nézve ennek a fordulópontnak.

  • Válasz Bongóc 2021. 02. 04. 19:03

    Én meglepve olvastam ezt a cikket, mert annak ellenére, hogy katolikus vagyok nem éreztem úgy, hogy ezek a vélemények bántanának.

    Mármint nem mentem részletesen utána mindennek, lehet, hogy a történet nagyját nem ismertem, de amennyit hallottam az az, hogy valaki azt mondta, hogy betiltaná a keresztelést gyerek korban és erre kirúgták. Azért tartom ez furcsának, mert úgy képzelem, hogy a vélemény nyilvánítás szabadsága pont arról szól, hogy az is elmondhatja a véleményét, aki nem ért velem egyet (ha jól gondolom, ez az adott személy munkakörétől teljesen független véleménye volt) valószínűleg mi is mondunk csomó olyan dolgot, amivel más nem ért egyet. Természetesen nem gondolom, hogy be kéne tiltani a gyerekkori keresztelést 🙂 de azt az alap gondolatot, hogy hadd döntse el mindenki maga, hogy szeretne-e Krisztushoz tartozni, teljesen meg tudom érteni.

    Mondjuk a kereszt fényfestése (ami amúgy meg sem valósult) tényleg ízléstelen és elég egyértelműen egy teljesen értelmetlen provokáció… (Nem hiszem, hogy bárki is azt gondolja, hogy ez elősegít bármiféle párbeszédet!)

    Kicsit az a benyomásom (nem először) hogy túl érzékenyek vagyunk. Ha valaki olyan véleményt fogalmaz meg, amivel nem értünk egyet, vagy ami az „érdekeinket sérti”, akkor azt rögtön támadásnak vesszük…

  • Válasz Horváth Ágoston 2021. 02. 05. 10:11

    Nagyon jó cikk! Ez a helyes hozzáállás.

  • Válasz Nagy Betti 2021. 02. 06. 13:43

    Köszönöm, nagyon jó cikk.