2020. 08. 12.

„A cigányság helyzete, jövője egész Magyarország szempontjából sorskérdés” – Székely János püspök

Második alkalommal rendezték meg az Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatot. A háromnapos eseményre közel százötvenen érkeztek Nagykállóba. A szervezők szerint a társadalmi feszültségek is indokolták egy ilyen rendezvény megszervezését.

Az Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlat ötlete tavaly született meg Csuporné Salamon Zsófiában, az Esztergom-Budapest Főegyházmegye Boldog Ceferino Roma Misszió közösségszervezőjében egy szentmise közben. Az első alkalmat Szombathelyen tartották meg, több mint nyolcvan résztvevőnek. A szervező szerint az emberek közti feszültség és a missziós hívás erős ösztönzői voltak az esemény elindulásának. 

Székely János megyéspüspök a nyitó szentmisén arra hívta fel a figyelmet, hogy egyedül Krisztus lehet a cigányság életében a megoldás.

„Ahhoz, hogy a cigányság befogadja Krisztust, kellenek cigány apostolok, benneteket Jézus ilyennek hív, a cigány nép apostolainak, mert a cigány nép legfőbb esélye Krisztus.”

Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya az emberi élet értelméről beszélt. Hogyan kerültünk ide? Miért vagyunk itt? A válasz a Jeremiásnak mondott isteni szavakkal érkezik: „Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek” (Jer 1,5)

„Azért vagyunk itt, mert az Isten hívott ebbe a világba: mindnyájunkat akart az Isten. Terve van velem.”

Nem a véletlen műve, hogy hová, milyen körülmények közé helyezett, ezért a megfelelő eljárás nem a jobb körülmények követelése, vagy a számonkérés, hanem megkérdezni az Urat: mit vársz tőlem, mit tudunk kihozni együtt ebből a helyzetből? – foglalja össze a Nyíregyházi Egyházmegye honlapja az érsek-metropolita atya szavait.

Székely János püspök, mint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője arra kérdésre, hogy milyen üzenetet közvetít egy ilyen rendezvény a többségi társadalom felé, a következőt válaszolta:

„A cigányság helyzete, jövője egész Magyarország szempontjából sorskérdés, egyrészt a növekvő létszámarányok, másrészt a sok nehézség miatt, amivel ezeknek a családoknak szembe kell nézni, úgy mint szegénység, képzettség hiánya, munkanélküliség. Ha nem tudjuk megoldani a helyzetet, alig képzelhető el egy szép, közös élet a közös hazában. Az egyház a maga oldaláról szeretne tenni lépéseket. Véleményem szerint három oszlopa van a romák felzárkóztatásának: oktatás, munkahelyteremtés és a szív. Mi, az egyház a szívben tudtunk sokat segíteni: ha valaki a hitet, Istent befogadja, sok minden máshogyan alakul életében; máshogyan áll munkához, családhoz, szenvedélybetegségéből meggyógyul. Aki elindul a hit útján, annak az egész élete megszépül.”

A lelkigyakorlatnak egy másik célja az , hogy előkészítse a következő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, melyen cigány nyelvű misét is fognak celebrálni. „Olyan cigányemberekkel szeretnénk eljutni a NEK roma programjaira, akik szentségi házasságban élnek, rendszeresen gyónnak, áldoznak, valóban átélik és megélik az Eucharisztia titkát – a mostani lelkigyakorlat egyfajta felkészülés is tehát.” – mondta Székely János püspök a Nyíregyházi Egyházmegye honlapjának.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Borítókép: MTI, Balogh Zoltán
Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Dr.Georg Pater 2020. 08. 13. 08:40

    Addig amig a valoban ijesztöen növekedö ciganysagot különfele partok egyszerüen eszköznek hasznaljak celjaik erdekeben, addig sajnos az egyhazak probalkozasa csak csepp a tengerben.Mas kerdes, hogy a ciganysag nagy reszeben az elmult evtizedek rombolo hatasanak eredmenyekeppen mar az egyszerü akarat sincs meg sajat sorsa javitasara-alkohol-kabitoszerek.Es ekkor kezdödik az ördögi kör.A masik nagy problema, hogy azon keves szamu cigany emberek, akik ki tudtak törni es tanultak, vagy diplomat szereztek-azokat a volt környezete mar kiveti-az uj-nem cigany pedig gyanakvassal figyeli, ergo lebeges a semmiben.Szerintem megoldhatatlan problema a ciganyok aktiv közremüködese nelkül, arra pedig lehet varni az Iteletnapig-sajnos.

  • Válasz Németh Rezső 2020. 08. 13. 23:55

    Az előző kommentelő ijjedelme rasszizmus. Ők is magyarok annyira mint ő. Ha a másnyelvű családnév nem zár ki a nemzetből akkor a más szín se! A cigányok sokasodásának folyamata egy trend amit csak elfogadni lehet. Minden megszülető ember Istennnek a Hatalmasnak a képmása. A sorkérdés a magyar nemzet számára hogy elhigyjék hogy ők magyarok, hisz Árpád vére nagyon kevesek ereiben csordogál. A szlovákokkal nem sikerült elhitetni , pedig garantálom hogy „egy vérből valók vagyunk” velük. Meg is alapították a saját országukat a rovásunkra. Nehogy a cigányok is ezt tegyék nagy többségük birtokában majd!