2018. 11. 07.

Megépítették Noé bárkáját a Biblia alapján – az eredmény minden képzeletet felülmúló

Pontos mását készítették el Noé bárkájának a Bibliában leírt paramétereknek köszönhetően. A monumentális épület október 25-én nyílt meg a látogatók előtt az amerikai Williamstownban, Kentucky államban.

A hatalmas, 100 millió dolláros kiállítás, egy keresztény tematikus park, az Ark Encounter, egy bizonyos Ken Ham által alapított profit-alapú vállalkozás közepén helyezkedik el. Ham szerint a park egy evangéliumi eszköz, melynek célja a kreacionizmus tanítása, amely Mózes első könyvét szó szerint értelmezi.

“Azzal szembesültem, hogy néhány agresszív szekularista el akarja hallgattatni azokat, akik a Bibliáról beszélnek” – mondja Ham. “Számunkra tehát az a kérdés, hogyan tudjuk eljuttatni a Biblia üzenetét az emberekhez?”

A bárka 510 láb hosszú , 85 láb széles és 51 láb magas, mely méreteket a Szentírásból vettek. A három emelet összesen 120.000 négyzetláb alapterületű.

A Bibliában a bárka építésére vonatkozó rész így hangzik: “Csinálj magadnak bárkát gófer fából, rekesztékeket csinálj a bárkában, és szurkozd meg belől és kivűl szurokkal. Ekképpen csináld pedig azt: A bárka hossza háromszáz könyök legyen, a szélessége ötven könyök, és a magassága harminc könyök. Ablakot csinálj a bárkán, és egy könyöknyire hagyd azt felülről; a bárka ajtaját pedig oldalt csináld; alsó, közép, és harmad padlásúvá csináld azt.” (1Móz 7,14-16)

hirdetés

Az egy könyököt elnagyolt számítás szerint fél méternek szokták venni, pontosabban 44,4 cm.

“Sokkal több, mint amit valaha is el tudsz képzelni” – mondja Ham. “Amikor látod a szükséges építészeti algoritmusokat, a műszaki diagramokat… és az összes támogatót! Az ezer meg ezer támogatót, akik anyagilag ezt lehetővé tették… úgy értem ez fantasztikus!”

Az épületet a befektetők és adakozók mellett Kentucky állam, Grant County és Williamstown városa is támogatta elkészülésében. Ham szerint a bárkát 62 millió dollárral befektetők támogatták és 38 millió dollár származott adományozóktól.

Többen kritikai megjegyzésekkel illették az államot, amiért kedvezményes adózási feltételeket biztosítottak a vállalkozásnak. A Reason Advocates nevezetű csoport pedig bejelentette, hogy tiltakozni fog a parkban ez ellen az “állami finanszírozású vallási szélsőségesség” ellen.

A bárkán látható kiállítás mellett az Ark Encounter parkban található állatsimogató, egy 900 férőhelyes előadóterem és egy 1500 férőhelyes étterem.

 

 

forrás: dailynews.co.ug

Hírek
hirdetés

24 hozzászólás

  • Válasz Volom Horváth Rita 2018. 11. 08. 02:25

    Gyönyörű szép bárka! Én örülök neki, hogy megépítették! Nem mindennapi dologról van szó!
    Aki hisz Isten tanításában az el tudja képzelni, hogy ehez a csodához Isten útmutatásának van szerepe. Mert más képpen, hogyan sajátította volna el a szakmát Noé! Noénak a családja bolt a támasza és a segítsége!🕊

    • Válasz Géza 2019. 05. 28. 18:20

      Hát igen, ön is jól látja, hogy egy ilyen szerkezetet egy tanulatlan ókori ember néhány családtaggal kiegészülve biztos nem építhetett meg. Most viszont megépítették, ezzel is azt hirdetve, hogy a Bibliát szó szerint kell értelmezni. Úgy tudom, a katolikus egyház viszont nem osztja ezt a nézetet.

  • Válasz Blénessy Béla F. 2018. 11. 08. 19:16

    Úgy vélem Nóénak voltak segítségei a családján kívül, akik nem használták ki amibe bedolgoztak és elvesztek a többi hitetlen emberekkel együtt. Ezek csak a napszámért dolgoztak. A “megélhetésükért”. Nem hittek Nóé szavaiban amint Lót vejei sem hittek az após szavának. Tréfának vették. Ők is elpusztultak városukkal és lakóival együtt! Ez meg kellene gondolkoztasson.

  • Válasz Bogdán József 2018. 11. 09. 03:58

    De sok itt az okos…Építsetek ti is bárkát ha annyira képben vagytok.

    • Válasz Attila 2019. 05. 27. 15:48

      2 darabot 😂

  • Válasz Sanyi 2018. 11. 09. 11:55

    Mi lesz a következő? Babilon tornya? Vagy Szodoma és Gomorra restaurálása?

    • Válasz Gyöngyi Maska 2019. 05. 06. 13:26

      Kedves Sanyi, lépten-nyomon Szodomába és Gomoráma botlunk.

      • Válasz Paulo 2020. 02. 14. 18:04

        Számomra egy kicsit kezd, hajadzani a bulcsúcédula bizniszre. 100 $😡😡😡
        Jézus, de még egy jó érzésű keresztény sem erre fordította volna. Bocsi, de hányinger🤮

  • Válasz Zsóka Madau 2018. 11. 09. 18:31

    Szodoma és Gomorra? Szerinted nincs ma a világban jelen? Pedig a rosszat tán nem kéne restaurálni! De a bárka miért fáj annyi embernek? Mi rossz van a megépítésében?

    • Válasz Attila 2019. 05. 27. 15:50

      peldaul az hogy megírt 60 millió elúszott haszontalan dolgokra és hogy egy fakupac többet ér mint más ember élete. Ezt tanította a biblia is építsetek milliárdos templomokat és barkákat más had éhezzen és szomjazzon

  • Válasz Czifra László 2018. 11. 09. 19:35

    Ugye nem fából építették meg??? Mert akkor kártékonyabbak az özönvíznél is…

  • Válasz Somogyi Viktor 2018. 11. 10. 18:09

    Nagyon nagy volumenu munka,es szep,de ennek ellenere nem hiszem h annyi fat ami ehez kellett erdemes volt erte alldozni,mert szerintem mamapsag a legnagyobb kincs az elo fa es a tiszta ivoviz.bar ha ultettek a helyukre akkor minden ok.

  • Válasz Lunger Katalin 2018. 11. 11. 06:37

    Na Kati, mit szólsz? Így nézett ki Noé bárkája. Ugye megnézted a belső részeket is? Hihetetlen.

  • Válasz Sipi 2019. 04. 30. 22:52

    Ha már lefordítjátok a cikket, ami dícséretes, legalább a lábat is átkonvertálhattátok volna méterbe…

  • Válasz Attila 2019. 05. 27. 15:47

    A hajléktalanokra és az árva gyerekekre mikor lessznek ilyen nagy összegű befektetések ja meg állat menhelyre ? az idén a második penzkidobas első párizsi templom az kell az embereknek 600 millio eurós templom meg seggfej fa hajó? Vagy mind a kettő otthonnak menhelynek stb lett újítva illetve építve? Seggfej világ
    seggfej emberek akik hülyeségekre basszak a pénzt nem mások életére? milliárdos támogatások mennek naponta olyan dolgokra amire rohadtul nincs szükség. Már csak annyi a kérdésem esetleg Etiópiában ahol víz nincs amit inni oda mikor lessz egy 100 milliárdos befektetés létrehozva? SOHA mert abból nem húznak hasznot se az emberek se a papok. Hányinger ér utol amikor ilyen agyhalott dolgokat latok.
    Látom páran vannak akik meglátják mindkét veséjüket odaadnák hogy menjenek Noé barkájába na ezek az emberek kíméljenek a válaszoktól nem akarok hittanórát tartani se megvilágosodni se semmi. Köszönöm a megértést.
    Csodás napot mindenkinek

    • Válasz Cssba 2019. 06. 02. 23:30

      Minden szavaddal egyetértek!!!

  • Válasz Norbi 2019. 05. 28. 10:04

    Isten csak Noenak mondta hogy epitsen bárkát, nekünk nem, ismerjétek be akik ezt kedvelitek hogy ez nem Isten akarata a Bibliából nem veszünk ki csak azt amit nekünk megtetszik, én egy hülye drogos vagyok nem hivö sajnos, de ez a sok elpocsékolt fa csak emberi akart nem Istené

  • Válasz Szabó Ferenc 2019. 05. 30. 19:53

    Elmultam 64 éves,még élek.De Én is születtem ,ugy jelen is voltam s mégsem emlékszem rá. Biztositolak arról, hogy nem is fogok soha.

  • Válasz Kepics 2019. 05. 31. 17:20

    “Megépítették Noé bárkáját a BIBLIA alapján” Mutatós, de nagyon költséges alkotás. Milyen célból készülhetett? Netán az IZMUSK közötti ellentét szítássából. Az idealizmus és materializmus napjaink politikáját nagyon is meghatárrozzák, a kommenttek is kimondatlanul erre utalnak. Szükségünk van erre? A BÁBEL tornyát nem építik újjra? A történelem netán ismétli önmagát? Norbi kommentjével azzonossulni tudok.

    • Válasz nabu 2019. 06. 10. 23:01

      De igen, Bàbel tornya is u’jjàépül…Tokyoban…U’gy hivjàk, hogy “tér-felvono’ ” (ascenseur de l’espace, space-lift….vagy ahogyan akarod…40.000 km,”magas” lesz)

  • Válasz carl 2019. 06. 01. 09:19

    Eleve egy hazugsággal kezdődik. A hajó orrán csak a modern áramlástani tanulmányok eredményeként kialakított kúpos forma látszódik. És mi hajtotta a hajót?

  • Válasz Weisz Henfik 2019. 06. 03. 21:22

    A föld történelmében nem csak Eurázsiát érte özönvíz. Más kultúrák is írnak ilyen pusztítást abból a korból. A Bibliában ez egy szimbólikus elbeszélés, aminek nyilván van valóság alapja.

  • Válasz Dominicus 2019. 06. 09. 09:06

    Azok az emberek, akik arra hivatkoznak, hogy ezt a pénzt a szegényeknek kellett volna adni, vagy a Notre Dame újjáépítésének a pénzét a szegényeknek kellett volna adni, nem Krisztus követői, hanem árulói, mint Júdás.

    “3Mária pedig fogott egy font igazi, drága nárduszolajat, megkente Jézus lábát, és hajával törölgette azt. A ház megtelt a kenet illatával. 4Erre tanítványai közül az egyik, az iskarióti Júdás, aki árulója lett, így szólt: 5»Miért nem adták el ezt a kenetet háromszáz dénárért, és adták oda a szegényeknek?« 6Ezt pedig nem azért mondta, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem mivel tolvaj volt, és nála lévén az erszény, az adományokat elsikkasztotta. 7Jézus ekkor így szólt: »Hagyj békét neki, hogy temetésem napjára teljesítse azt. 8Mert szegények mindenkor lesznek veletek, de én nem leszek mindig veletek.«”

  • Válasz palibacsi 2019. 06. 25. 23:01

    Emberek, emberek,! A megszólalás nem feltétlen szükséges a csúsztatáshoz, a félremagyarázás-hoz. Akinek van ideje az összes hozzászólást elolvasni és amit leírtak ahhoz hozzászólni, az írjon.Aki azonban csak azért ír, hogy a nevét viszontlássa,az biztos hogy nem a feltárt gondolato-kat becsüli meg. Az ordenáré, gusztustalan kifejezések ideírói pedig olyanok mint azt öreg sváb-ember mondogatja csendben ,magában és szomorúan. aki azt mondta, “az az ész amelyik későn jön meg az jobb lenne,ha inkább meg se jönne.
    A cikk véleményezése nem azt jelenti, hogy minden szót a korpa közé zagyválunk., hogy hallja-nak rólunk. Annak értéke van. de a leírtak nagyrésze az itt megjelenők többsége csak feltünési viszketegségből ír. de abból ilyen stílusban sohasem lesz érték. Gondolkodjznk egy kicsit, mert sok beszédből, sok salak lesz,mint a kis kalóriájú lignitből.