2018. 08. 13.

Ferenc pápa négy zseniális gondolata a genderelméletről

Ferenc pápa több alkalommal is felszólalt a nemet szociális konstrukciónak beállító gender ideológiával szemben, amit különböző lobbicsoportok, nemzetközi szervezetek és kormányok világszerte igyekeznek érvényesíteni. A teljesség igénye nélkül összefoglaltuk a pápa négy fő aggodalmát és figyelmeztetését a jelentkező veszélyek kapcsán. Használjuk őket bátran, ha meg kell érvelnünk egy beszélgetés során, hogy mi is a baj a genderrel!

1.    A nemek (férfi és nő) közötti különbségek megszüntetésére törekszik

“A mai modern kultúra új tereket, a szabadság új lehetőségeit és új mélységeket nyitott meg, hogy ezt a különbözőséget még gazdagabban megértsük. Ugyanakkor sok kétséget és nagy szkepticizmust is magával hozott. Például – teszem fel a kérdést – az úgynevezett genderelmélet nem annak a frusztrációnak és reményvesztettségnek is kifejeződése-e, amely a nemek közötti különbségek megszüntetésére törekszik, mert nem tud többé mit kezdeni velük?

Bizony fennáll a veszély, hogy hátrafelé teszünk egy lépést!

A különbségek eltörlése ugyanis nem megoldás, hanem maga a probléma.” (Általános kihallgatás, a családról szóló katekézissorozat. 2015. Forrás: Magyar Kurír)

Lényegi fontosságú egy valódi humánökológia szempontjából, hogy megtanuljuk elfogadni saját testünket, gondozni és tiszteletben tartani jelentéseit. Saját testünknek a maga nőiességében vagy férfiasságában való megbecsülése szintén szükséges, hogy önmagunknak mutatkozzunk a tőlünk különbözővel való találkozásban. Ily módon lehetséges örömmel elfogadni a másik sajátos, férfiúi vagy női ajándékát, a teremtő Isten művét, és gazdagítani egymást. Következésképpen nem egészséges az a hozzáállás, amely „a nemek közötti különbségek megszüntetésére törekszik, mert nem tud többé mit kezdeni velük.”
(Laudato si’ 155., Szent István Társulat 2015.)

2.    Ideológiai gyarmatosítással terjed

„Olyan időszakban élünk, amikor az embernek mint Isten képmásának a megsemmisítése folyik.  És itt szeretném ezzel a szemponttal lezárni, mert e mögött ott vannak az ideológiák. Európában, Amerikában, Latin-Amerikában, Afrikában, néhány ázsiai országban valóságos ideológiai gyarmatosítás folyik. Ezek közül az egyik – világosan néven nevezem – agender! Ma a kisgyermekeknek – a kisgyermekeknek! – az iskolában ezt tanítják: a nemét mindenki maga választhatja meg. Miért tanítják ezt? Mert a könyvek azoké az embereké és intézményeké, akik pénzt adnak neked. Ezek az ideológiai gyarmatosítások, amelyeket nagyon befolyásos országok is pénzelnek. És ez szörnyű!”
(Lengyelországban a lengyel püspököknek, 2016. Forrás: Magyar Kurír)

3.    Lerombolja a család antropológiai alapját

„Egy másik nagy kihívás az általában gendernek nevezett ideológia különböző formáiból adódik, amely „tagadja a férfi és nő közötti lényegi különbözőséget és kölcsönösséget. Nemi különbségek nélküli társadalmat vizionál, és lerombolja a család antropológiai alapját. Ez az ideológia olyan oktatási programokat és törvényalkotási irányelveket követel, amelyek a férfi és nő közötti biológiai identitástól radikálisan elválasztott személyes identitást és meghitt, érzelmi kapcsolatot mozdítanak elő. Az ember identitását ily módon az egyes ember individualista, idővel akár változó saját elhatározásától teszi függővé.””
(Amoris Laetitia 56., Szent István Társulat 2016.)

4.    Exportálják, zavart okoz

“Aztán egy másik téma a család ideológiai gyarmatosítása, már itt vannak Európában az ötleteik, mind a tengerentúlról jönnek! És ott van a genderelmélet tévedése, amely már annyi zűrzavart teremtett!

Igen, a család támadás alatt áll!”

(Fiataloknak Nápolyban, 2015. Forrás: Magyar Kurír)

A válogatás ennek a cikknek a  feldolgozásával készült.

Zaymus Eszter

Életbevágó
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Kėső Gėzánė 2018. 08. 14. 04:32

    Az egyház, amely nem veszi figyelembe a férfiak termeėszetét mikor collibátust kõvetel a papjaitôl épp azt a hibåt ķöveti el
    mint a gender.

  • Válasz Késő Gėzánė 2018. 08. 14. 04:42

    Az egyhåz amely nem veszi figyelembe a fėrffitermėszetet és cölibåtust követel papjaitól épp azt a hibåt követi ell mint a gender.Késő

  • Válasz Mikrobi 2018. 08. 17. 11:11

    A szexualitástól való önkéntes megtartóztatás nem azonos a nemek közti különbségek egybemosásával.